Oregelbunden börsöppning med dragning uppåt väntas

Morgonrapport Vi inleder nu den tyngsta rapportveckan för året. Det är spännande men i dag är agendan osedvanligt tunn och det finns inte anledning att tro på några större kursrörelser. Stämningen är dock förväntansfull och vi bedömer att det finns mer som talar för uppgång än nedgång.

Bland nyheterna på morgonen märks att det blir allt tydligare att nya räntehöjningar är på väg  från Riksbanken. Den svenska konjunkturen är stark och detsamma gäller världskonjunkturen i varje fall när det gäller investeringar i infrastruktur och automatisering som ABB levererar. VD Fred Kindle ger i en intervju en optimistisk bild av efterfrågeläget. Att ABB skulle få en stark stark avslutning på 2006 var uppenbart redan i Q3-rapporten och att styrelsen ska se över de finansiella målen, som överskrids, är också som förväntat. ABB:s bokslut för 2006 presenteras först den 15 februari men VD:s uttalanden ökar intresset för aktien redan idag.

Veckans agenda är sprängfylld med rapporter och viktig statistik. Dagens agenda är dock mycket tunn: inga större bokslut presenteras, ingen börspåverkande, tyngre statistik. Vi får i stort sett nöja oss med Svolders substansvärde per i fredags, som redan är känt av dem som nära följer bolaget, likaledes tysk veckostatistik över beklädnadshandeln, som är relevant för H&M, och utvecklingen för japansk detaljhandel i december.

Imorgon, tisdag, kommer bl a SCA och SKF och de amerikanska hushållens konfidensindikator för januari. På onsdag har vi bl a HiQ och Danske Bank tillsammans emd amerikansk BNP för fjärde kvartalet, inköpschefsindex för januari och ett så kallat snabbestimat för konsumentprisindex  inom EMU-området som ger vägledning om ECB:s kommande räntebeslut. På torsdag är det tid för Astrazeneca, Atlas Copco, Sandvik och många fler.

På fredag rapporterar Ericsson, Volvo med flera och då får vi även besked om sysselsättningen i USA under januari.

Kort sagt en spännande vecka. Vi bedömer att det finns anledning hysa god tillförsikt när det gäller rapporterna. Det blir starka resultat och ett fyrverkeri av höjda utdelningar.

I Asien har Tokyo-börsen stigit med 0,3 procent, de kinesiska börserna med 2 procent, Singapore upp en dryg procent medan HongKong, Korea och Taiwan pekar nedåt.

Dollarn har stärkts till 7,04 kr. De korta svenska korta räntorna har handlats upp, som ett bevis på att alt fler tror på mer aggressiva räntehöjningar i år och de långa räntorna är på väg åt samma håll men med små rörelser.

I fredags handlades ABB, Autoliv, Nokia och Volvo upp något medan Ericsson tappade 7 öre till 28,53 kr och Millicom knappt 2 kr till 490 kr. Inga stora rörelser i någon av aktierna. Totalt sett var rörelserna små överlag i New York i fredags. Dow Jones index backade 0,1 procent, liksom S&P 500 medan Nasdaq-börsen stärktes med 0,1 procent.

Vi bedömer att börsen öppnar trevande och stärks något efterhand.
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -