Ericsson i miljardaffär

Nyheter  (Uppdaterad) Ericsson bildar ett samriskbolag med amerikanska ST-NXP Wireless. Det nya bolaget ska leverera det tekniska inkråmet i mobiltelefoner. Det nya bolagets omsättning blir drygt 50 miljarder kronor. Men detta kan bli slutet för Ericssons verksamhet i denna nisch. Läs här varför.

Ericsson tar ytterligare ett steg mot renodling till system för mobil kommunikation. Plattformsverksamheten med huvudkontor i Lund läggs samman med schweiziska ST Microelectronics snarlika enhet i ett bolag där parterna till att börja med äger hälften var. Syftet är att bli större på ett teknikområde där skalfördelar är nödvändiga.

"I en verksamhet där storlek är en viktig faktor kommer de båda produktportföljer som kompletterar varandra möjliggöra betydande skalfördelar och synergier", skriver Ericsson i ett pressmeddelande.

Ericsson Mobile Platforms utvecklar och levererar det tekniska inkråmet till främst Sony Ericsson men också till vissa modeller från sydkoreanska LG och japanska Sharp. Det är den del som Ericsson behöll av mobiltelefonverksamheten, som vid det laget blivit förbisprunget av Nokia, när Sony Ericsson bildades. Mobile Platforms har cirka 3 000 anställda.

Det nya bolaget kommer att ha totalt 8 000 anställda och omsättningen blir 51 miljarder kronor. Ericsson uppger att bolaget dessutom har kundrelationer med Nokia och Samsung.

ST Microelecronics är ett globalt elektronik- eller halvledarföretag med huvudkontor i Schweiz och som är noterat på New York-börsen. Bolaget utvecklar lösningar för ett flertal branscher, däribland bilindustrin, datorindustrin och för telekom. ST hade en omsättning på cirka 65 miljarder kronor i fjol.

Samriskbolaget kommer att konsolideras, det vill säga ingå fullt ut, i ST:s redovisning. Dess framgångar och motgångar kommer alltså att märkas mer hos ST än hos Ericsson, som bara inkluderar en resultatandel. Det brukar vara en signal om att parterna på sikt har för avsikt att gå isär och att det vid det laget blir ST som kvarstår som ensamägare.

Affären berör cirka 4 procent av Ericssons anställda och en snarlik andel av omsättning och resultat. Det finns en tydlig industriell logik här som är positiv för Ericsson men affären är inte tillräckligt stor för att påverka resultatoprognoser eller bilden av Ericsson i någon större utsträckning och eftersom den samtidigt är balanserad med ett 50/50-ägande får vi ingen kortsiktigt effekt på aktien.

Ericssons aktie steg på onsdagmorgonen, men vek sedan ned till minus.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -