Extrema svängningar på börsen

Börsoro Efter en brant nedgång på som mest 4,4 procent vände börsen lika tvärt uppåt. Placera Nu listar 27 storbolagsaktier som på ett par timmar rört sig mer än en normal årsavkastning.

Efter måndagens ras har börsen rasat något mer än 30 procent sedan toppen i mitten av juli. Det gäller både bredast tänkbara index och storbolagen. Under tisdagen var OMXS30-indexet nere och vände 25 punkter under den psykologiskt lite intressanta 900-nivån.

Somliga har tidigare spekulerat i att det finns hedgefonder som har spekulerat i börsfall och inte velat ta hem sina vinster förrän OMXS30-index har fallit under 900. Den teorin stärks av att börsen mycket riktigt vände brant upp så fort index fallit under 900. Eller så är det helt enkelt så att teorin varit så välspridd att den blivit självuppfyllande även om det inte funnits några übersmarta hedgefondklippare i bakgrunden som styrt kurserna.

I flera aktier var morgonens svängningar extremt stora med kursrörelser på några timmar som motsvarar ett helt års normal värdeförändring.

Listan här bredvid visar de storbolagsaktier som rört sig mest under morgonens handel, avläst runt klockan 10:30. Inte mindre än 27 aktier i Large Cap rörde sig 8 procent eller mer från dagens lägsta till högsta nivå. Värst var Stora Enso som svängt 14 procent på några timmar utan att några markanta företagsspecifika nyheter släppts. SKF, MTG och Hexagon har alla svängt minst 10 procent. Återigen utan några relevanta nyheter. Om man nu inte tycker det är relevant att Credit Suisse sänkt riktkursen för SKF, vill säga.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -