Swedbank: Äldre har bäst koll på pengarna

Äldre och pensionärer är mest motståndskraftiga i privatekonomin, medan 30-åringarna tappar mark och unga vuxna går starkt framåt. Det slår Swedbank fast i sin nya rapport om finansiell hälsa.

placera-Afv-bilder-Bilder-swedbank.png

20 mars 2025

Äldre och pensionärer är den grupp som har bäst *finansiell hälsa. Det visar en färsk undersökning från Swedbank.

”Det är inte en hög inkomst som avgör. Det handlar om hur du hanterar de pengar du har”, säger Madelén Falkenhäll, ekonom finansiell hälsa på Swedbank, till Placera.

Bland personer över 60 år uppger 87% att de har en god eller stark finansiell hälsa – en oförändrad siffra från fjolårets undersökning. 70% av pensionärerna uppger också att de skulle klara en oväntad utgift på 50 000 kronor utan att behöva låna pengar.

”Man har dels hunnit bygga upp ett sparande, man har fått bättre koll på sina försäkringar. De flesta har hanterbara skulder, men väldigt många är också skuldfria.”

30–39-åringar har sämst ekonomisk situation

För 30–39-åringar har den finansiella hälsan försämrats. Andelen som upplever att de har god finansiell hälsa har sjunkit från 73 till 69% – vilket gör dem till den grupp med sämst ekonomisk hälsa i undersökningen. En av fem i denna grupp skulle inte klara en oväntad utgift på 10 000 kronor.

Livssituationen i den åldern gör att man kan bli mer sårbar för samhällsekonomin, menar Falkenhäll.

”Man kanske bildar familj. Man kanske skaffar större boende. Där i grunden är ekonomin lite mer ansträngd från början. Och det senaste året har förstärkt det ytterligare.”

Ekonomiskt uppsving bland unga vuxna

För unga vuxna mellan 18 och 29 år har den finansiella hälsan istället stärkts. I år uppger 73% att de har god eller stark finansiell hälsa, en ökning från fjolårets 69%. Ett ökat ekonomiskt intresse kan vara en starkt bidragande faktor.

”Det ser vi också från andra undersökningar att intresset [för sin ekonomi] bland unga vuxna har ökat och många av dem har då sagt att de tuffa ekonomiska åren har gjort att intresset ökat”, säger Falkenhäll och tillägger:

”Vilket inte är så konstigt. Första gången man är ung vuxen med en egen ekonomi - och så har vi haft några ekonomiskt tuffa år”

Även kunskapen i den yngre åldersgruppen har förbättrats. Förra året var det 18–29-åringarna som hade sämst självupplevd kunskap om privatekonomi – i år är det istället 30–39-åringarna.

Total finansiell hälsa oförändrad

Totalt sett har 77% av svenskarna god eller stark finansiell hälsa, medan 23%har en ansträngd eller sårbar ekonomi. Det är oförändrat jämfört med i fjol.

”Efter några ekonomiskt tuffa år tyder nu det mesta på att vi går mot ljusare tider. Men många hushåll har fortsatt utmaningar och den finansiella hälsan är på totalen oförändrad jämfört med för ett år sedan”, står det i rapporten.

*Index för finansiell hälsa baseras på en undersökning som mäter människors förmåga och kunskap om vardagsekonomi, sparande, lån och försäkringar.
Källa: Swedbank

Aktieanalyser

Marknadsöversikt

OMX Stockholm 30

1 DAG %

−1,17%

Senast

2 542,67

1 mån
Loading market data...
Senaste aktieanalyserna på Placera
Senaste aktieanalyserna på Placera
Privatekonomi med Placeras expert
Karolina Palutko Macéus
Karolina Palutko Macéus skriver om allt som har med privatekonomi att göra och hur du kan få mer pengar i plånboken.
AFV
AFV
Är du kund hos Avanza? Just nu kan du få en unik rabatt på Affärsvärlden. Afv har 28 år i rad utsetts till Sveriges bästa affärsmagasin i en undersökning med börs-VD:ar, finanschefer, IR-chefer och aktieproffs.
Annons
Introduce
för börsens små- och medelstora företag.
Annons
Investtech
Här hittar du våra artiklar om teknisk analys i samarbete med Investtech.
Börsen idag
Börsen idag
Här hittar du våra artiklar om börsen idag.