H&M och Volvo i fokus nästa vecka

Nästa vecka Midsommarveckan kommer att präglas av H&M:s rapport och Volvos kapitalmarknadsdag i Göteborg. På makrosidan väntas Riksbankens viktiga räntebesked.

Stockholmsbörsen har tillsammans med övriga aktiemarknader haft en slagig utveckling under juni. Efter en stor uppgång har många investerare en benägenhet att säkra sina vinster redan vid små sprickor i framtidstron. I juni är det internationellt stigande räntor som utlöst impulsen att hasta från aktier till räntesparande. Det finns anledning att tro att perioden av ränteoro håller i sig fram tills börsbolagens halvårsrapporter droppar in från andra veckan i juli. Då tar företagsnyheterna överhanden och makrofrågorna hamnar i bakgrunden.

Bakgrunden till ränteoron är att tillväxten i världsekonomin och då särskilt i USA, som visar tydliga tecken på att ta sig ur svackan, är starkare än väntat. I den situationen finns ingen anledning att tro att den amerikanska centralbanken kommer att sänka sin styrränta. Fortsatta räntehöjningar i Europa är dessutom på väg.

På onsdag i nästa vecka är det dags för Riksbankens räntebesked. Trots låg inflation är det nästan säkert att det blir en höjning med 0,25 procent till 3,50 procent. Många vill dock se en höjning med 0,50 procent. Stockholmsbörsen påverkas mer av det internationella ränteläget än av det svenska, och därför bör räntebeslutet gå obemärkt förbi på aktiemarknaden.

Den kommande veckans stora bolagshändelser är Volvos kapitalmarknadsdag i Göteborg på tisdag och H&M:s halvårsrapport för perioden december till maj, på onsdag. Det är två tungviktare som båda tillhör årets bästa aktier. H&M som fortsätter att expandera till nya marknader, däribland Kina, har hög försäljningstillväxt med goda marginaler i år. Vi är positiva till aktien inför rapporten.

I slutet på nästa vecka kommer en ny dos makrostatistik från USA. Den berör också den svenska marknaden, men i Stockholm är det stängt för midsommarfirande på fredagen. 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -