Marknaden kan andas ut

Nyheter  Kvartalsrapporterna från Goldman Sachs och Lehman Brothers innehöll högre intäkter och högre resultat än väntat. Gårdagens förlorare, finansaktierna, ser så här långt ut att bli dagens vinnare. Senare ikväll kommer Federal Reserve att sänka sin styrränta.

Fyra stora investmentbanker återstår efter Bear Stearns kollaps i förra veckan och övertagande av affärsbanken JP Morgan under helgen. Det har funnits en stor oro för att hela sektorn ska gå samma väg.

Med de senaste åtgärderna från Fed, som innebär att också investmentbankernas likviditet förbättras, och med kvartalsrapporterna överstökade, blåser investerarna faran över för den här gången. Lehman Brothers, utpekade som de mest exponerade och sårbara, handlades igår ned till som lägst 20 dollar i New York och den stängde på 31,75 dollar. Idag ser aktien ut att öppna närmare 40 dollar, i nivå med fredagens kurs.

Lehman Brothers resultat blev 0,81 dollar per aktie under räkenskapsårets första kvartal, december-februari. Det var 60 procent lägre än fjolårets 1,96 dollar men mer än förväntade 0,72 dollar.

Goldman Sachs, som är den investmentbank som klarat sig bäst, halverade resultatet till 3,23 dollar vilket var klart mer än väntade 2,59 dollar per aktie. Goldman Sachs aktie stiger cirka 6 procent mot 160 dollar vilket också är i nivå med fredagens kurs.

För båda investmentbankerna har förluster på bolån och andra låneinstrument belastat resultatet med cirka 2 miljarder dollar och dessa förklarar vinstnedgången.

Ikväll klockan 19.15 svensk tid annonseras resultatet av Federal Reserves räntekommittés möte. Att det blir en sänkning står klart och att den blir stor står också klart. Från förhandstips på 0,5 procent för någon vecka sedan har förväntningarna dragits upp till en hel procent vilket skulle föra ned den amerikanska styrräntan till 2,0 procent.

Det finns goda argument för såväl en stor som en något mindre räntesänkning. Ett argument för att stanna på 0,75 procent, eller för den delen mindre, är att det skulle bidra till att stärka dollarkursen vilket i sin tur mildrar pressen uppåt på till exempel oljepriset.

Att vänja sig med svängningar på börserna med den amplitud som vi tvingats se och erfara de senaste dagarna, eller för den delen i år, är svårt. Dock lär det fortsätta att svänga ännu en tid. Just idag, och kanske imorgon, uppåt.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -