Mats Qviberg sågar aktieindexobligationer

Intervju Finansmannen Mats Qviberg har kallats "citatmaskin". Nu gör han det igen. I en intervju med Peter Benson tar han bladet från munnen i fråga om sin syn på aktieindexobligationer.

Mats Qviberg är nöjd med sitt liv som investerare. Tillsammans med parhästen Sven Hagströmer har han tjänat mångmiljardbelopp åt aktieägarna i investmentbolaget Öresund, som de tillsammans kontrollerar. Hans styrka ligger i skickligheten att undvika förlorare, snarare än i att hitta vinnare, säger han själv. Och dåliga affärer har man inte behövt göra, eftersom börsen har gått upp 100 gånger sedan 1982.

"Det har ju varit ganska lätt att tjäna pengar. Det är egentligen förvånansvärt hur lite pengar svenska folket har tjänat med tanke på hur bra börsen har gått. Det beror på att väldigt många har varit ganska slarviga med sina sparpengar", säger han, men fortsätter:

"Väldigt många har alldeles för hög uppfattning om vad aktier kan ge i avkastning. Det finns ett behov hos den aktiesparande allmänheten att hitta höghastighetsalternativ på börsen. Där måste folk skruva ner sina förväntningar. Man får vara nöjd om man får 3-4 procent mer än bankräntan."

Det har kommit många finansiella innovationer på senare år. Vad tycker du om dem?

"Det senaste tillskottet som har varit riktigt bra är ju riskkapitalbolagen som varit med att skapa bra strukturer och gjort saker som traditionella börsnoterade bolag inte orkat göra. Både EQT, Nordic Capital och Industri Kapital har ju varit jätteduktiga."

Man kan ju hävda att det inte är så innovativt utan snarare ganska traditionella metoder.

"Absolut, men de har lyckats slå mynt av det på ett bra sätt. Men annars tycker jag nog att det är rätt mycket geschäft i en del sparprodukter."

Tänker du på strukturerade produkter som aktieindexobligationer och liknande?

"Ja, dem tycker jag genuint illa om, men de har ju varit väldigt populära."

De har varit bra för Avanza och HQ, där Öresund är huvudägare.

"Absolut."

Men de produkterna fyller ingen funktion tycker du?

"Nej, det är inget jag känner för."

På senare år har Mats Qvibergs son Johan och hustru Eva så smått börjat synas i sfärens styrelser och valberedningar. Det är något nytt.

Hur ser du på det här med familjeägande? Du har ju tidigare gått på exempelvis Investor i de frågorna.

"Det har jag nog inte gjort faktiskt. Jag har nog sagt något annat. Jag tror ju mycket på nepotism som rekryteringsgrund."

För att man får lojalitet?

"Ja, det får man också. Men man får också barn med samma arv och som har vuxit upp i en miljö med företagande som en naturlig del. Problemet är om man skyddar sitt ägande med differentierad rösträtt så att inte ungarna konkurrensutsätts. Annars är ju nepotismen som rekryteringsgrund utomordentligt bra."

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -