Senast jag ändrade i PPM-portföljen var vid årsskiftet. Då jag kastade in handduken och investerade tungt i AP7 Aktiefond. Och började om från ett blankt papper. Sedan årsskiftet är avkastningen 6,2 procent. Det har varit en ganska jämn avkastning bland fondernas avkastning, trots olika investeringsinriktningar. Men en del av avkastningen kommer från en starkare amerikansk dollar och euro. Både euron och den amerikanska dollarn har stärkts med 8 procent sedan årsskiftet.
Bästa fond är DNB teknologi med en avkastning på knappt 10 procent. Fonden största innehav Ericsson väger hela 8,8 procent, och är den aktie som bidragit mest till avkastningen med en uppgång på knappt 27 procent inklusive årets utdelning på 1 krona.
Näst största innehav i fonden är Googles noterade moderbolag Alphabet, som faktiskt har inlett året i rött och backat knappt 3 procent. Vi hittar även Microsoft bland de fem största innehaven med en uppgång på knappt 12 procent i år.
Jag gillar teknikaktier och innovativa bolag, så det är självklart att behålla en bra teknikfond i portföljen. Fonden stannar kvar med samma vikt som tidigare i PPM-portföljen.
Näst bästa avkastning har flaggskeppet AP7 aktiefond. Den är min största PPM-investering på hela 52 procent. Fonden har levererat 6,6 procent vilket är i nivå med globalt aktieindex. Jag antar att hävstången har minskat i fonden då det inte skiljer något särskilt i avkastning.
Apple är fortfarande fondens största innehav tillsammans med Microsoft. Fonden har knappt 2 700 innehav och de tio största väger tillsammans under 10 procent. Här pratar vi om stor och bred riskspridning. Jag väljer att ha kvar den stora vikten på 52 procent för AP7 aktiefond.
Mitt mest riskfyllda fondval inför 2018 var East Capital Östeuropa. Fonden startade året urstarkt, som mest var fonden upp 9 procent. Halva fondvärdet är investerat på Moskvabörsen, vilket gör att de utökade sanktionerna från USA slagit hårt på fondens avkastning den senaste månaden. Som sämst var fonden totalavkastning minus 5 procent. Men den har återhämtat sig betydligt från botten.
Fondens största innehav är ryska oljebolaget PJSC Lukoil och Moskvabörsen största bolag Sberbank of Russia.
Den kazakstanska banken Halyk Savingsbank är det innehav som har den bästa avkastningen i år, på plus 30 procent.
Jag tror att kombinationen av stigande olje- och råvarupriser med en allt starkare dollar i kombination med en svag rubel kommer att skapa en bra avkastning för Moskvabörsen under fortsättning på året. Övriga östeuropeiska börser gynnas av den västeuropeiska återhämtningen. Och jag väljer att ha kvar fonden i min PPM-portfölj.
Lannebo Småbolag Europa har haft en lite kämpigare start på året. Fonden har levererat en avkastning på 4 procent. Det är sämre än kategorisnittet av europeiska småbolagsfonder som stigit med 8,5 procent. Lannebo Europa Småbolag satsar långsiktigt på små- och medelstora kvalitetsbolag. Investeringarna är långsiktiga och avviker mycket från index. Eftersom fonden är aktivt förvaltad kommer avkastningen över tid att avvika mycket från index. Starten på 2018 har varit precis en sådan period.
Fondens största innehav är brittiska Arrow Global som en konkurrent till Intrum Justitia. Bolaget har haft en tung start på året och backat drygt 4 procent. Bäst avkastning har norska laxbolaget Bakkafrost på 37 procent. Jag väljer att ha kvar investeringen i Lannebo Europa Småbolag. Och jag räknar med att fonden kommer att leverera överavkastningen under senare delen av året.
C Worldwide Asia letar aktivt efter investeringar i Asien exklusive, har avkastat drygt 5 procent. Jag väljer att byta ut fonden. Istället väljer jag en gränsmarknadsfond och tar högre risk. Gränsmarknadsländer är nästa generations tillväxtländer.
Jag tar in Tundra Sustainable Frontier Fund A SEK. Tundra fonder är en svensk fondspecialist med fokus på just gränsmarknadsinvesteringar. Tundra investerar på sju så kallade kärnmarknader på gränsmarknaderna. Det avviker mycket från MSCI Frontier Markets index som omfattar hela 29 länder. Fondens exponering är störst mot Egyptenbörsen (25 procent) och Vietnam (17 procent).
Förutom de sju kärnmarknaderna har fonden investeringar i Kazakstan (2 procent) och Botswana (1 procent).
Investeringarna görs baserade på egen fundamental analys med fokus på lokala marknadsledare. Man letar efter Vietnams ICA eller Nigerias Handelsbanken. Fonden föredrar att investerar i sektorer som befinner sig i strukturell tillväxt. Det innebär att bolagen kan rida på en strukturellt betingad tillväxt som normalt växer oberoende av konjunktur.
Investeringsprocessen tillämpar som namnet antyder hållbarhetsanalys. Fonden investerar inte i produktion och distribution av tobak, alkohol, vapen, pornografi eller kommersiell spelverksamhet, eller ii bolag som är involverade i utvinning av fossila bränslen eller produktion där råvaran till stor del består av fossila bränslen.
Sedan lanseringen i maj 2013 har fonden avkastat mer än Morningstars fondkategori av liknande fonder till en lägre risk. Fonden har belönats med fyra stjärnor av Morningstar. Den aktiva förvaltningen är tydlig och från tid till annan avviker fonden mycket från jämförelseindex.
Fondens avgift är kraftigt rabatterad hos Pensionsmyndigheten. Fondavgiften är endast 0,76 procent per år. Om man köper fonden utanför PPM-systemet är avgiften drygt 2,5 procent.
Här nedan är min senaste fondbeställning hos Premiepensionsmyndigheten. Som sagt AP7 Aktiefond får fortsatt 52 procent av portföljvärdet. Jag fördelar jämnt mellan övriga fyra fonder.
Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.
Följ Placera på Facebook , LinkedIn, på Twitter och på YouTube.