BTS utbildar företagsledningar och hela organisationer inom affärsmannaskap, ledarskap och försäljning. Bolaget är noterat på Stockholmsbörsens Small Cap lista och sysselsätter drygt 200 anställda.
Konsultbolagets första kvartal var nog lite sämre än vad de flesta hade väntat sig. Försäljningen hamnade på 123,7 (78) Mkr. Den goda tillväxten (59 procent) är framförallt hänförlig till förvärv. Men BTS valutasäkrar normalt inte, varför den försvagade dollarn slår en hel del mot försäljningen. Rensar man för detta låg tillväxten på 72 procent, varav 10 procentenheter organiskt. Rörelsemarginalen låg på 13 (16) procent. Den försvagade lönsamheten förklaras med ökade avskrivningar och sämre marginal inom den europeiska verksamheten, där försäljningen minskade något. Fjolårsförvärven är inte riktigt lika lönsamma som "gamla" BTS, så det bör också ha påverkat en del.
BTS vänder sig främst mot stora globala företag och organisationer och man har bärgat 26 av världens 100 största företagskoncerner, däribland prestigekunder som Microsoft, Philips, Sony och Toyota. BTS har alltså fog för påståendet att vara den ledande aktören. Marknaden är starkt fragmenterad och det finns ingen större global konkurrent. Bland annat utbildnings- och managementkonsulter samt handelshögskolor räknas som konkurrenter. 65 procent av intäkterna kommer från seminarier, resten är kundanpassningar och licenser. När ledningspersonerna hos kunderna har gått igenom ett seminarium är förhoppningen att fler delar av organisationen går igenom dessa övningar. På detta sätt hoppas BTS kunna öka försäljningen av de höglönsamma licenserna.
BTS har vuxit med 16 procent per år de senaste 10 åren, varav huvuddelen organiskt. De senaste åren har man dock ökat på förvärvsaktiviteten. I fjol köpte BTS två amerikanska bolag, vilket i ett slag ökade omsättningen med nära 50 procent. Det gör också att Nordamerika är överlägset viktigaste marknaden med tre fjärdedelar av försäljningen under det första kvartalet. Den totala marknaden beräknas växa med uppåt 8 procent per år.
Hur orolig behöver man då vara över konjunkturen? Utbildningsbudgeten är bland det första som företag sparar in på vid sämre tider. Till viss del mildras denna risk av att BTS hämtar sina intäkter från en lång rad branscher som inte nödvändigtvis ligger i fas med varandra konjunkturmässigt. De 10 största kunderna står för 30 procent av omsättningen.
Börsvärdet ligger på 915 Mkr vid aktuell kurs 50,5 kronor och nettoskulden på 69 Mkr. Vi tror att BTS under normala förhållanden bör kunna hålla en rörelsemarginal kring 12 procent, vilket också är i linje med bolagets mål (dock före goodwillavskrivningar). Vi tror att Stockholmsföretaget kan omsätta runt 570 Mkr i år och klara en vinst per aktie på strax under 3 kronor. Det ger ett p/e-tal på 17, vilket inte är dyrt för ett bevisat tillväxtbolag. Att BTS aldrig har förlorat pengar sedan starten 1986 ger bilden av ett välskött bolag. Positivt är också att vd, tillika grundare, Henrik Ekelund är överlägset största aktieägare med 44 procent av aktierna. Och ytterligare ett par ledningspersoner är stora ägare. Huvudrisken i bolaget är framförallt en rejäl konjunktursättning. Utbildningsbolagets förvärvsstrategi får också ses som ett riskmoment. Vi ser i dagsläget en uppsida på cirka 20 procent i aktien. Rekommendationen är öka på 3-6 månaders sikt.Värdepapper | Råd från Placera | Kurs vid publicering | Sedan publicering |
---|---|---|---|
BTS Group B | Köp | 50,50 | - |