Placera Nu lanserar 3 aktiva fondportföljer

Nyheter I dag lanserar Placera Nu sina första aktiva fondportföljer. Namnen är Placera 100, 70 respektive 50 och de beskriver hur stor andel som normalt är placerat i aktiefonder. Genom Avanza går det att koppla portföljerna till sitt PPM-sparande. Portföljerna placerar globalt med Sverige som bas, och målet är att de ska ge hög avkastning till begränsad risk.

I Sverige finns det cirka 5,5 miljoner PPM-sparare och varje år tillkommer ungefär 100 000 nya personer. De flesta PPM-sparare bryr sig väldigt lite om sina PPM-pengar. Okunskap och ointresse är den främsta anledningen. Det visar sig också i avkastningen för PPM-index, som mäter utvecklingen för PPM-spararna, som bara har stigit med cirka 10 procent sedan starten i mitten av december år 2000. Ett annat skäl till det låga engagemanget är att många tror att PPM-pengarna endast kommer att utgöra en liten del av den framtida pensionen. Inget kan vara mer fel. Läs mer om hur du får hjälp att förvalta ditt PPM-sparande.

Beräkningar som Placera Nu har gjort visar att PPM kan komma att utgöra cirka hälften av den statliga pensionen, för dem som är unga och engagerade i dag. Därför är det viktigt att engagera sig på något sätt. Det bästa är naturligtvis om spararna själva tar ansvar för sitt sparande. Men för de som känner att de varken har tid, kunskap eller engagemang är det en god idé att lämna över förvaltningen av PPM-pengarna till någon som har det. Då ökar möjligheterna att få en bra avkastning.

Målet med Placera Nu:s fondportföljer är att de ska ge hög avkastning till begränsad risk. Det är investeringsrådet som beslutar hur portföljerna ska förvaltas. Det består av Sven Hagströmer, Peter Benson, Dag Rolander och Jesper Strandberg, alla med lång och gedigen erfarenhet av fonder, börs och finansmarknad. Investeringsrådet träffas ett par gånger varje månad. Arbetet delas upp i tre delar: strategisk analys, taktisk analys och fondanalys.

I den strategiska analysen bedöms utvecklingen för aktie- respektive räntemarknaderna i stort och för olika delmarknader. I normalfallet kommer det att finnas en övervikt mot aktiefonder, eftersom börsinvesteringar som regel ger en överlägsen avkastning över längre perioder. Tror investeringsrådet däremot att börserna är övervärderade, kan andelen aktiefonder sänkas och andelen räntefonder ökas. Förvaltningsinriktningarna Placera 100, 70 respektive 50 speglar den maximala andel aktiefonder en portfölj kan ha, uttryckt i procent.

I den taktiska analysen identifierar investeringsrådet trender och tendenser på aktie- och räntemarknaden. Syftet är att bedöma vilka regioner, länder, branscher och typer av aktier som har bäst förutsättningar. För räntemarknaden bedöms räntans utveckling och om det är långa eller korta räntefonder som antas ge den bästa avvägningen mellan risk och avkastning.

När rådet vet hur det vill placera väljs de fonder som bäst motsvarar rådets marknadssyn. Urvalet består av de cirka 800 fonderna som erbjuds av PPM. Eftersom PPM-systemet är begränsat till fem fonder per pensionssparare, kan inte heller Placera Nu:s portföljer ha mer än fem fonder. Fondanalysen är både kvantitativ och kvalitativ. I den kvantitativa analysen fokuserar rådet på variabler så som avkastning, risk, olika nyckeltal och avgifter. I den kvalitativa analysen bedöms förvaltarna och förvaltningsorganisationen. Målet är att investera i fonder som motsvarar rådets marknadsbedömning och som presterar en bättre avkastning än andra fonder inom sina kategorier. Fondportföljerna kan komma att ändras flera gånger per kvartal eller mer sällan, allt beroende på hur rådet bedömer situationen. Följ utvecklingen i portföljerna här.

På Avanza:s hemsida kan du läsa mer om portföljerna och hur du gör för att få hjälp att förvalta ditt PPM-sparande. Avgiften för tjänsten är 495 kr per år. Här på Placera Nu kan du kostnadsfritt ta del av portföljerna och placeringsrådets idéer.

 

 

Mer från förstasidan
[Ingen rubrik har angivits]

Senaste aktieanalyserna på Placera

Aktieanalyser

Här hittar du de senaste aktieanalyserna

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -