Kvantar räknade fel - därför rasar börsen

KRÖNIKA Börsen rasar när den förstår att många former av finansiell ingenjörskonst visat sig vara hokuspokus av sämsta sort. Jag är dock mer oroad för inflationen. Vore det inte för den risken luktade det köpläge.

På morgonen den 13 juli publicerade vi en krönika (tryck HÄR för att läsa den) som inleddes:

"Det är inte ofta jag har någon klar åsikt om börsutvecklingen. Fast nu tycks det mesta ändå tala för en nedgång någon gång under det kommande året."

Senare samma dag nådde OMXS-index den nya rekordnoteringen 429,5. Från den punkten har börsen fram till nu fallit med 14 procent.

Den mest omtalade förklaringen till börsraset är de så kallade subprime-bolånen i USA. Slarvig bostadsutlåning har förstärkts och burits upp av det faktum att banker och mäklare kunnat paketera och sälja vidare skräplånen till investerare som inte förstått vad de har köpt. Nu undrar alla hur stora förlusterna kommer bli. Min gissning är att just det här problemet inte är så stort i Sverige men att det kan bli farliga skador även för oss om subprimeläxan gör att banker världen över lägger sig i vänteläge och stoppar även sund utlåning.

Men det är inte bara räntepapper som produktutvecklats till oigenkännlighet på senare år. Så kallade kvantitativa strategier har blivit omåttligt populära bland hedgefonder, tradingfolk och pensionsförvaltare. I korthet handlar dessa "kvantstrategier" om att man tar en jättedator, några forskare i statistik, ekonomi och programmering samt oändliga mängder historisk kursinformation. Ut i andra ändan kommer ett dataprogram för algoritmisk eller kvantitativ (kärt barn har många namn) handel, alltså köp- och säljordrar baserade på ett datorprogram snarare än åsikterna från en gammaldags förvaltare eller mäklare av kött och blod.

Idén är att datorn bättre och billigare än en människa kan kontrollera och förutspå kursrörelser för tusentals olika värdepapper 24 timmar om dygnet.

Jag ber om ursäkt om jag inte lyckats förklara det här med kvantstrategier särskilt väl, men det beror i så fall på att jag egentligen inte alls begriper hur det fungerar. Fast nu kanske det är för sent att lära sig för hela kvantbranschen är inne i en existensiell kris som det är osäkert om den överlever.

"Folk i 'Kvantland' kommer att minnas detta väldigt länge. Händelser som modellerna förutsåg bara skulle hända en gång på 10 000 år hände varje dag tre dagar i rad", säger chefen för  kvantitativa strategier på Lehman Brothers till Wall Street Journal.

Somliga 'kvantar' pratar visserligen om att modellerna bara behöver programmeras om lite för att fungera bra igen. Det pratas om artificiell intelligens tack vare nya rön från neurovetenskapen. Hur det än är med det så tror jag kvantfonder och många hedgefonder kommer uppleva en hel del uttag den närmaste tiden.

Det lär stöka till marknaden en del men är i grunden inget allvarligt på lite längre sikt. Jag tror fortfarande att knäckfrågan är inflationen. Läs bara Dagens Industri med dagens toppnyhet "Skriande brist på arbetskraft". Lägg därtill regeringens dåraktiga stimulanspolitik. Situationen är liknande i Europa och Asien och bitvis även i USA.

Och inflation kan med flaskhalsar och löneglidning mycket väl paras med problem för företagen att öka vinsten. Skulle långräntan stiga från 4,2 till 6 procent samtidigt som bolagens marginaler hyvlas ner med en tiondel så ger min grova beräkning att börsen bör falla 10-15 procent från dagens nivå för att vara rimligt värderad. Räknar man däremot med dagens siffror ser börsen 10-15 procent undervärderad ut, oräknat flöden och sentiment och andra mjuka faktorer.

I grund och botten gissar jag att de oroliga tiderna kommer fortsätta ett tag till. Men relationen risk/belöning har trots allt förskjutits till det bättre efter sommarens börsras och ser man på enskilda aktier tycker jag det har uppstått en hel del köplägen.

Å andra sidan ska man ha respekt för att nedgångsfaser sällan klaras av på en månad utan behöver värka ut under längre tid. Det är också ett vanligt fel att man som börsintresserad är för ivrig att hoppa tillbaka i marknaden efter en tids nedgång. Vi var nog många som så smått började "fynda" it-aktier 2001-2002. Så vad ni gör, håll en del av krutet torrt.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -