Larsson of Arabia

Krönika Säga vad man vill om Per E Larsson, men feg är han inte. Som vd för OMX la han år 2000 ett bud på självaste Londonbörsen. Nu ledar han en ökenräd mot sin gamla arbetsgivare.

Några år efter att budet på Londonbörsen föll slutade Per E Larsson på OMX och flyttade istället ner till Arabiska halvön för att sköta om börsen i Dubai. Idag är det en pyttebörs men Dubai satsar stenhårt på att göra stadsstaten till ett globalt finanscentrum.

Och nu har tydligen Per E Larsson förmått sina oljeshejker att öppna pengakranen för att finansiera en halsbrytande kupp mot OMX, vars styrelse redan i våras tackat ja till ett bud från Nasdaq.

Under torsdagen ringde budbolaget Borse Dubais rådgivare igenom stora delar av OMX ägarlista för att till priset 230 kronor köpa in OMX-aktier i parti och minut mitt framför näsan på Nasdaq. Nasdaqbudet verkade välförankrat men pengar luktar normalt inte och om araberna bjuder 230 kronor så är det inte många som kommer acceptera Nasdaqs cirka 200 kronor. Hittills har Borse Dubai fått in totalt motsvarande 27,4 procent av OMX. Nasdaqfolket verkar med rätta smått chockade. Exempelvis är Svenska Staten och Investor inte längre bundna att sälja sina 16 procent av OMX till Nasdaq om det finns konkurrerande bud värda över 220 kronor.

I samband med Nasdaqbudet har många oroat sig för att svenska börsbolag skulle "smittas" av USA orimliga börsregelverk Sarbanes-Oxley. Det kan nu ställas mot eventualiteten att vi med Dubai som börsägare får lära oss mer om så kallad "Sharia finance", alltså finansiell verksamhet som är utformad för att stämma överens med Koranens riktlinjer.

Det sistnämnda var givetvis skämtsamt menat men helt klart är att det vore lite oväntat om det slutar med att Stockholmsbörsen blir Arabienägd.

Det blir intressant att höra Per E Larssons plädera för sin sak. Kanske blir det lika medryckande som när hans föregångare Lawrence of Arabia eggade upp öknens araber och beduiner till heroisk kamp mot övermakten.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -