Skenande metallpriser lyfte kurserna i Boliden och Lundin Mining fram till och med början av 2007 då priset på zink under två år hade rusat från 1 200 dollar per ton till drygt 4 500 dollar per ton. Men sedan vände trenden. Under hela 2007 och hittills under 2008 har zinkpriset kollapsat och står nu i mindre än hälften av vad det gjorde vid årsskiftet 2006/2007. Och aktiekurserna i såväl Boliden som Lundin Mining har följt med ned.
Som om inte fallande priser har varit nog, påeldat av en svag dollarkursutveckling, har även kostnaderna ökat för bolagen. Smältpriserna har ökat markant för vissa metaller samtidigt som det också skett en lageruppbyggnad inom bland annat zink, bly och nickel vilket kan bidra till fortsatt prispress för metallerna. Så glansen har falnat markant för sektorn.
Den svaga långsiktiga kursutvecklingen för bolagen förefaller således motiverad åtminstone för Boliden med tanke på prisutvecklingen för framför allt zinken som utgör mer än hälften av försäljningen och som ironiskt nog är den enda metall där bolaget helt saknar prissäkringar.
Däremot är det svårare att se varför kursen i Lundin Mining fallit nästan lika kraftigt som Boliden trots att de förra framför allt är beroende av kopparpriset som faktiskt stigit några procent på ett års sikt. Delvis kan det förklaras med att bolaget är skyddat från prisförändringar genom så kallade hedgingavtal, vilket betyder att prisförändringar inte påverkar vinsten under avtalens löptid, men dessa är på väg att lösas upp. Inga nya hedgingavtal har ingåtts under första kvartalet i år, så gradvis borde det starka kopparpriset slå igenom även i aktiekursen för Lundin Mining.
Sammantaget är dock utsikterna osäkra för sektorn, inte minst om man ser till historiken i dessa bolag där vinsterna har varit mycket slagiga. Under exempelvis 2001 gjorde Boliden en förlust på 2,2 miljarder kronor. 2006 blev vinsten 6,2 miljarder, året därefter föll den tillbaka till 3,7 miljarder. Svårigheterna i att prognostisera framtida vinstnivåer för den här typen av bolag avspeglas även i aktiemarknadens prognoser som varierar kraftigt. Just Boliden har varit en av de aktier där marknaden haft som svårast att pricka rätt där rekommendationerna har varit helt ur fas med bolagets faktiska vinstutveckling.
Även på kort sikt är kurserna tämligen slagiga. Boliden och Lundin Mining toppar vinnarlistorna under måndagen trots att det för vinstutvecklingen viktiga zinkpriset är oförändrat.
Därför ligger det nära till hands förklara dagens uppgång i Boliden främst av budspekulationer i sektorn. Idag kommer nämligen uppgifter från tidningen Observer om att den Brasilianska gruvjätten Vale överväger att lägga ett bud på Anglo American med 25 procents budpremie på fredagens slutkurs. Anglo American skulle därmed värderas till 43,5 miljarder pund. Vale ska enligt tidningen också vara intresserat av samgående med Alcoa och Freeport-MCMoren. Tilläggas bör även att världens största gruvbolag, BHP Billiton, nyligen lade ett fientligt bud på konkurrerande gruvjätten Rio Tinto och om budet går igenom blir det en av de största fusionerna som någonsin genomförts.
Detta är bara de senaste i raden av bud i sektorn och spekulationerna om fortsatt konsolidering eldar på övriga gruvaktier. Det är lätt att jämföra denna konsolideringsvåg med den som skedde inom stålsektorn under förra året då det är samma drivkrafter i bakgrunden. Tillväxtmarknaderna med Kina i spetsen fortsätter driva på efterfrågan på råvaror. Samtidigt är stordriftsfördelarna uppenbara. Genom att gruvbolagen blir färre och större får de en större möjlighet att påverka priset för råvaran. När BHP Billiton i förra veckan meddelade att bolaget stänger ned ett smältverk för nickel under fyra månader för ombyggnation gav det en ordentlig skjuts åt nickelpriset.
De två största svenska gruvbolagen, Boliden och Lundin Mining, blir med denna bakgrund högaktuella spekulationsobjekt på den svenska börsen. Boliden är en ständig uppköpskandidat med öppen ägarbild och när det gäller Lundinfamiljens innehav brukar det mesta vara till salu om priset är rätt. Därmed inte sagt att det är en bra affär att köpa aktierna enbart på budspekulation.
Historiskt har det i själva verket varit en osäker och tålamodsprövande strategi. Ett antal bud i sektorn är ingen garanti för att något av de svenska bolagen ska bli ett uppköpsobjekt. Även om det i slutändan kommer ett bud kan det dröja både månader och år innan det läggs. Boliden har exempelvis pekats ut som en uppköpskandidat i flera år. Många av de som investerar med förhoppningar om ett bud kommer därför sannolikt att bli besvikna.
Lars Frick
Patrick Bergström