Bra börsdag väntas

Morgonrapport Bra statistik och Federal Reserves för börsen positiva syn på ekonomin spred glädje över Wall Street igår. Den smittar av sig på Stockholmsbörsen idag som i tillägg har ett par starka rapporter att se fram emot.

Dow Jones index steg igår med 0,8 procent och Nasdaq med 0,7 procent. De svenska aktierna handlades upp överlag.  

Federal Reserves beslut igår att lämna dagslåneräntan, Fed funds rate, oförändrad på 5,25 procent var väntat. Positivt i beskedet för börsen var Feds syn på den tillväxtbana som ekonomin är inne i (hyggligt stark) och att inflationen samtidigt förefaller vara under god kontroll. Det innebär att nuvarande ränta kommer att ligga kvar, att sänkningar kan komma tidigast till halvårsskiftet och i så fall förhoppningsvis som en följd av lägre inflationstakt och att vinsterna fortsätter upp med den växande ekonomin.

I Asien var det positiva stämningar och samma exportföretag som dämpade gårdagen strävade istället uppåt. Flertalet börser, däribland Tokyo och Hong Kong steg med cirka 1 procent.

Kronan stärks något och dollarn görs i 6,95 kr. Obligationsräntorna tickar långsamt uppåt, de svenska obligationsräntorna, 5 och 10 år, har sett över två månade stigit med nära 0,5 procent till just över 4 procent för närvarande. Nivån på såväl styrränta som obligationsränta får fortfarande betraktas som låg och utgör inte ett hot utan närmast en stimulans för börsen. Med utgångspunkt i obligationsräntorna skulle en tumregel indikera att ett p/e-tal på 25 i Sverige (och 20 i USA) är rimligt och för det krävs en fortsatt uppgång med över 60 procent. Vi tror inte att vi kommer dit, utan att räntorna kommer att fortsätta uppåt och börsen likaså men i långsammare takt.

Rapporterande bolag idag är 2Entertain, Astrazeneca (kl 12.00), Atlas Copco (13-tiden), Carnegie, Genovis, Holmen (lunchtid), HQ Bank  IFS, JLT, OMX, Sandvik, Seco Tools.

På statistiksidan märks idag inköpschefsindex EMU-området för januari kl 10.00 och PPI i december kl 11.00. Antalet nyanmälda arbetslösa i USA vecka 4 kommer kl 14.30, kontrakterade husköp i  december kl 16.00 och ISM inköpschefsindex för januari kl 16.00.

Academedia som börsstoppades idag rapporterar på morgonen dels en vinst om 10 Mkr eller 3 kr per aktie och dels ett stort norskt förvärv för 150 Mkr. Förvärvet var anledningen till gårdagens börsstopp.  

HQ Banks resultat blev 18,40 kr (9,70) per aktie. Utdelningen höjs till 12,00 kr (6,00).

Sandviks fjärde kvartal blev resultatmässigt 6 procent bättre än väntat. Styrelsen föreslår en ordinarie utdelning om 3,25 kr (2,70) och därtill en extra utdelning på 3,00 kr. Orderingången som är framåtblickande blev stark, rörelsemarginalen högre än väntat. Sandvik har också presenterat nya finansiella mål däribland ett högre mål för den organiska tillväxten som ska vara 8 procent per år mot tidigare 6 procent. Kort sagt: en bra rapport.

Vi bedömer att börsen stiger med cirka 1 procent idag och att uppgången står sig dagen ut .

 

 

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -