Köp Länsförsäkringar Sverige Aktiv här.
“Man ska alltid vara ödmjuk inför uppgiften att hitta billiga kvalitetsbolag. De har en tendens att aldrig bli riktigt billiga. Skulle jag vilja komma åt ett bolag som Nibe till vad jag anser vara en låg värdering, skulle jag förmodligen få vänta i en evighet”, säger Dahlberg på frågan vad som är utmaningen med att som värdeinvesterare hitta guldkornen på Stockholmsbörsen. Hon betonar dock att en gedigen fundamental analys ger goda förutsättningar för att hitta rätt.
“Vi är stockpickers och håller en koncentrerad portfölj av vad vi anser vara de allra bästa svenska bolagen. Portföljen består av 25-35 bolag och varje investering föregås av en gedigen fundamental analys där vi tittar på bolagets historiska utveckling men framförallt försöker göra en bedömning av hur bolagets vinster kommer växa framöver.”
Sedan Dahlberg tog över fonden i mars 2017 har den utvecklats starkt jämfört med index - ett index som är relativt brett och innehåller 95 bolag. Fonden har sedan förvaltarens tillträde gått upp med knappt 12 procent före avgifter - en överavkastning på cirka tre procentenheter.
Fyndköpte under turbulensen
I marknadsturbulensen som rådde under den senare delen av fjolåret ökade Dahlberg i en del innehav som hon ansåg handlats ned omotiverat mycket. Det har betalat sig i takt med att marknaden återhämtat sig under inledningen av 2019.
“Fonden hade en kassa på två procent under december som vi utnyttjade till att köpa i bolag som vi långsiktigt ser som väldigt attraktiva. Vi viktade även om portföljen från aktier som klarade sig relativt bra under nedgången till aktier som trycktes ned till mycket attraktiva nivåer”, säger Dahlberg.
Thule, Sobi och Volvo bland favoriterna
Bland förvaltarens favoritaktier nämns friluftsbolaget Thule, specialistläkemedelsföretaget Sobi och fondens största innehav - verkstadsbolaget Volvo. I fallet Sobi har fonden nyligen ökat sina positioner efter att aktien sjunkit i spåren av att bolaget uppgett en vinstprognos för 2019 som låg under förväntan i samband med den senaste kvartalsrapporten.
“Det finns en oro kring att bolagets läkemedel mot blödarsjuka, Elocta, kommer att ha svårt att hävda sig i konkurrensen med Roches motsvarighet, Hemlibra. Men även om det kommer konkurrens så sitter det långt inne för patienterna att byta till ett annat. De har dessutom en mycket bra vd och har stor kassa vilket öppnar upp för intressanta förvärv.”
Hållbarhet i fokus
Dahlberg betonar fondens fokus på hållbarhet, som hon menar är ett resultat av ett gediget arbete som Länsförsäkringar jobbat med under lång tid. Idag är hållbarhet helt integrerad i fondens förvaltning, vilket resulterade i att man under fjolåret belönades med Svanenmärkningen.
“Hållbarhetsarbetet är en viktig pusselbit för att vi långsiktigt ska hitta bolag med sunda värderingar och med affärsmodeller som kommer fungera i takt med att politiker, näringsliv och konsumenter allt tydligare prioriterar hållbarhet. Det är en trend som bara kommer att förstärkas”, säger Dahlberg och fortsätter:
“De allra flesta säger att de har en tydlig hållbarhetsstrategi i sin förvaltning. Vi ville ta det längre och verkligen visa att det finns med i hela vår process, i alla lägen. Bästa sättet att göra det på är att låta en extern part granska vårt arbete och nu har vi fått kvalitetsstämpeln från Svanen.”
För fondens del innebär hållbarhetsarbetet att man inte kan investera i bolag som är verksamma inom vapen, tobak, fossila bränslen och bolag som begår konventionsbrott. Däremot är inte spelsektorn utesluten, men det är en sektor som Dahlberg av etiska skäl ändå undviker.
“För mig är det viktigt att fullt ut förstå bolagen, vilket gör att en del faller bort av den anledningen. Det rör sig primärt om mindre biotech och teknikbolag. Dessutom har jag valt bort spelbolagen. Det dyker upp nya hela tiden och jag är tveksam till om deras affärsmodeller är långsiktigt hållbara”, avslutar hon.
Köp Länsförsäkringar Sverige Aktiv här.