Snittvärdet på warrantaffärerna sjönk rejält under förra året vilket är ett tecken på att det kommit in fler småsparare på marknaden.
Warranter är egentligen samma sak som optioner, en rätt att sälja eller köpa något till ett förutbestämt pris. En skillnad är att warranter är utgivna av en bank eller en fondkommissionär, som garanterar att den alltid går att sälja, medan optioner kan ha olika sorters utgivare.
Den underliggande tillgången kan vara en aktie, ett index eller någon råvara.
Lite förenklat kan det gå till så här:
Antag att byggbolaget Skanskas börskurs just nu är 10 kronor. Om SEB tror att kursen kommer att ligga still eller sjunka kan banken utfärda köpwarranter med innebörden att banken lovar att sälja Skanska för 15 kronor om ett halvår till innehavaren. Warranten noteras på börsen och spekulanter som tror att SEB har fel, det vill säga att Skanskas kurs kommer att stiga över 15 kronor, kan köpa. Låt oss vidare anta att den här warranten kostar 2 kronor. Om banken får rätt och kursen ligger still blir warranten värdelös och innehavaren förlorar 2 kronor per warrant som banken vinner. Stiger Skanska kurs till 20 kronor har innehavaren rätt till mellanskillnaden, det vill säga 5 kronor. Då tjänar innehavaren 3 kronor per warrant.
Du behöver emellertid inte vänta till lösendagen utan kan alltid sälja tillbaka warranten till dagskurs.
Varför inte köpa aktier i stället då?
Svaret ligger framförallt i hävstången.
Om du köper aktier i Skanska och kursen stiger så tjänar du pengar men för varje given summa, över en kritisk nivå, blir din vinst större med warranter.
Låt oss anta att du är beredd att satsa 9 000 kronor. Det räcker till 900 aktier i Skanska (9000/10) eller 4 500 köpwarranter (9 000/2).
Om vi antar att kursen när warranten löper ut står i 20 kronor blir vinsterna enligt följande:
Aktier: 900 x (20-10)= 9 000 kronor (100 procent)
Warranter: 4500 x (20-15) - 9000 = 13 500 kronor. (150 procent)
Bättre vinstmöjligheter är dock som alltid förenade med högre risk. Vid köp av warranter riskerar du alltid att förlora stora delar eller hela det satsade kapitalet.
Warranter köper du genom din bank eller nätmäklare men kolla först hur mycket de tar ut i courtage på varje affär. Eftersom det normalt finns en miniminivå kan avgifterna för många små affärer lätt springa iväg och summera upp till höga belopp.