Inflationen kommer att fälla börsen

Krönika Det är inte ofta jag har någon klar åsikt om börsutvecklingen. Fast nu tycks det mesta ändå tala för en nedgång någon gång under det kommande året.

Egentligen tror jag inte på "market timing", alltså investeringar baserade på åsikter om den kortsiktiga marknadsutvecklingen. Men just nu tror jag att risken är rätt stor att vi någon gång det kommande året kommer att få se index en bra bit lägre än dagens nivåer. Skälet stavas inflation.

Men först några ord om vad som talar till aktiemarknadens fördel.

För det första är konjunkturen superstark. Undantaget är USA som tyngs av en svajig bostadsmarknad och höga bensinpriser. Å andra sidan är det ett land som nästan alltid repar sig förvånansvärt snabbt och smärtfritt.

För det andra är värderingarna inte särskilt höga sett till de vinster börsbolagen förväntas uppnå. P/e-talen ligger grovt sett runt 12-16 över hela världen. Det är över snittet för tillväxtmarknaderna, men i Europa och USA är det billigare än vanligt.

Slutligen finns det en hel del faktorer som allmänt sett talar för aktieinvesteringar. Dessa kan sammanfattas med fina ord som globalisering, transparens och likviditet. Sammantaget kan man argumentera för att aktier som tillgångsklass blivit något mindre riskabla än förr i tiden. Och ju lägre så kallad riskpremie som investerarna kräver, desto högre kan man värdera börsen.

Men vi aktieägare kan ändå inte andas ut. För det går ett spöke genom Europa och världen. Spöket heter inflation. Under några år har marknaden trott att inflationen är död, men nu märker man ändå spöklika livstecken både här och var.

Enligt Financial Times ligger löneökningstakten i kinesiska städer nu på nära 20 procent per år. Visst kommer en del fabriker att flytta längre inåt landet i jakt på billigare arbetskraft, men det kommer å andra sidan att leda till högre transportkostnader. För första gången i mannaminne börjar därför kinesiska företag höja priserna på sina håll.

I Kina och många andra utvecklingsländer håller regeringarna också på att fasa ut subventioner och regleringar som syftar till att på konstlad väg hålla nere kostnader för el, vatten, bensin, ris och andra förnödenheter.

I en annan FT-artikel kan man läsa om att indiska it-staden Bangalore har bevittnat de första exemplen av "omvänd offshoring". Vissa amerikanska teknologiföretag har helt enkelt flyttat hem verksamhet till Kalifornien av kostnadsskäl. Indien blev för dyrt!

"Bangalorelönerna ökar helt vansinnigt", säger it-företaget Like.coms vd Munjal Shah som just har stängt ner i Indien sedan löneläget skenat iväg.En del indiska toppingenjörer tjänar nu 75 procent av sina motsvarigheter i USA.

Även i Östeuropa håller makten på arbetsmarknaden snabbt på att förskjutas från företag till löntagare. I Slovakien råder numera en skriande brist på arbetare till landets stora bilindustri. Lösningen är att forsla dit folk från Vietnam och Centralasien, eftersom så få slovaker finns tillgängliga. Östeuropéerna har i stället flyttat till Västeuropa. Men vi som bor här vet att det inte har blivit någon direkt prispress på städning, byggjobb och restaurangmat för den skull.

Kort sagt är arbetskraftsbristen ett faktum nästan var man ser. Det är också skriande brist på många insatsvaror och komponenter som gör att allt fler företag har leveransproblem. Allt detta ökar risken för inflation och, kopplat till det, markant högre räntor.

En annan faktor som talar till kapitalmarknadens nackdel är att riskvilligheten verkar ebba en aning. Bolånepress i USA, och hedgefondkrascher lite här och var gör att lånevillkoren håller på att skruvas åt. De så kallade spreadar, alltså räntepåslag, som långivarna kräver för högrisklån har sedan mitten av juni ökat med cirka 0,7 procentenheter enligt Morgan Stanley. Fortsätter den utvecklingen skulle det reducera affärsaktiviteten på börsen och i samhället.

Okej, anta att det stämmer att börsen ska falla en del någon gång det närmaste året. Hur ska man då agera? Inte så mycket, är mitt korta svar. Till att börja med ska man inte springa i väg och sälja av hela sin börsportfölj. Det är inte säkert att det är just dina börsbolag som faller och om du trivs med aktierna i dag, bör du nog behålla de flesta. Däremot bör man se till att ha lite extra pengar i beredskap om det skulle dyka upp bra köplägen framöver.

Mer från förstasidan
[Ingen rubrik har angivits]

Senaste aktieanalyserna på Placera

Aktieanalyser

Här hittar du de senaste aktieanalyserna

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -