SKAGEN Global har en lite annorlunda inställning till investeringar än gängse förvaltare. Investeringar görs långsiktigt under en period om 3-5 år för att inte bli distraherade av kortvariga rörelser i marknaden. Portföljen är också koncentrerad och består endast av 35 aktier som förvaltarna följer noga och tror starkt på. Jakten handlar helt om att hitta de bästa bolagen istället för att försöka tajma upp och nedgångar på börsen. Det globala mandatet ger maximal flexibilitet att hitta de bästa idéerna.
Huvudförvaltaren Knut Gezelius, förklarar:
- Enastående är ett överanvänt ord men sedan mars har vi sett VIX volatilitetsindex sätta ett nytt rekord och S&P 500 har haft den snabbaste björnmarknaden någonsin (nedgång på mer än 20 procent reds.anm), följt av dess snabbaste återhämtning - så det ordet passar ganska bra. Marknaderna har till stor del varit sentimentdrivna. Vi lyckades dock stänga ute bruset och hålla fast vid vår investeringsprocess. Vi försöker inte tajma marknaden utan håller oss till våra investeringar och har siktet inställt på det långsiktiga.
Portföljen är utformad för att överprestera i en mängd olika makro- och marknadsscenarier.
- I de flesta fall anser vi att våra innehav inte bara ska kunna rida ut en storm utan också komma igenom den starkare och dra nytta av konkurrenternas relativa svaghet, säger Knut Gezelius.
Modellen har också presterat. SKAGEN Global ligger drygt en procentenhet före MSCI All Country World Index hittills i år och har slagit index på tre och fem års sikt. Avkastningen har uppnåtts både i stigande och fallande marknader och under perioder med hög och låg volatilitet.
Tröskeln för att tas in i portföljen är mycket hög och flera bolag har sålts ut i år, däribland Unilever, Hiscox, Schindler Medtronic och Pernod Ricard, för att ge plats för mer attraktiva långsiktiga idéer som Aon, ASML, Intuitive Surgical och Verisk.
Coronapandemin har lättats upp, ekonomier öppnats upp igen och börserna har återhämtat sig världen över det senaste halvåret. Knut Gezelius ser inte att värderingarna stuckit iväg för mycket.
- Värderingarna ser generellt attraktiva ut och aktier bör gynnas av statliga stimulanser och kvantitativa lättnader, förutsatt att ekonomierna klara sig hyfsat. Vi är övertygade om att våra innehav ser undervärderade ut under ett antal olika scenarier, säger han.
Läs mer och köp fonden här.
Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Framtida avkastning kommer bland annat att bero på marknadens utveckling, förvaltarens skicklighet, fondens risk samt förvaltningsavgifter. Avkastningen kan bli negativ till följd av kursnedgångar.