Allt fler sparare letar sig ut mot utländska börser. Många har redan utländska fonder. Att ta steget att köpa aktier direkt i något av bolagen kan då kännas ganska naturligt. Att handla aktier i utlandet innebär emellertid både högre risker och avgifter. Så här säger Avanzas sparekonom Claes Hemberg:
"Att spara direkt i fjärran länder är antagligen mer riskabelt än många sparare inser."
Som ett exempel nämner Claes Hemberg amerikanska och kanadensiska energibolag, som varit mycket populära på senare tid.
"Sådana köp kräver både engagerade och pålästa sparare. Priserna varierar snabbt och är beroende av så många olika faktorer som oljepriset, dollarn och statliga subventioner."
Här är några saker som du bör tänka på innan du handlar på utländska börser.
1/ Kolla och jämför avgifterna
Du får ofta betala ett betydligt högre courtage för dina utlandsaffärer jämför med svenska, det gäller både den procentuella avgiften och miniminivån. Hur höga avgifterna är beror på vilken börs du är intresserad av och vilken mäklare du har depå hos. Se tabell här ovan.
2/ Se till att du har en strategi för dina köp
De höga avgifterna gör att kortsiktiga småköp snabbt äter upp kapitalet.
3/ Sök information aktivt
Att handla på utländska börser ställer större krav på dig. Ta gärna inspiration av fondförvaltarnas portföljval och leta mer information på bolagens sajter och utländska tidningar.
4/ Ta med valutaeffekten i kalkylen
Just nu är valutakurserna ovanligt turbulenta. Den svenska kronan är, enligt de flesta bedömare, rejält undervärderad.
5/Välj rätt mäklare eller bank
Är du intresserad av ett speciellt land, kanske ett som du har anknytning till, se då till att du har en mäklare som erbjuder handel på den börsen till ett konkurrenskraftigt pris.
6/ Hur går själva köpet till?
Om du har depå hos en nätmäklare är det nästan lika enkelt att köpa utländska aktier som svenska. En skillnad är dock att alla affärer görs i lokal valuta. Ordersumma plus courtage växlas normalt automatiskt av mäklaren och du får den definitiva växelkursen dagen efter.
Om du är bosatt i Sverige betalar du lika mycket skatt på utdelningar oavsett om det är svenskt eller utländskt bolag. Skatten dras automatiskt från ditt konto i samband med utdelningen.
Förra året stod utlandsaffärerna för ungefär 2 procent av det totala antalet privata aktieaffärer.