Den smarte vet att skatteplanering är något som kräver tid och eftertanke. Det är inget man ska börja med vid Lucia och tro att man kan hindra skattepengar från att gå ner i fel börs. Nej, det är nu när förra årets deklaration är inlämnad som man ska titta på nästa.
Vi har tagit hjälp av Hans-Peter Larsson, skattejurist på Öhrlings Pricewaterhouse Coopers för att reda ut vad man just nu borde göra. Är man enbart privatperson finns kanske inte så mycket, men den som har bolag vid sidan om eller som heltidssyssla kan spara en hel del skattepengar med rätt planering. Och det är många som driver bolag - det finns mer än 300 000 aktiebolag i Sverige.
1 Om du äger fastigheter i en enskild firma, fundera på att lägga in det i ett aktiebolag i stället - särskilt om du har stora driftsöverskott och är långsiktig i ditt ägande. Skattesatsen i enskild firma är nämligen densamma som för inkomst av tjänst. Du får visserligen reservera vinsten i periodiseringsfonder och expansionsfond, men pengarna får då inte placeras i aktier - då räknas de som uttagna ur verksamheten. Det är bara räntepapper som står till buds, hur osexigt det än kan verka.
Lägger du däremot fastigheterna i aktiebolag, uppstår helt andra möjligheter att få lägre skatt genom att du tar ut utdelning. Skatten blir då bolagskatt på 28 procent, därefter 20 procent på utdelning upp till viss nivå. Men det finns inga krav på att du måste ta ut utdelning. Du kan behålla vinsten i bolaget. Ses du som passiv i ditt fastighetsbolag blir skatten 25 procent, oavsett hur stor utdelningen är. Ligger fastigheten i bolag kan den även säljas skattefritt - om du inte behöver ta ut vinsten privat.
"I praktiken blir det en skatt på mellan 42 och 43 procent på utdelningen för den aktive och mellan 47 och 48 procent för den passive. Jämför det med högsta marginalskatten på 57 procent plus sociala avgifter, tillsammans närmare 70 procent", säger Hans-Peter Larsson.
2 Den som driver en enskild firma med förlust har att välja mellan att kvitta förlusten mot inkomst av tjänst (gäller bara de första fem åren), eller rulla förlusten i firman framåt och kvitta den mot framtida vinster. Vilket är bäst?
"Här är det nästan alltid bäst att välja det senare. Men det förutsätter ju att du får vinst i firman förr eller senare", säger Hans-Peter Larsson.
Många aktiebolagsägare har satt av medel till periodiseringsfonder. Det kan vara dags att lösa upp dem nu, eftersom de börjar kosta i form av ränta. Det som numera gäller för periodiseringsfonden är att du tar upp en schablonintäkt i deklarationen som motsvarar 72 procent av statslåneräntan gånger avsättningen till fonden. I praktiken innebär det att räntan på fonden blir 3 procent för taxeringsåret 2008.
"Du bör alltså placera pengarna så att du får högre avkastning än så för att det ska löna sig. Och glöm inte att om tillgångarna faller i värde måste du ändå skatta för dem", säger Hans-Peter Larsson.
3 Tillhör du dem som har bolag med säte på Cypern är det dags att se efter om kalkylen går ihop. Risken är nämligen att Skatteverket anser att bolaget har sitt fasta driftsställe i Sverige, även om du reser till Cypern en gång om året för att hålla styrelsemöte med ledningen där. Har bolaget sitt fasta driftsställe i Sverige, ska det beskattas med svensk bolagsskatt.
"De här Cypern-bolagen kom ofta till under förmögenhetsskattens dagar. Många av dem har spelat ut sin roll nu. Mellan tummen och pekfingret kostar det runt 100 000 kr per år i olika avgifter och arvoden att ha ett sådant här bolag. Då kan det vara bättre att lägga de pengarna i den svenska skattkistan", säger Hans-Peter Larsson.
Du som inte själv tänker flytta ut bör alltså mycket noga tänka igenom om du ska sälja ditt bolag till ett Cypern-bolag och om det innebär några risker. Gå även igenom hur bolaget ska avvecklas och vilka kostnader och skatteeffekter det innebär.
4 Kvittningsmöjligheter är en annan sak som man ska tänka på så tidigt som möjligt under skatteåret. Reglerna för hur man får kvitta vinster och förluster mot varandra i olika tillgångsslag är minst sagt krångliga, och det är frestande att låta en redovisningskonsult eller revisor sköta det hela. Men det kan bli onödigt dyrt. Med hjälp av ett deklarationsprogram brukar man klara sig på egen hand.
"Tänk på att lämna upplysningar på blanketten om hur du har tänkt, så att Skatteverkets tjänstemän får en chans att ringa och ställa frågor. Då riskerar du inget. Om du bara skriver fel utan att ge någon förklaring, riskerar du att åka på ett skattetillägg på 40 procent av skatten", säger Hans-Peter Larsson.
Tänk också igenom vilka konsekvenserna blir om du får vinst eller förlust på de olika tillgångarna. Stäm av framåt hösten och vidta de åtgärder som då är nödvändiga.
"Vid Lucia kan det vara för sent. Om alla säljer på en gång, då pressas kurserna ner. Det gäller att ligga före", säger Hans-Peter Larsson.
5 Det pågår ett stort generationsskifte i Sverige, där 40-talisterna är på väg i pension. Många av dem har arbetat upp rejäla vinster i sina bolag. Nu är frågan hur de ska kunna avskilja kassan när bolagen överlåts. Ett sätt är att har kvar bolaget ett tag till och själv gå kvar på sparlåga. Men det finns andra sätt:
Trädabolag är det vanligaste och säkraste - sett med Skatteverkets ögon. I varje fall för den som tänker sälja rörelsen externt eller helt avveckla verksamheten. Det innebär att verksamheten säljs över till ett annat bolag som i sin tur säljs externt, och det gamla blir kvar med kassan. Det kan likvideras efter fem år. Fram till dess kan du ta ut 91 000 kr om året till 20 procents skatt för mottagaren. Därefter kan du ta ut resten av pengarna till 25 procents skatt som utdelning eller reavinst om bolaget likvideras. Obs att det ännu inte är prövat om denna idé håller i de fall då ägaren vill fortsätta med din verksamhet i mindre omfattning.
Inkråmsöverlåtelse och riktad utdelning eller inlösen är två andra sätt.
"Men det sista vill jag varna för. Det har viss karaktär av upplägg som Skatteverkets tjänstemän lätt kan se igenom", säger Hans-Peter Larsson.
6 Inför pensionen finns det en del att tänka på skattemässigt. Det första är att inte slentrianmässigt ösa in pengar i pensionsförsäkringar. Skälet är att skatten kan bli hög, eftersom uttagen beskattas som inkomst av tjänst. Då är det bättre att ha en del pengar i kapitalförsäkringar. Eftersträva en balans mellan olika typer av inkomster.
"Pensionsförsäkringar ska man använda för att uppnå en viss basstandard som pensionär. Guldkanten ska komma från annat håll, till exempel utdelningar och reavinster", säger Hans-Peter Larsson som också tipsar om att inte ducka för att utnyttja alla de möjligheter som fåmansbolagsreglerna ger. Just det - de så förhatliga 3:12-reglerna.
"De flesta tror att de är krångliga och oförmånliga. Men det är numera helt fel. De är i varje fall inte alltid oförmånliga. Den företagare som har ett visst antal anställda har rätt att ta ut betydande belopp som utdelning, vilket innebär att skatten blir 42-43 procent i stället för som mest 57 procent plus sociala avgifter", säger Hans-Peter Larsson.
7 Den som säljer sitt företag kan i vissa fall göra det till 20 procents skatt utan att sälja via holdingbolag. Den som säljer via holdingbolag kan komma ner till en skatt på 25 procent, påpekar han.
Har man missat det här - förmodligen för att man inte har orkat fylla i K10-blanketten eller satt sig in i reglerna - har man möjligheten tillgodo i många år. Manövern kan till exempel göras vid en försäljning.
"Har man många anställda kan hela vinsten rymmas inom gränsbeloppet och alltså bli lågt beskattad. Det här har inte gått upp för folk", säger Hans-Peter Larsson.
----
Den här artikeln publicerades ursprungligen i tidningen Ditt Kapital som utkom med Affärsvärldens nummer 19, den 7 maj.