Storbankerna säljer VPC, aktierna backar ändå

Nyheter  Bankerna säljer sina ägarandelar i värdepapperscentralen VPC till Euroclear och får bra betalt. Men börsen ställer ned bankaktierna till följd av ökade bekymmer för och kapitalbehov i brittiska bolåneinstitut. En segsliten historia.

SEB gör en reavinst på cirka 750 Mkr, Handelsbanken 700 Mkr, Swedbank 650 Mkr och Nordea 800 Mkr. Resultatet av försäljningen kommer att bokföras under det andra halvåret. Per aktie i SEB, liksom Handelsbanken och Swedbank motsvarar det cirka 1 krona. I Nordea handlar det om 30 öre.

En annan börsdag hade denna nyhet tagits emot positivt av börsen. Idag har Europabörserna tyngts av att det brittiska  bolåneinstitutet Bradford & Bingley tvingats ta in mer kapital från ett amerikanskt riskkapitalbolag sedan bolagets problem förvärrats under de senaste veckorna. Aktien föll med 28 procent i London, tog andras institut med sig nedåt och det satte ned humöret på börserna generellt.

Dock är Londonbörsens index ned med måttliga 0,6 procent, medan Stockholm, som ändå ligger ett stycke ifrån händelsernas centrum, backar med 1 procent. Kanske ett tecken på lite bättre kurser i eftermiddag.

De svenska bankaktierna handlas med låga p/e-tal i intervallet 6-9 och ger en direktavkastning på 5-6 procent. De i tiden utdragna problemen i den finansiella sektorn internationellt tynger aktierna som utan mer långsiktiga ljusglimtar fortsätter utförslöpan, med, som det ser ut, bara någon dags uppehåll eller återhämtning.
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -