Kamp mot klockan för NGMs nya ägare

Nyheter  Pyr Invest har godkänts som huvudägare av börsen NGM, och har efter senaste förvärvet en ägarpost på 35 procent. Men processen för att förmå länsrätten att ge tillbaka tillståndet blir en kamp mot klockan, Finansinspektionen och länsrätten.

Beslutet om den problemdrabbade NGM-börsen ska få tillbaka sitt tillstånd ligger numera hos länsrätten. Motparten i målet är Finansinspektionen.

Om inget händer ska börsverksamheten vara avvecklad senast den 1 april nästa år.

I veckan godkände Finansinspektionen att Pyr Invest, med Placera.nu:s före detta chefredaktör Peter Benson i ledningen, blir ny huvudägare. Det innebär att Pyr har möjlighet att förvärva upp till 44 procent av kapitalet och 58 procent av rösterna.

I dagsläget äger Pyr Invest 35 procent av kapitalet och 34 procent av rösterna.

Vad som nu väntar NGM är en kamp mot klockan medan de bolag som är noterade ser sig om efter andra börser att notera sig på.

Just nu pågår skriftväxling i målet och FI har begärt anstånd med sitt svar till den 28 november. Om skriftväxlingen slutar där eller fortsätter ytterligare tid är omöjligt att säga. Men även om skriftväxlingen skulle vara klar om en månad återstår det minst två till tre månader innan det av praktiska skäl är möjligt att hålla huvudförhandlingar i länsrätten. Kanske mer med tanke på att julavbrottet.

Det gör att förhandlingarna sannolikt inte kommer igång förrän tidigast i början av mars. Sedan tar de uppskattningsvis en månad att för domen att bli klar - och vips så har NGM kommit fram till deadline då verksamheten måste vara avvecklad.

Hur ser då chanserna ut för att NGM ska kunna få tillbaka sitt tillstånd?

Det är i dagsläget upp till länsrättens domare men FI kan, enligt juristen Caroline Hammarlund, välja att ändra sin inställning.

"Efter en sedvanlig ägarprövning och presentation av en trovärdig handlingsplan för verksamheten skulle FI, efter ingående prövning, eventuellt kunna vitsorda en ändring av sanktionen", säger hon.

Men frågan är om det är värt något om verksamheten redan avvecklats och alla bolag lämnat börsplatsen.

NGM har tidigare försökt få domstolarna att ändra beslutet om avvecklingen inom sex månader till att verksamheten får bedrivas i väntan på att målet om tillståndet avgörs. Begäran avvisades dock nyligen av Regeringsrätten, som är högsta instans.

Men, enligt Caroline Hammarlund, har NGM möjlighet att i länsrätten lyfta upp den frågan igen och begära en ny prövning med hänvisning till ändrade förhållanden.

Även i den frågan lär domarna lägga stor vikt vid FI:s inställning till de nya ägarna och deras planer.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -