Vilken tid det tar att byta fonder...

Krönika  Nu har det gått drygt en vecka sedan jag lovade mig själv att bli lika aktiv PPM-förvaltare som min väninna, hon som har höjt värdet av sina fonder med 275 procent. Mitt resultat? Minus 2 procent på en vecka. Snopet. Det måste bero på att det tar så lång tid att få igenom fondbytena.

Min väninna, den skickliga PPM-placeraren, delade med sig av sina goda råd förra veckans krönika om flyttskatt. Det viktigaste är att vara aktiv och hålla koll på fondernas utveckling varje dag, sa hon. Det har inte jag gjort - en Romresa kom emellan. Utan medhavd dator. Rom är inte en stad som inbjuder till att tänka extra på världsliga ting. Facit blev minus 2 procent i fondvärde och plus 1 kilo på vågen. Och vem är förvånad.

Oavsett vistelseort upptäckte jag detsamma som många läsare har mailat mig om. Det tycks inte vara någon idé att vara så ombytlig när det gäller PPM-fonder. Det tar minst två dagar att få igenom ett byte, ibland tar det fyra. Och då talar vi bankdagar - helger tillkommer. Kanske jag inte kan skylla på Rom-resan i alla fall, den varade bara två bankdagar och två helgdagar. Kan jag ha valt fel fonder?

Jag bestämmer mig för att gå till botten med fondbytartiderna. För det krävs två telefonsamtal.  Det första går till PPM där enhetschefen Mats Öberg redogör för de finanstekniska detaljer som ligger bakom ett byte. Flera faktorer spelar in. För det första kurssätts fonder bara en gång om dagen, oklart exakt när, för det andra spelar tidsskillnader in när man köper fonder på främmande kontinenter. För det tredje kräver bankerna flera likviddagar, en sedvänja som lär ha 100 år på nacken. Men Mats Öberg försäkrar att PPM inte är långsammare än andra fondtorg, problemet är detsamma för alla som köper och säljer fonder ofta. Det stämmer säkert, men det går snabbare att sälja och köpa vanliga fonder där penningtransaktioner är inblandade. På PPM måste ju en fond bytas mot en annan. Följaktligen lägger Mats Öberg till att fondsparande är tänkt att vara långsiktigt och att tre-fyra dagar inte kan spela så stor roll på 33 års sikt. 33 år är den genomsnittliga liggetiden för en krona i PPM-systemet. För de flesta sparare utgör väntetiden inga som helst problem, säger han.

Det måste han ha rätt i. Uppenbarligen har den inte hindrat min väninna från att göra lysande affärer. Så nästa samtal går givetvis till henne. Hur hanterar hon väntetiden?

Genom att ha marginaler när kurserna faller, blir svaret. Det visar sig att jag har misstolkat henne något när hon har sagt att hon är aktiv varje dag. Med det menar hon att hon tittar till sina fonder varje dag, inte att hon handlar så ofta. Andra tittar på väderrapporten eller bläddrar igenom fulreklamen för att kolla priset på en platt-tv. Hon går in på PPM.nu.

Men de långa bytestiderna är ett problem, tillstår min väninna. I praktiken byter hon inte fonder så ofta när det går upp. Men när det börjar barka nedåt, då gäller det att parera. Hon sätter en gräns för när hon ska sälja, men märker hon att farten i nedgången blir stor, då säljer hon tidigare. Hon följer också med i vad tidningarna skriver och läser vad olika bedömare tror. Men sen går hon på sin egen känsla. Om hon inte kan finna någon trolig förklaring till nedgången (så var det under turbulensen i våras), väntar hon ut den.

Själv tänker jag inte ge upp. Jag ska minsann bräcka henne. Och när jag har fattat galoppen, då ska jag lära upp barnen. Tänk vad de skulle kunna åstadkomma med så många PPM-år framför sig! I den mån det nu går att locka 20-åringar att tänka på pensionen.

 

Mer från förstasidan
[Ingen rubrik har angivits]

Senaste aktieanalyserna på Placera

Aktieanalyser

Här hittar du de senaste aktieanalyserna

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -