Boss Media gick strax före nyår ut med en omvänd vinstvarning där bolaget flaggade för en omsättning i nivå med 2006 och en rörelsemarginal på 16-17 procent. Efter dagens rapport kan man fråga sig om bolaget inte tog i lite för mycket. 2007 summerade ihop till en omsättningsminskning med 4 procent och en rörelsemarginal på 16,2 procent.
Nettoresultatet för helåret blev 44 Mkr eller 0,75 kronor per aktie. Bolaget skyller det svagare resultatet på engångskostnader och negativa valutaeffekter men man kan fråga sig om dessa inte borde ha inkluderats i prognosen. Marknaden handlade på tisdagen ned aktien med 8 procent till 13,80 kronor på en kraftigt stigande börs.
Blickar vi framåt mot 2008 ser det intressantare ut för Boss Media. Bolaget har en utökad produktportfölj inför 2008 och de viktiga royaltyintäkterna är på väg upp igen. Spelmarknaden har en underliggande tillväxt på 15-20 procent per år i dagsläget. Boss Media siktar på att växa snabbare och dubbla omsättning till 2010. Tillväxten ska ske främst genom organisk tillväxt men även genom mindre förvärv. Med hänsyn till Boss Medias historik tycker vi dock att tillväxtprognosen ser väl optimistisk ut. Samtidigt ser rörelsemarginalsmålet lite snålt ut då marginalerna borde förbättras i takt med att omsättningen ökar.
Om vi av försiktighetsskäl antar att tillväxten kommer uppgå till mellan 10-15 procent under 2008 kombinerat med en rörelsemarginal på 17-18 procent landar p/e-talet på 14-15. Inte billigt på dagens börs. Samtidigt ser spelbranschen intressant ut i dagens läge med tanke på tillväxten och det begränsade konjunkturberoendet. Boss Media kommer i vår att dela ut 50 öre per aktie vilket ger en direktavkastning på 3,6 procent. Ovanpå det går det kraftigt överkapitaliserade Boss Media idag ut med att man ser över kapitalstrukturen i bolaget vilket borde innebära en rejäl extrautdelning längre fram.
Kortsiktigt ser uppsidan begränsad ut vid sidan av en eventuell extrautdelning. På sikt ser det dock intressant ut om Boss Media tillväxt tar fart. Bolaget är dessutom en ständig uppköpskandidat.
Patrick Bergström