Doldisstorföretaget Seco Tools med vd Kai Wärn kom i veckan med ett rekordbokslut. Seco Tools upplever tillväxten som stabil och ser inga tecken på någon markant avmattning framöver även om tillväxten kan komma avta något under 2008.
Trots framgångarna är Seco Tools, med ett börsvärde på nästan 15 miljarder kronor, ett av de mest okända bolagen på Stockholmsbörsens Large Cap-lista. Bolaget verkar i skuggan av huvudägaren och konkurrenten Sandvik som kontrollerar nästan 90 procent av rösterna i Seco Tools. Resterande ägare består till övervägande del av stora svenska pensions- och fondbolag vilket ytterligare cementerar ägandet. Ägarsituationen leder till dålig likviditet i aktien, liten uppmärksamhet i media och att få analytiker täcker bolaget. Om man tar sig förbi allt detta så hittar man dock ett av börsen finaste verkstadsbolag med en lönsamhet som de flesta andra bara kan drömma om.
Seco Tools utvecklar, tillverkar och säljer produkter för skärande metallbearbetning. Produkterna delas in i de tre områdena fräsning, hålbearbetning (borrning) och svarvning. Kunderna återfinns inom den konjunkturkänsliga verkstadsindustrin. Känsligheten motverkas till viss del av att en betydande del av intäkterna kommer från kunder i energisektorn. Investeringar i oljeprospektering, el- och vindkraft drivs i högre grad av långsiktiga strukturella förändringar och globala brister än av konjunkturcykeln.
Ett par anledningar till Seco Tools höga lönsamhet är det höga kapacitetsutnyttjandet samt den förädlingsgrad som produkterna har. Bolaget arbetar nära kunderna för att skapa kundanpassade lösningar och produkter vilket betalar sig. I dagsläget kommer 40 procent av omsättningen från produkter utvecklade de senaste 5 åren och målsättningen är att få upp siffran till 50 procent. För att nå sådana tal satsar Seco Tools varje år stora pengar på utveckling av produktutbudet.
Tonvikten av försäljningen, ungefär 60 procent, sker i Västeuropa. De viktigaste tillväxtregioner är Central- och Östeuropa samt Asien med Indien och Kina. I december tecknades avtal om ett förvärv av ett ryskt bolag med cirka 100 Mkr i omsättning. Seco Tools siktar på att göra fler kompletteringsförvärv i storleksklassen 50-200 Mkr.
Intressant ur konjunkturkänslighetsavseende är också att Seco Tools växt i Nordamerika de senaste kvartalen räknat i lokal valuta. Nordamerika står för runt en sjättedel av omsättningen och bolaget påstår att de inte ser några tydliga tecken på avmattning hos deras kunder, men Seco Tools har inte heller någon stor bilindustriexponering. Det finns inte många moln på himmeln för Seco Tools verkar det som. Samtidigt är det svårt att bortse från att en stor del av verksamheten är av cyklisk natur och att nästan fyra femtedelar av omsättningen kommer från Europa och Nordamerika.
Seco Tools gick urstarkt under 2007, tillväxten på nästan 11 procent är långt över det långsiktiga målet på 7 procent. Rörelsemarginalen låg på nästan 25 procent samtidigt som målet är 20 procent över en konjunkturcykel. Avkastningen på sysselsatt kapital är över 40 procent vilket är dubbelt så högt som målet på lägst 20 procent. Man kan känna en viss oro över att lönsamhet ser väl hög ut i bolaget för att vara långsiktigt hållbar. Med ett p/e-tal på 13 vid aktiekursen 99 kronor är Seco Tools inget fynd med tanke på att börsen är full av verkstadsbolag med röda prislappar.
Ett skäl till att aktien står sig bra är det starka kassaflödet och den stabila balansräkning vilket brukar resultera i höga utdelningar. Till våren blir det en ordinarie utdelning på 4,20 kronor och en extrautdelning på 2 kronor per aktie. Ett annat skäl är antagligen att ägarna är en trögrörlig skara. Att något drastiskt kommer hända på ägarsidan ter sig osannolikt då Sandvik troligen inte är intresserade av att sälja efter 30 år som huvudägare. Samtidigt borde konkurrenslagar göra det svårt för Sandvik att lägga ett bud.
Seco Tools är ett kvalitetsbolag som arbetar i det tysta med hög lönsamhet och bra direktavkastning. Men det är svårt att blunda för att bolaget inte är billigast i klassen och att verksamheten borde drabbas av en försvagad konjunktur. I relation till betydligt större huvudägaren Sandvik värderas Seco Tools till en premie vilket inte är någon självklarhet. Vi föredrar Sandvik.
Patrick Bergström