Splittrad start på fondåret

Året har mest börjat i moll för aktiefonderna. Globala aktiefonder har fallit med cirka 3 procent, generellt har det gått mindre dåligt för småbolagsfonderna. Utvecklingen bland de stora tillväxtmarknaderna har gått isär och bland branschfonderna finns det klara vinnare och förlorare.


4 februari, 2009

När drygt en månad på det nya börsåret har gått målar media upp en mycket dyster bild av världsekonomin. Aktieinvesterarna är dock inte lika dystra som ekonomerna, och även om det mest är röda siffror bland aktiefonderna känns det som ljuset i tunneln inte är allt för avlägset.

Globala aktiefonder har inlett året med att falla med drygt 3 procent. Dock har det gått lite bättre för småbolagen som har tappat drygt 2,5 procent (se tabell). Europa har utvecklats sämre än USA och de breda Europafonderna har fallit med drygt 6 procent, medan breda USA-fonder bara har tappat 2 procent.

Sverige som, av internationella investerare klassas som en liten högriskmarknad, har fått en hel del stryk. Breda Sverigefonder står på minus 8 procent, medan det har gått bättre för småbolagsfonderna som bara har tappat knappt 2 procent i år. Coeli Sverige har fått en flygande start och har inlett året med att stiga med 10 procent.

Breda tillväxtmarknadsfonder har fallit drygt 4 procent, vilket är mer än breda globala aktiefonder. Men utvecklingen skiljer sig kraftigt åt mellan tillväxtmarknadsländerna. Medan Rysslandsfonderna har fortsatt att tappa stort i inledningen av året, och noterar en nedgång på minus 12,5 procent, har Brasilienfonderna stigit med nästan 6 procent. Förra årets sorgebarn, Indien, har bara backat 1,5 procent och Kina ytterligare 1,5 procent.

Bland branschfonderna varierar också avkastningen stort. Bioteknikfonderna toppar listan med en uppgång på nästan 7 procent. SEB Bioteknik sticker ut på uppsidan och har stigit med över 11 procent, medan Pictet Biotech har fallit med en halv procent.

Ädelmetaller har också startat året bra och SGAM Goldmines och BlackRock World Gold har stigit med knappt 4 procent. Energifonderna har också fått en bra start och har i genomsnitt gått upp med nästan 3,5 procent. Odin Offshore, en av fondspararnas favoritfonder, har stigit med 7 procent. Året har inte startat lika bra för Dexia Europe Energy som har backat med knappt 5 procent.

Breda läkemedelsfonder är upp 3 procent. Janus Global Life Sciences har börjat året bäst och ligger på plus 9 procent. I botten hittar vi Fortis Healthcare Europe på minus 1 procent.

För finansfonderna har året börjat riktigt dåligt. I genomsnitt är de ned med över 12,5 procent. Allra sämst har det gått för Henderson Global Financials som har tappat en fjärdedel av kundernas pengar på drygt en månad. Minst dåligt har året börjat för Jupiter Global Financials som bara är ned med 5 procent.

Även fastighetsfonderna har fått en dyster start. Som grupp har de gått ned med 10 procent. Kanske föga förvånande ligger Lehman Brothers US Real Estate i botten med en negativ avkastning på 22 procent.

SEB Bioteknikfond D EUR - Lux utd

Senast

1 004,80

1 dag %

−2,09%

1 dag

1 mån

1 år

Handelskriget

Marknadsöversikt

OMX Stockholm 30

1 DAG %

1,71%

Senast

2 216,58

1 mån
Loading market data...
Senaste aktieanalyserna på Placera
Senaste aktieanalyserna på Placera
Privatekonomi med Placeras expert
Karolina Palutko Macéus
Karolina Palutko Macéus skriver om allt som har med privatekonomi att göra och hur du kan få mer pengar i plånboken.
AFV
AFV
Är du kund hos Avanza? Just nu kan du få en unik rabatt på Affärsvärlden. Afv har 28 år i rad utsetts till Sveriges bästa affärsmagasin i en undersökning med börs-VD:ar, finanschefer, IR-chefer och aktieproffs.
Annons
Introduce
för börsens små- och medelstora företag.
Annons
Investtech
Här hittar du våra artiklar om teknisk analys i samarbete med Investtech.
Börsen idag
Börsen idag
Här hittar du våra artiklar om börsen idag.