Placera.nu:s förra chefredaktör ska rädda NGM

Nyheter  Investmentbolaget Pyr Invest, där placera.nu:s förra chefredaktör Peter Benson är vd och delägare, vill ta över 21 procent av kapitalet i den havererade börsoperatören NGM Holding. Målet är att återfå NGM:s indragna börstillstånd.



En av NGM:s storägare, Investment Stångsundet, har träffat avtal om att i framtiden överlåta sitt innehav till Pyr Invest. Det framtida köpet är endast villkorat av Finansinspektionens ägarprövning. Det skriver NGM i ett pressmeddelande. Överlåtelsen gäller 21 procent av kapitalet och 28 procent av rösterna i NGM Holding.

Priset för aktierna beskrivs som en symbolisk summa. En tilläggsköpeskilling tillkommer dock om bolaget kan räddas.

Skälet till överenskommelsen är att tillgodose Finansinspektionens beslut om att Bo Lundevall, som står bakom Stångsundet, inte längre får vara ägare i NGM.

Pyr Invest är ett nystartat investmentbolag med inriktning på svenska småbolag. Bakom Pyr Invest står ett dussintal ägare som skjutit till ett kapital på 350 miljoner kronor. De största ägarna är Monterro Holding, Peter Lindell och Staffan Persson. Bakom Monterro Holding står bland andra finansmannen Martin Bjäringer.

Styrelsen består av Staffan Persson, som är ordförande, vd:n Peter Benson, Patrick Clase, Peter Lindell och Carl Rosvall.

"NGM befinner sig i en akut situation men vi kommer som ägare göra vårt yttersta för att medverka till att rädda bolaget. Oddsen för framgång kunde vara bättre men om det lyckas vill vi vara ägare i NGM under många år framåt", säger Pyr Invests vd Peter Benson.

"I rådande situation har Stångsundet agerat på ett ansvarsfullt sätt och nu hoppas vi att samma inställning besjälar även andra ägare i NGM. Vår avsikt är nämligen att verka för att ägarbilden i NGM förändras på ett sätt som möjliggör en fortlevnad för bolaget. Det kan bara ske genom att även Contact Marketing och Ulf Cederin säljer sina aktier. Det kan i sin tur innebära att Pyr Invest under en övergångsperiod blir ägare till mer än 30 procent av NGM. Vi har dock ingen avsikt att lägga något bud på NGM", säger Patrick Clase, förvaltare på Pyr Invest.

Pyr Invest tror att det finns en chans att få tillbaka NGM:s börstillstånd av Finansinspektionen.

"Vi har tittat på NGM sedan tidigt i våras och känner oss ganska väl förtrogna med bolaget eftersom vi följt det under en tid. Men nu är läget annorlunda. Det finns en stor risk att gå in i NGM men vi tror att det är värt att försöka göra bolaget livskraftigt igen", sade Pyr Invests vd Peter Benson på en pressträff på fredagsförmiddagen.

"Vi tror det bästa vore om det gick att få FI att upphäva tillståndet. Läser man deras beslut som kom i förrgår är det ganska tydligt att de vill se jättestora förändringar i ägarbilden, styrelsen och ledningsgruppen. Det är vår arbetshypotes att det ska räcka", sade Peter Benson vidare.

Pyr Invest har varit i kontakt med Finansinspektionen och fått uppfattningen att det finns en viss - om än liten - chans att NGM kan få tillbaka sitt börstillstånd men Peter Benson medger att det finns ett visst inslag av hazard i den bedömningen.

"Vi ser det som en liten chans att det här lyckas. Det mest sannolika är att bolaget måste avvecklas och att aktieägarna får ta smällen", sade Peter Benson.

NYHETSBYRÅN DIREKT/PLACERA.NU
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -