Den här frågan kom in till redaktionen häromdagen. Och det här är en typisk fråga i tiden. Det superlåga ränteläget får allt fler som inte har så mycket lån att ställa sig den smått absurda frågan i privatekonomiska sammanhang: Har jag för lite lån?
Det smått absurda svaret blir i dagsläget: Ja, du har för lite lån. Ett lån på 200 000 kronor kostar idag omkring 3 000 kronor i ränta, om året - 250 kronor i månaden.
Med ett hus värt 1,1 miljoner kan du låna minst 600 000 kronor till och ändå få bottenlåneränta. Säg att Kalle lånar 200 000 kronor till för att renovera badrummet. Ett nytt badrum kostar honom en ränta på 500 kronor i månaden, i stället för 250.
Eller, för samma kostnad kan han få 200 000 kronor att placera i värdepappersinvesteringar som ger betydligt mer i avkastning. Han har dessutom pengarna kvar att betala tillbaka lånet med, om det skulle börja osa katt kring räntan. (Förutsatt att han inte spekulerar bort pengarna i högriskinvesteringar.)
Det låter extremt dumt att inte rusa till banken, eller?
Nja, räntorna förblir inte så här låga i evighet. Själv har jag bostadslån på 2 miljoner kronor, och bävar för den dag då räntorna stiger. De lär nämligen stiga snabbt och till rätt höga nivåer när det väl tar fart. Så i mitt fall amorterar jag på lånen, nu medan jag har råd. Men, jag skulle inte amortera av allt idag även om jag kunde.
Kalle däremot har en drömsits. Han kan öka lånen betydligt och ändå ha mindre i lån än vad hushållet har i årsinkomst. Han har i dag en försumbar räntekostnad och kostnaden för att skaffa sig ett levnads/investeringsutrymme på ytterligare 200 000 kronor är också försumbar. Även om den rörliga boräntan går upp till 7 procent har han inte ansträngt till ekonomi jättehårt, givet årsinkomsten.
Det är ju den här effekten regeringen och Riksbanken är ute efter med lågränta och rotavdrag. Vi ska stimuleras att konsumera. Det är ju det som får hjulen i ekonomin att snurra. Risken på vägen är bara att vissa överbelånar sig.
Kalle och jag lever alltså i samma Sverige just nu, men han och jag bör agera helt olika.
Vad är sensmoralen? Jo, använd ditt sunda förnuft och omdöme. Och för att kunna använda dessa personlighetsgåvor krävs att du förstår vad du gör. Du ska aldrig någonsin göra något du inte kan överskåda konsekvenserna av, vare sig det gäller att låna eller investera.
Idag inleder vi en artikelserie där vår reporter Maja Lundbäck intervjuar sparare som använder sitt omdöme på ett rationellt och förnuftigt sätt. Vi hoppas att det kan inspirera dig som är lite ovan vid investeringar, ge dig lite kunskap och, inte minst, självförtroende att ta egna sparbeslut.
Vi börjar serien med Johanna 16 år, som är aktieintresserad. Läs den här.
----
PS. Jag vill också hälsa Anders Hägerstrand varmt välkommen som heltidsanställd aktieskribent på placera.nu och i tidningen Börsveckan. Han är civilekonom och har de senaste tre åren arbetat som journalist på Nyhetsbyrån Direkt.