Aktien som gått upp 110 procent på två månader

Kursrusning  Sedan den 18 april har denna aktie stigit med 110 procent. Placera.nu:s läsare gjorde rätt i att följa den köprekommendation vi utfärdade den 11 april.



Aktien ifråga är oljebolaget West Siberian Resources. Medan Stockholmsbörsen först gått ned, sedan upp och sedan ned igen under de senaste två månaderna har West Siberian tickat uppåt i förvånansvärt jämn takt. Speciellt med West Siberian är att de tidigare i våras gick samman med det ryska bolaget Alliance, som förutom oljeutvinning driver raffinaderi och bensinstationer.

Vi återpublicerar här den analys som ursprungligen publicerades den 11 april i år.

placera.nu

----

West Siberian slutför fusionen med Alliance och skapar därmed ett från oljekälla till bensinstation vertikalt integrerat oljebolag verksamt i östra Ryssland. En stark kombination med en attraktiv aktie, anser vi.

Samgåendet med Alliance annonserades i januari. Aktien handlades runt årsskiftet till ungefär samma kurs som idag, det vill säga 4,65 kronor. Den steg i samband med beskedet till nivån 5,50 kronor och har alltså dalat sedan dess. I stort sett kan man säga att inte mycket har hänt här kursmässigt. Det kan tolkas som att villkoren för samgåendet blev lite orättvisa. Detta eftersom det finns betydande synergier här och värdet på dessa borde delas.

Ägarmässigt får Alliance ägare 60 procent i West Siberian och ny huvudägare är familjen Bazhaev. Maxim Barksi, också storägare, kvarstår som vd och Eric Forss som ordförande.

Transaktionen har ett värde på drygt 8 miljarder kronor. West Siberians nära 3,0 miljarder utestående aktier har ett börsvärde på 14 miljarder kronor. För en vecka sedan skickade bolaget ut proformaräkenskaper för 2007 som bland annat visade att intäkterna i koncernen ökar femfalt från 381 miljoner dollar till nära 2 miljarder dollar. Vinsten per aktie ökar något från 0,15 kronor till 0,16 kronor men till 0,18 kronor räknat på kvarvarande verksamhet.

Varken intäkter eller vinsttal speglar emellertid effekterna av de förändringar som planeras här. Intäkterna för 2007 skulle bli lägre. Detta på grund av att avsikten är att från West Siberians oljefält leverera till Alliance raffinaderi. Extern försäljning byts alltså till intern. Som en konsekvens elimineras mellanhänder som är en av synergierna. En annan är lägre transportkostnader. Att ersätta marknadstransaktioner med intern samordning är den klassiska besparingsmöjligheten med vertikal integration. En annan, som gäller här, att säkerställa tillgång på råvara.

Det blir inte alltid bra men i rysk oljesektor är det rätt väg. I den ryska miljön finns också exportkvoter och exportskatter som skapar arbitragemöjligheter mellan råolja och raffinerade produkter som bensin. Alliance raffinaderi i Khabarovsk ligger bara 3 mil från den kinesiska gränsen. I raffinaderiets närområde, med sibiriska mått mätt, har Alliance 255 bensinstationer.

Synergierna initialt blir inte så stora tror vi men eftersom West Siberians oljeproduktion ökar kraftigt och Alliance raffinaderikapacitet ökar samtidigt som produktmixen förbättras med en högre andel lätta produkter (bensin) är det rimligt att räkna med kraftiga resultatförbättringar under den närmaste femårsperioden. Det gäller i samtliga led från oljefält med större produktion till ett modernare raffinaderi och moderna bensinstationer som framöver också ska sälja annat än petroleumprodukter.

West Siberian har idag ett börsvärde på 14 miljarder kronor och här finns lån på cirka 3 miljarder kronor. Omräknat till dollar handlar det om drygt 2,8 miljarder. Här finns bevisade och sannolika oljereserver om 484 miljoner fat som bör bära åtminstone 1,7 miljarder dollar och här finns raffinaderi, oljedepåer och bensinstationer som ifjol drog in ett resultat före avskrivningar på cirka 200 miljoner dollar. Det resultatet värderas för närvarande till 5,5 gånger och räknar vi in lite synergieffekter till en multipel under 4.

Ryska tillgångar värderas lågt. Det är motiverat med hänsyn till högre risker. I West Siberian är också ägandet i huvudsak på ryska händer vilket från svensk horisont kan kännas otryggt. Men i den andra vågskålen ska man lägga stora möjligheter för bolaget, verksamt i en ekonomi som växer snabbt.

Vi rekommenderade Köp i januari när samgående presenterades och aktien handlades till 5,40 kronor. Inget nytt har framkommit sedan dess som försämrar utsikterna. Vi upprepar köprekommendationen på 3-6 månaders sikt.
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -