Sedan introduktionen på marknaden i början av 2005 har spararna stoppat in drygt 30 miljarder kronor i kapitalpension, som är en blandning mellan kapital- och pensionsförsäkring. Det främsta argumentet har varit att kapitalet inte beskattas som förmögenhet.
Men SEB, som är en av de ledande säljarna av kapitalpension, anser att det är en bra sparform även om förmögenhetskatten försvinner.
"Den stora skattemässiga fördelen är att avkastningsskatten är nästan hälften av vad som belastar en kapitalförsäkring", säger Anette Karlstrom, produktspecialist på SEB Trygg Liv.
När det gäller det tidigare argumentet att spararna slipper förmögenhetsskatt säger hon så här:
"Vad vi vet i dag är att förmögenhetskatten kommer att halveras nästa år men endast för finansiella tillgångar och att det finns en ambition att avskaffa hela skatten under mandatperioden. Fastighetsvärden kommer även i fortsättningen att belastas med full förmögenhetsskatt."
Anette Karlström hävdar att kapitalpension fortfarande kan vara ett bra långsiktigt sparande, även om regeringen fullföljer sina planer för förmögenhetsskatten.
Hon får medhåll av privatekonomen Ingela Gabrielsson på konkurrenten Nordea, där man inte heller har några planer på att sluta sälja kapitalpension.
"För den som redan har ett pensionssparande och som utnyttjar sin avdragsrätt i det kan kapitalpension vara ett komplement som ger nästan skattefria utbetalningar", säger Ingela Gabrielsson.
Hon menar att det viktigaste är att se helheten i sitt sparande och sätta det i relation till sin ekonomiska situation.
Kapitalpension är fri från förmögenhetskatt och har en lägre avkastningsskatt än vanlig kapitalförsäkring. Premien är inte avdragsgill. Kapital som placeras i fonder kan flyttas utan avgifter eller reavinstskatt.
Nackdelen är att pengarna, till skillnad från kapitalförsäkring, inte är möjliga att belåna. Spararen måste dessutom sitta på pengarna i minst fem år, vara över 55 år när de tas ut och då tas ut under minst fem år.
För bankerna har kapitalpension varit en bra affär då avgifterna normalt ligger mellan 0,6 och 0,7 procent. Till det tillkommer ofta en årlig avgift.