Oregelbunden börsdag väntas

Morgonrapport Efter gårdagens verkstadsrally och starka börs väntas en mer oregelbunden börsdag troligen med lätt vikande kurser. Agendan innehåller mycket makro och inga tunga, svenska rapporter.

I New York steg Dow Jones med 0,3 procent igår till 12.523, Nasdaq med lika mycket och S&P 500 med 0,6 procent. En uppgång i oljepriset med 5 procent till 57 dollar per fat lyfte energiaktierna med Exxon i täten. Stöd för övriga sektorer kom i form av bra rapporter och konjunkturindikatorn som mäter hushållens förtroende för ekonomin dvs så kallade konfidensindikatorn kom in på 110,3 vilket var som väntat. Hushållens konsumtion svarar för ungefär 70 procent av amerikansk BNP och så länge de håller humöret växer den totala efterfrågan.

Ericsson handlades oförändrat jämfört med stängningskursen i Stockholm på 27,85 kr. Förändringarna för övriga aktier var små med ABB upp 0,41 kr till 124,16, AstraZeneca och Autoliv oförändrade, Volvo upp 1,50 kr till 511,50 kr, Millicom ned 1 kr till 485,50 kr och Nokia ned 0,20 öre till 152,56 kr. Dollarn handlas till 6,98 kr.

I Asien pekade marknaderna överlag nedåt i nattens och morgonens handel. Det gällde särskilt de kinesiska börserna som varit inne i en febrig uppgång som regeringen med olika åtgärder försökt få kontroll över vilket nu kanske får effekt.

Tokyo-börsen tappade 0,6 procent, Hong Kong 1 procent övriga börser också nedåt, i Singapore och Indien oförändrat.

Rapporterande svenska bolag idag är Effnet, Elanders, Formpipe, HIQ International, Nolato och Sardus dvs inga tunga bolag. På den nordiska börsen har vi dock Danske Bank som kan påverka även de svenska bankaktierna. Det danska läkemedelsföretaget Novo nordisk har lämnat en stark rapport på morgonen. I USA rapporterar verkstadsföretaget Ingersoll-Rand (kl 13.00) vilket i första hand kan få betydelse för Atlas Copco. Efter USA-börsernas stängning ikväll kommer Googles rapport.

På makrosidan har vi idag konfidensindikator för EMU området kl 11.00 och även snabbestimat för konsumentprisindex i januari. Från USA kommer statistik över sysselsättningsutvecklingen i januari, arbetskraftskostnader och preliminär BNP för fjärde kvartalet kl 14.30 och Chicago inköpschefsindex kl 15.45 som ta temperaturen på tillverkningsindustrin. Det är statistik som centralbanken Federal Reserve väger in i sina räntebeslut. Idag håller Fed möte och allt talar för en oförändrad ränta på 5,25 procent. Konjunktur- och prisutveckling talar också för att en räntesänkning dröjer. 

Vi bedömer att börsen öppnar med lätt vikande kurser och vi tror på en oregelbunden fortsättning.

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -