En portfölj med bolag som förtjänar hög värdering

Ny modellportfölj Här presenteras den andra av Placera Nu:s tre nya personliga modellportföljer. Den har satts samman av aktieanalytikern Åke Sjölund. "I min portfölj finns de nästan obligatoriska investmentbolagen med, och de blandas upp med storheter som Indutrade, Gunnebo, Securitas Direct och Vostok Nafta. Idel bolag som förtjänar en hög värdering" förklarar Åke Sjölund. Här kommenterar han sina val.

Min modellportfölj är inledningsvis något försiktig. Ungefär en fjärdedel av pengarna behålls i kassan i väntan på köplägen under hösten. Den senaste tidens höjda substansrabatter gör investmentbolagen till en utmärkt bas i portföljen. Nu när "alla" (exempelvis Peter Benson) har övergivit turn-around-kandidaterna, måste väl någon gå emot strömmen. Den rollen tar jag på mig. Gunnebo tar plats med en mindre post - får bolaget bara upp marginalerna, tror jag att det kan bli riktigt bra.

Här är aktierna jag har valt till min modellportfölj:

* Industrivärden och Investor. Bra portföljbolag till rabatt.

* Kinnevik. Tacksamt köpläge efter kursfallet och den fortsatt höga rabatten.Viktigaste innehavet Millicom nådde inte förväntningarna, men på dagens kursnivåer är ytterligare nedsida begränsad i teleoperatören. Ett uppköp av Millicom eller MTG kan lyfta Kinnevikaktien.

* Handelsbanken. Stabilt och tråkigt, men låg värdering gör aktien intressant tills det dyker upp något mer spännande.

* Vostok Nafta. Hög risk med Rysslandsexponering, men innehavet i Black Earth Farming lockar inför den kommande börsintroduktionen.

* Securitas Direct. Hemsäkerhet har framtiden för sig och sommarens stora insiderköp gör det sannolikt till ett bra tillfälle att långsiktigt köpa in sig i bolaget, den höga värderingen till trots.

* Gunnebo. Efter första kvartalets mycket höga organiska tillväxt var allt "som vanligt" igen när de svaga siffrorna för det andra kvartalet presenterades. Den pressade Gunneboaktien får en sista chans även om bolaget kanske egentligen inte förtjänar det.

* Indutrade. Kvalitetsbolag som förtjänar en hög värdering. Indutrade ger god exponering mot den starka industrikonjunkturen. P/e-tal på 16-17 för i år.

* KappAhl. Stabilt och välskött med hög direktavkastning. Valutorna går åt rätt håll och beklädnadshandelns fortsatt starka utveckling talar för en positiv sommar och höst.

* Securitas. Inte billigt, men 2008 blir bättre och aktien får agera motvikt till den starka verkstadssektorn.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -