Även räntor och råvaror stiger

Nyheter  Räddningen av de amerikanska bostadskreditinstituten Fannie Mae och Freddie Mac medförde inte bara börsrally på måndagen. Även råvaror och räntor stiger kraftigt.



Riskaptiten återvände efter helgens besked att den amerikanska staten tar kontroll över de krisdrabbade bolånejättarna Fannie Mae och Freddie Mac, vilket fick de amerikanska statspappersräntorna att raka i höjden.

"Allt handlar om
detta i dag. Det är en initial lättnad där börserna stiger och kreditspreadarna krymper. När man får klarhet i en fråga det varit stor osäkerhet kring tar man bort en del riskaversion", säger Fredrik Floric, räntestrateg på Nordea.

Han noterar att samtidigt som obligationsräntorna följer USA-räntorna kraftigt uppåt följer inte bostadsräntorna med vilket innebär att spreaden mellan de två krymper med 10-15 punkter.

"Även om den amerikanska statens agerande tyder på att det är väldigt stora problem i det amerikanska finansiella systemet så är det positivt ur ett marknadsperspektiv att ett osäkerhetsmoment försvinner. Vad det kan leda till i förlängningen sitter kreditanalytiker och räknar på nu", säger Fredrik Floric.

Swedbank skriver i en analys att åtgärderna varit på gång under en längre tid och att överraskningen ligger i sammansättningen av programmet.

"Det går endast att spekulera i varför åtgärden sätts in just nu. Det måste främst förklaras av allvaret i situationen, vilket har understrukits av finansminister Paulson. En annan förklaring kan vara att få bort frågan från dagordningen under presidentvalet", skriver Swedbank.

Enligt Henrik Eriksson, analytiker på Handelsbanken, finns det också en viktig makroekonomisk effekt av räddningsåtgärden: "Tidigare såg det ut som vi var på väg in i en 'credit crunch' som skulle vålla stor skada på världsekonomin. Nu ser det ut som att låneverksamheten kan upprätthållas vilket är viktigt ur ett makroekonomiskt perspektiv", säger Henrik Eriksson, som knappt vill tänka på vilka effekter en förvärrad kreditåtstramning skulle kunna få för världsekonomin.

Som en del i räddningspaketet ska det amerikanska finansdepartementet börja köpa bolånepapper utfärdade av Fannie Mae och Freddie Mac på öppna marknaden för minst 5 miljarder dollar, enligt Wall Street Journal.

Den amerikanska tvåårsräntan är upp 29 punkter till 2,42 procent och tioåringen 23 punkter till 3,80 procent, jämfört med fredagens svenska stängningsnoteringar. Beskedet om övertagandet av bolånejättarna antas leda till ökat utbud av statspapper, men ränteuppgången drivs framför allt av att investerare nu åter vågar söka sig till mer högavkastande placeringar.

Räntan på den svenska tioårsräntan var upp 6 punkter till 3,92 procent och räntegapet mot Tyskland vidgades därmed till -20 punkter (-12).

Under förmiddagen publicerade SEB sitt Boprisindex, som visade att de svenska hushållen syn på bostadsmarknaden blev rekordpessimistisk i september. Indikatorn ligger nu på sin lägsta nivå sedan mätningarna startade 2003.

"Nu är hushållen inställda på en svag bostadsmarknad framöver. Betydligt högre räntekostnader och övriga levnadsomkostnader, i kombination med signaler om avmattning i konjunkturen och bostadsprisfall runt om i världen har sannolikt fått hushållen att tappa förtroendet för bostadsmarknaden", säger SEB:s privatekonom Gunilla Nyström, i en kommentar.

På råvarumarknaden vände råoljepriset upp under måndagen på oro för att orkanen Ike ska störa leveranserna i Mexikanska Golfen ytterligare. Även bland metallerna var det uppgångar efter ökat intresse för riskplaceringar.

Vid klockan 12.30 var råolja med leverans i oktober 84 cent högre till 107:07 dollar per fat i den elektroniska handeln på Nymex. Brentoljan noterades samtidigt till 104:76 dollar per fat i London, motsvarande en uppgång på 67 cent. Därmed rekylerade kontrakten upp efter att under fredagen handlats på den lägsta nivån på fem månader.

Basmetallerna rekylerade upp efter upp efter allmänt ökad riskaptit. Koppar med leverans om tre månader klättrade 1,2 procent till 6.980 dollar per ton och zink med samma leveranstid avancerade 0,9 procent till 1.765 dollar per ton.

"Allt annat lika kommer efterfrågan att bli högre än den annars skulle ha varit efter USA:s räddningspaket", sade Max Layton, analytiker på Macquarie Group, till Bloomberg News.

Guld med omedelbar leverans handlades upp 0,3 procent till 806:25 dollar per uns.

NYHETSBYRÅN DIREKT
Mer från förstasidan

Senaste aktieanalyserna på Placera

Kollage_analys

Här hittar du de senaste aktieanalyserna

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -