Nu ska verksamheten kunna inledas den 1 januari 2021. I det ursprungliga direktivet skulle detta ske 1 september 2020.
Den del av uppdraget som handlar om att inrätta en ny myndighet, alltså den som ska sköta upphandlingen, ska redovisas senast den 31 augusti 2020. Den första delen av uppdraget ska utredaren Mikael Westberg redovisa enligt plan nu i början av november.
”Utredningen har löpt på väl och jag ser fram mot att få presentera mina förslag den 4 november”, säger Mikael Westberg.
”Förlängningen görs för att lagstiftningsprocessen i Regeringskansliet helt enkelt kräver mer tid än vad direktivet tidigare medgav.”
Mikael Westberg
Tilläggsdirektivet innebär ingen förändring, berättar Stefan Oscarson, expert på pensioner vid Socialdepartementet.
”Det var knapert med tid, redan från början var det en optimistisk tidsplan”.
”Utredaren kommer att lämna alla förslag, men utredningen är ingen klassisk utredning utan en genomförandeutredning, en genomförandefas för att presentera den lagstiftning som behövs för att genomföra detta”, säger Stefan Oscarson.
Göran Espelund, grundare av Lannebo Fonder och kritiker av PPM-reformen, är inte förvånad över förseningen.
"Givet att man ligger så pass mycket efter med genomförandet av steg ett, där mer än hälften av ansökningarna från fondbolagen inte ens granskats, är det föga förvånande att regeringen nu skjuter upp införandet av den nya myndigheten."
"I sak förändrar detta dock inte mycket för spararna. Planen är fortfarande att ersätta det helt nya, reformerade PPM-torget med ett statligt dikterat fondurval. För mig är det förunderligt att regeringen inte ens vill utvärdera den förändringen innan man sjösätter nästa."