NGM fick nobben i regeringsrätten

Nyheter  Advokat Clas Romander lämnar sina styrelseuppdrag i NGM men är mycket kritiskt till Finansinspektionens agerande. "Inspektionen har vänt på bevisbördan", säger han. Under förmiddagen blev det även klart att Regeringsrätten inte ger något prövningstillstånd.

Advokat Clas Romander som är delägare i advokatbyrån Delphi meddelade på onsdagen att han lämnar sina styrelseuppdrag för Nordic Growth Market NGM AB samt Nordic Growth Market NGM Holding AB.

Faller inte skulden för att NGM inte följt gällande regler extra tungt på dig som är advokat?

"Nej och det beror på att jag anser att mycket av den kritik som Finansinspektionen lämnat är oberättigad", säger Clas Romander.

Kan berätta vilka delar som du anser är oberättigade?

"Jag kommer att skriva ett brev till Finansinspektionen där jag kommer att framföra mina åsikter. Det kan inte ändra något för NGM men jag vill att brevet ska finnas med i akten. Innan jag är färdig med formuleringarna i brevet vill jag helst inte berätta mer."

Han tillägger sedan: "Finansinspektionen har valt att vända på bevisbördan. Vi i styrelsen har gjort omfattande undersökningar och har inte funnit några belägg för att kritiken  skulle vara berättigad."

Vilka alternativ ser du för NGM framöver?

"De alternativ som finns i dag är att hitta en ny ägare, som antingen redan har ett tillstånd att bedriva handel eller som har möjlighet att söka det på nytt, alternativt att bedriva en verksamhet som inte kräver tillstånd."

Finansinspektionen beslöt den 1 oktober att återkalla NGMs tillstånd att bedriva börsverksamhet, vilket gör att handelsplatsen har sex månader på sig att avveckla verksamheten.

NGM begärde i förra veckan inhibition hos länsrätten, det vill säga en begäran om att Finansinspektionens beslut tills vidare inte ska gälla. Ärendet har sedan vandrat vidare upp till Regeringsrätten som strax innan Clas Romanders beslut att lämna sina uppdrag meddelade att det inte blir något prövningstillstånd.

NGM har teoretiskt fortfarande en möjlighet att klandra Finansinspektionens beslut i tingsrätten men en sådan process tar sannolikt flera år och är därför, enligt Clas Romander, inte en realistisk möjlighet efter Regeringsrättens avvisande.

Det nystartade investmentbolaget Pyr Invest, med vd Peter Benson, gick för bara några dagar sedan in som delägare med 28 procent i NGM Holding, med avsikt att se över mäöjligheten att återfå börstillståndet.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -