VD-avgång i ABB sänker aktiekursen

Nyheter  ABB:s vd Fred Kindle har åtnjutit ett högt förtroende från aktiemarknaden. Hans avgång innebär ett avbräck som kommer att påverka aktien negativt, skriver Placera Nu:s Dag Rolander. Aktien föll med nästan 7 procent på onsdagsmorgonen.

Verkstadsföretaget ABB har klarat sig bättre på börsen än sina sektorkolleger. Det beror på den stora andelen av verksamheten som handlar om kraftöverföring, ett infrastrukturområde som i tillväxtländerna byggs ut kraftigt och som på andra håll, särskilt i USA, är eftersatt. Därför kommer ABB även i ett sämre konjunkturläge framöver att möta god efterfrågan. Men det höga förtroendet på aktiemarknaden för vd Fred Kindle har också spelat in.

Beskedet att Fred Kindle avgår, efter endast ett par år på posten och en kursfördubbling under den tiden, kommer överraskande. Det beror uppenbarligen på meningsskiljaktigheter mellan honom och styrelsen.

ABB:s rapport är i linje med förväntningarna men vd-avhoppet, tillsammans med osäkerheten som det innebär att bolaget står utan ordinarie vd under en tid, gör en kursnedgång med cirka 5 procent naturlig.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -