Regeringen räknar med att Sveriges BNP ökar med 2,5 procent i år, 2,3 procent nästa år och 2,l procent 2019. Det sade finansminister Magdalena Andersson vid en pressträff på onsdagen då hon presenterade nya prognoser över det ekonomiska läget och de offentliga finanserna.

I vårbudgeten, den 18 april, räknade regeringen med en BNP-tillväxt på 2,6 procent för 2017, 2,1 procent 2018 och 2,0 procent 2019. Den öppna arbetslösheten bedöms uppgå till 6,6 procent i år och 6,3 procent nästa år (6,6 respektive 6,4 procent). För 2019 spås en arbetslöshet på 6,3 procent (6,3).

Den offentliga sektorns finansiella sparande väntas nu uppgå till +0,8 procent i år, +1,0 procent nästa år och +1,8 procent 2019 (i vårbudgeten +0,3, +0,6 respektive +1,4 procent). Magdalena Andersson noterar att tillväxtprognosen för i år är högre än i de flesta jämförbara länder. Tillväxten sker på bred front med fortsatt stabil ökning av hushållens konsumtion, investeringar och export.

Arbetslösheten förväntas sjunka ytterligare nästa år till 6,3 procent och sysselsättningsgraden revideras upp för alla år. För åldersgruppen 20-64 år ligger sysselsättningsgraden på den högsta nivån sedan 1992. Andelen personer som är beroende av sjukförsäkring, sjukpension, arbetslöshetsförsäkring, etableringsersättning eller försörjningsstöd är det lägsta sedan början av 90-talet, konstaterar finansministern.

Det finns dock även stigande kostnader i de prognoser som nu läggs fram, och det handlar framför allt om demografiska förändringar.

Fram till år 2025 kommer Sverige få betydligt fler barn och äldre vilket innebär ett större behov av offentliga välfärdstjänster. Resurserna till detta ökar också framöver. Det sade finansminister Magdalena Andersson vid en pressträff på onsdagen då hon presenterade nya prognoser över det ekonomiska läget och de offentliga finanserna.

Prognosen för det finansiella sparandet har reviderats upp kraftigt både för innevarande år och för åren framöver. "Vår strama finanspolitik har placerat oss i en nytt ekonomiskt läge. Denna styrka ska användas till att anställa vårdpersonal, förskolepersonal, lärare och poliser", säger Magdalena Andersson.

Fram till år 2025 väntas 300.000 fler barn (upp till 19 år) och lika många fler över 70 år. Att barnen blir fler beror främst på att de stora kullarna födda runt 1990 är i de mest barnafödande åldrarna. De senaste två decennierna har medellivslängden ökat med mer än tre år och den beräknas fortsätta öka med över ett år fram till 2025.  "Även om vi gjort stora satsningar i välfärden behöver vi fortsatt göra ännu mer", säger Magdalena Andersson

Ämnen i artikeln

Aktieanalyser

Marknadsöversikt

OMX Stockholm 30

1 DAG %

−1,17%

Senast

2 542,67

1 mån
Loading market data...
Senaste aktieanalyserna på Placera
Senaste aktieanalyserna på Placera
Privatekonomi med Placeras expert
Karolina Palutko Macéus
Karolina Palutko Macéus skriver om allt som har med privatekonomi att göra och hur du kan få mer pengar i plånboken.
AFV
AFV
Är du kund hos Avanza? Just nu kan du få en unik rabatt på Affärsvärlden. Afv har 28 år i rad utsetts till Sveriges bästa affärsmagasin i en undersökning med börs-VD:ar, finanschefer, IR-chefer och aktieproffs.
Annons
Introduce
för börsens små- och medelstora företag.
Annons
Investtech
Här hittar du våra artiklar om teknisk analys i samarbete med Investtech.
Börsen idag
Börsen idag
Här hittar du våra artiklar om börsen idag.