Afrika såg lugnt på börsoron

Fondanalys Afrikafonderna har än så länge klarat den amerikanska kreditoron bra. Börserna har sjunkit, men inte mer än omvärlden. Flera av de mindre börserna har faktiskt skyddats av bristen på stora utländska investerare. Om det inte händer något dramatiskt ser prognoserna för helåret lovande ut.

Det talas om Afrika som världens nästa stora tillväxtmarknad, men än så länge har huvuddelen av de utländska investerarna varit fokuserade på Sydafrika och, i mindre omfattning, Egypten och Nigeria. Det är också på dessa tre börser som den senaste tidens globala oro gett utslag.  Den sydafrikanska börsen sjönk med 15 procent och börsen i Egypten med 11 procent.  Nigeria klarade sig undan med drygt 1 procents nedgång och i Marocko steg börsen till med när det i övrigt rasade som värst. I Botswana och Kenya uteblev effekterna helt.

Många hade fruktat att en global oro, även om den inte har något med Afrika att göra, skulle få de utländska investerarna att fly till tryggare regioner. En förklaring är att de mindre börserna inte har så många utländska investerare vilket i viss mån skyddar dem från smittande psykologiska störningar. Att det inte blev värre gör att det ser bra ut för Afrikafonderna.

De två svenska afrikafonderna  Simplicity Afrika och HQ Afrika, som nu är inne på sitt andra verksamhetsår, ligger på plus 17 respektive 13 procent. Den finskförvaltade fonden Fim Sahara ligger på plus 15 procent. Placera Nu har frågat Simplicitys förvaltare Ulf Ingemarson och FIM Saharas förvaltare Hertta Alava om deras syn på Afrika just nu.

Det verkar som de afrikanska länderna klarat börsoron bra så här långt, vad händer om den globala turbulensen fortsätter?

Hertta Alava: "Investerare har en benägenhet att fokusera på säkra tillgångar när det är turbulent. Jag tror att den sydafrikanska randen riskerar att pressas ner ytterligare om oron i världsekonomin fortsätter. Samtidigt är sydafrikanska aktier bland de billigaste aktierna i hela tillväxtvärlden och deras bolagsstyrning är över snittet samtidigt som bolagen går väldigt bra." 

Ulf Ingemarson: "Afrikas börser är  beroende av utvecklingen för metallpriser, vilket i sin tur styrs av den globala ekonomin. Så jag tror att Afrika framförallt är beroende av att den globala tillväxten fortsätter."

Vilken är er bedömning av den sydafrikanska börsen just nu?

Ulf Ingemarson: "Den ser intressant ut. Jag har själv köpt andelar i Afrikafonden i dag.  Jämfört med andra tillväxtmarknader är värderingarna låga. Valutan har fallit mycket, men många tror att det skett för snabbt och kraftigt. Personligen tror jag att börserna i Afrika kommer att stå betydligt högre på lång sikt, säg fem år, än vad de gör i dag."

Hertta Alava: "Generellt tror jag på den afrikanska renässansen men frågan är hur den ska hanteras. Just nu tror jag att sydafrikanska bolag är det bästa sättet att investera i resten av Afrika. Sydafrikanska banker är ett sådant exempel. De expanderar just nu sin verksamhet i resten av Afrika och betydligt starkare varumärken än de inhemska bankerna samtidigt som de är finansiellt välskötta och serviceminded.  Även den sydafrikanska detaljhandeln har börjat expandera i andra större afrikanska städer och den sydafrikanska teleoperatören MTN delar den afrikanska marknaden med kuwaitiska MTC."

Vilka andra afrikanska länder tror ni på?

Ulf Ingemarson: "Nigeria är ett land med stora oljetillgångar och där vi kan se att den demokratiska processen går i positiv riktning. Riskerna i Nigeria är stora men möjligheterna är också enorma."

Hertta Alava: "Egypten är också intressant.  Landets ekonomiska reformer har varit framgångsrika och BNP växer kraftigt till följd av nya gasfyndigheter och intäkter från Suez-kanalen. Egypten gynnas också av oljeintäkterna i Mellanöstern."

Vilka risker ser ni?

Ulf Ingemarson: "Risk speglar ju sannolikheten att något oönskat ska inträffa. Och i just Afrika finns det risker och möjligheter som inte är aktuella i de mer välutvecklade marknaderna i till exempel Västeuropa.  Det finns såväl politiska som administrativa risker, liksom en humanitär risk i att så många människor är drabbade av HIV. Branschrisken är en annan, att så många företag är inriktade mot råvaror innebär en risk mot den sektorn."

Hertta Alava: "Inflationen har varit under kontroll den senaste tiden, vilket har hållit räntorna låga jämfört med de historiska nivåerna. Om inflationen åter igen skulle stiga till tvåsiffriga tal skulle det vara väldigt negativt. Sedan finns det naturligtvis politiska risker."

Enligt Hertta Alava är det viktigt att komma ihåg att Afrika är ett enormt stort område med många länder. Problem i ett land, till exempel Zimbabwe just nu, leder inte nödvändigtvis till problem i de andra länderna.

Afrikafonder           Avk i år Förvaltn avg    Köpavg    Säljavg

                                %              %                    %             %

HQ Afrika                16,3            2,5                    3               1

Simplicity Afrika       12,1           1,9                     1               1  

FIM Sahara              13,6*          3                       2               2   

 *noterad i euro

 

Mer från förstasidan
[Ingen rubrik har angivits]

Senaste aktieanalyserna på Placera

Aktieanalyser

Här hittar du de senaste aktieanalyserna

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -