Lätt vikande börsöppning väntas

Morgonrapport  Vi har en lite nervös börsdag framför oss med rapporter och statistik både idag och återstoden av veckan. Utvecklingen internationellt ger inget stöd för Stockholm och kronan har stärkts något.

I New York var aktierna oförändrade igår. Dow Jones index stängde på 12.491, S&P 500 tappade 0,1 procent och Nasdaq plussade på 0,2 procent. Det kommer inte bara rapporter i denna vecka utan också viktig makrostatistik och på onsdag har centralbanken Federal Reserve ett räntemöte (den lämnas oförändrad på 5,25 procent) som bidrar till viss nervositet.

Oljepriset föll tillbaka och med det tillhörde Exxon förlorarna i Dow Jones. IBM tillhörde vinnarna med en uppgång på drygt 1 procent. Obligationsräntorna tickade uppåt ett par punkter. Dollarn har gått ned och görs i 6,97 kr. Kronan har också stärkts något mot euron.

De svenska aktierna backade överlag jämfört med stängningskurserna i Stockholm. För Astrazeneca blev nedgången 2,50 kr till 384 kr, ABB stängde nästan oförändrad på 121,60 kr, Autoliv ned till 428 kr, Ericsson ned 16 öre till 27,84 kr, Millicom ned 1,35 kr till 487,15 kr, Nokia ned 0,80 kr till 149,50 kr och Volvo, glädjande, upp 0,86 kr till 502,86 kr.

Rapporterande bolag idag är Doro, Home Properties, Kaupthing, Modul 1 Data, SCA, SKF och Teligent. Viktigast av dessa är SKF (som kommer under lunchen 12.00-13.00) som är en trendsättare för verkstadsaktierna i detta läge. Vi har en positivt syn på SKF.

På statistiksidan märks de amerikanska hushållens konfidensindikator för januari kl 16.00.

I Asien har Tokyo-börsen stängt oförändrad, Hong Kong plussat på 0,5 procent medan Kina i övrigt tappat 1 procent dvs gårdagens uppgång. I Syd Korea var det uppåt 0,6 procent, Tawian svagt vikande liksom Singapore.

Vi bedömer att Stockholmsbörsen öppnar med lätt vikande kurser och om vi lyckas stänga på plus eller inte avgörs av SKF och eftermiddagens statistik.

 

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -