Orättvis villaskatt ska granskas

Fastighetsskatt  De senaste årens kraftiga boprisökningar har gjort att taxeringsvärdena på fastigher stigit rejält. För villaägare i gelsbygd lär den nära förestående fastighetsdeklarationen bli en chock. Men nu ska Skatteverkets kritiserade beskattning utredas.

Den 1 november ska 2,3 miljoner villaägare deklarera för sin bostad. För omkring 40 procent av dessa kommer deklarationen knappast orsaka något huvudbry. De har ett hus vars taxeringsvärde överstiger 903 000 kronor, och därmed når de över den brytpunkt som säger att ingen ska behöva betala mer än 6 825 kronor i kommunal fastighetsskatt i år.

Men för villaägare på andra håll i landet, 60 procent av alla villaägare, där fastighetspriserna är lägre, kan fastighetsdeklarationen bli en otrevlig överraskning.

0,75 procent av taxeringsvärdet, som i sig ska motsvara 75 procent av marknadsvärdet, är beloppet som ska betalas i skatt. Men det är just uträkningen av taxeringsvärdet som anklagas för att orsaka stora orättvisor bland villaägarna.

Skatteverket ger ett förslag på taxeringsvärde för varje villa. Detta förslag baseras på marknadsstatistik, närmare bestämt de försäljningar som gjorts i området runt omkring det aktuella huset under åren 2008-2010.

Under dessa år har prisökningarna på bostäder i Sverige varit stora, och påverkar via ett kraftigt ökat taxeringsvärde även de villaägare som inte själva är aktiva på bostadsmarknaden. Enligt prognoser från SCB ökar taxeringsvärdena vid 2012 års taxering med i genomsnitt 11 procent i Sverige. Men i enskilda län kan villaägarna drabbas betydligt hårdare.

För villaägaren i Arjeplog exempelvis väntas taxeringsvärdet enligt SCB öka med hela 39 procent, vilket innebär 788 kronor i månaden i snitt. Så många som 98 procent av villaägarna i Arjeplog påverkas, det vill säga 98 procent av taxeringsvärdena understiger brytpunkten på 903 000 kronor.

Läget är snarlikt i Gagnef. Även i Västervik kommer taxeringsvärdeförändringen uppgå till över 30 procent. Se lista nedan på kommuner och län där taxeringsvärdena höjs mest.

Metoden att använda marknadsstatistik som schablon för taxeringsberäkningar har ifrågasatts, då den riskerar att dra upp taxeringsvärdena för enskilda villaägare orimligt mycket. Kritiker menar att denna schablon inte förmår att tillräckligt återspegla de faktiska marknadsvärdena för enskilda fastigheter. Villaägarnas Riksförbund tillhör de mest högljudda i kritikerkåren.

"Vid 2009 års taxering var det genomsnittliga felet drygt en kvarts miljon kronor. Det är en klen tröst för dem som får höga värden att andra får för låga så att det i genomsnitt blir rätt", säger Hans Lemker, förbundsdirektör på Villaägarnas Riksförbund.

Kritikerna har hörsammats. Regeringen beslutade nyligen att utreda hur fastighetstaxeringen av bostäder kan "avsevärt förenklas". Utredaren ska, enligt det direktiv som placera.nu tagit del av, ta fram ett fullständigt förslag på hur taxeringen av bostäder, som den ser ut idag, kan slopas och vilka konsekvenser det kan få.

I direktivet är man på Finansdepartementet tydliga med att den löpande beskattningen av bostäder kommer att kvarstå. Det är beräkningen av taxeringsvärdena som ska ändras.

Men mitt under den pågående utredningen, som beräknas vara klar i augusti 2012, ska fastighetstaxeringen fortsätta göras på samma sätt som tidigare.

Det betyder att du som villaägare antingen kan acceptera det taxeringsförslag du får skickat till dig, och då behöver du inte göra någonting alls, eller - om du anser att du fått en orimligt hög höjning av taxeringsvärdet ¿ begär du justering.

Anledningar till nedjustering av taxeringsvärde kan vara att din tomt är svårutnyttjad, att du i motsats till andra inom ditt värdeområde inte har sjöutsikt, att stranden vid din tomt inte är så attraktiv som den förutsätts vara i ditt värdeområde, att det förekommer störande buller vid din tomt etcetera. Du ska ange dessa anledningar under rubriken "Övriga upplysningar" på deklarationsblanketten.

Deklarationsblanketterna skickas ut till villaägarna den 26-30 september, men e-deklarationen hos Skatteverket öppnade redan idag måndag. På Skatteverkets hemsida kan du också se och jämföra värdena i angränsande värdeområden. Den 1 november ska deklarationen vara inlämnad till Skatteverket.

Här har taxeringsvärdena ökat mest (enligt prognoser):

 

Kommun Ökning av tax-värde (%)
Arjeplog 39
Gagnef 30
Västervik 28
Mörbylånga 25
Mönsterås 25
Sölvesborg 23
Habo 22
Jönköping 21
Borlänge 20
Härryda 17
Län Ökning av tax-värde (%)
Jämtlands 19
Kalmars 18
Dalarnas 18
Gotlands 14
Jönköpings 14
Uppsalas 13
Västernorrlands 12
Blekinges 12
Stockholms 12
Hallands 11
Västerbottens 11
Norrbottens 11
Gävleborgs 11
Västra Götalands 10
Värmlands 10
Kronobergs 9
Östergötlands 8
Örebro 8
Skåne 8
Södermanlands 5
Västmanlands 5
Källa: Skatteverket  
Mer från förstasidan
[Ingen rubrik har angivits]

Senaste aktieanalyserna på Placera

Aktieanalyser

Här hittar du de senaste aktieanalyserna

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -