Ibland kan det vara svårt att placera i räntefonder. Det har inte minst de fått erfara, som gick i tron om att de valde lågriskplaceringar när de valde långa räntefonder. Istället för en liten men säker uppgång har de fått se sina pengar minska i värde de senaste månaderna.
Bakom värdeminskningen ligger stigande långräntor. I mitten av mars låg 5-årsräntan på låga 3,6 procent, vilket var den lägsta noteringen sedan slutet av 2006. Sedan dess har den stigit och ligger idag på drygt 4,3 procent.
För räntefonder är det lite upp-och-nedvända världen. När räntorna stiger faller värdet på räntefonderna, till skillnad från aktiemarknaden där stigande kurser ger mer pengar i plånboken. Anledningen till att värdet på långa räntefonder faller när räntan går upp beror på att det då blir attraktivare att köpa nya obligationer som ger högre ränta än de gamla. För att hitta köpare till gamla obligationer med lägre ränta måste säljaren sänka sitt pris, och då faller värdet.
Det kallas för ränterisk. Ju längre löptid en obligation har, desto högre är ränterisken. Därför har också korta räntefonder lägre risk än långa räntefonder. Förenklat och mellan tummen och pekfingret kan man säga att ränterisken motsvarar en obligations återstående löptid multiplicerat med ränteförändringen i samma löptid.
Vi tar ett exempel, en 10-årig obligation ger idag en årlig ränta på 5 procent. Ändras den 10-åriga räntan med 1 procentenhet, till 6 procent, faller värdet på obligationen med 10 procent. Ränteförändringen på 1 procentenhet multiplicerat med löptiden på tio år ger tio. Motsvarande värdeökning erhålls då räntan faller.
Sedan i mitten av mars har de svenska långa räntefonderna fallit med mellan 1 och 2 procent. Inte mycket kan tyckas, men de korta räntefonderna har stigit med cirka 0,75 procent. En anledning till det är att den 3-månadersräntan har fallit sedan mitten av mars.
Bakom värdeminskningen för obligationsfonderna ligger förväntningar om stigande inflation. Stigande inflation brukar innebära stigande långräntor, vilket vi också har sett den senaste tiden. Inflationen stiger både i Sverige och i övriga Europa. Marknaden har alltmer börjat överge tanken sänkta räntor från centralbankerna, och istället börjat ställa in sig på eventuella räntehöjningar för att få ned inflationen.
Som lågriskplacering rekommenderar placera.nu korta räntefonder som inte påverkas lika mycket av utvecklingen på räntemarknaden. De billigaste korta svenska räntefonderna har Öhman, Spiltan och Simplicity. Här ligger avkastningen på cirka 4 procent. Men det finns också vanliga bankkonton som ger lika mycket eller mer i ränta.