Rapportfloden: Blandade resultat
Atlas Copco, Kinnevik, Getinge, HMS Networks, Handelsbanken och Fingerprint finns bland bolagen som har publicerat sina kvartalssiffror.

19 okt. 2022
Atlas Copco, Kinnevik, Getinge, HMS Networks, Handelsbanken och Fingerprint finns bland bolagen som har publicerat sina kvartalssiffror.
19 okt. 2022
Metallgrossisten BE Groups rörelseresultat, ebit, blev 40 miljoner kronor i det tredje kvartalet 2022 (219). Inför rapportsläppet har bolaget meddelat ett preliminärt rörelseresultat om cirka 40 miljoner kronor.
Det underliggande rörelseresultatet, justerat för lagervärdering blev 67 miljoner kronor (193). Det preliminära beskedet här var också 67 miljoner kronor.
BE Groups omsättning uppgick till 1.514 miljoner kronor (1.375). Enligt preliminära siffror var nettoomsättningen 1.514 miljoner kronor för perioden.
Efter skatt blev resultatet 26 miljoner kronor (175) och per aktie 2:05 kronor (13:49).
Verkstadsbolaget Atlas Copco redovisar ett justerat rörelseresultat om 8.469 miljoner kronor för det tredje kvartalet 2022. Analytikerna hade i genomsnitt förväntat sig 7.603 miljoner kronor, enligt en sammanställning som Infront gjort av 17 analytikers prognoser inför rapporten.
Försäljningen uppgick till 38.074 miljoner kronor. Här låg analytikersnittet på 35.100 miljoner kronor. Den organiska försäljningstillväxten var 18 procent, mot förväntade 11,9 procent.
Den justerade rörelsemarginalen uppgick till 22,2 procent. Här väntades 21,7 procent.
Orderingången var 40.555 miljoner kronor, jämfört med väntade 38.612 miljoner kronor. Den organiska orderingångstillväxten var 6 procent mot förväntade 1,2 procent.
Atlas Copco förväntar sig att kundernas aktivitetsnivå på kort sikt kommer att försvagas något jämfört med den höga nivån i det tredje kvartalet. Prognosen i närmast föregående kvartalsrapport var att kundernas affärsaktivitet på kort sikt skulle vara lägre än i det andra kvartalet.
Jämfört med föregående år ökade Atlas Copcos ordervolymer markant för kompressorer och energiutrustning. Ordertillväxt uppnåddes även för industriella monterings- och visionslösningar, drivet av kunders investeringar i elbilsproduktion. Det skriver Atlas Copco i ett pressmeddelande i samband med kvartalsrapporten.
På grund av svagare efterfrågan från halvledarindustrin var orderingången för vakuumutrustning lägre, medan serviceverksamheten fortsatte att växa inom alla affärsområden.
Bolagets vd Mats Rahmström understryker i en kommentar att förvärv är en viktig del av tillväxtstrategin.
"Vi fortsätter att leta efter möjliga förvärv för att komplettera och framtidssäkra vårt erbjudande, exempelvis inom ny hållbar teknik", säger han.
Belysningsföretaget Plejd redovisar ett rörelseresultat på 14,6 miljoner kronor för det tredje kvartalet 2022 (12,7).
Nettoomsättningen uppgick till 97,6 miljoner kronor (75,9). Bruttomarginalen uppgick till 58,9 procent (60,2).
Konsensus från Pinpoint Estimates, med 45 bidragsgivare, låg på ett rörelseresultat på 18,4 miljoner kronor och en omsättning på 104 miljoner kronor.
Rörelsemarginalen var 15,0 procent (16,8) och försäljningstillväxten uppgick till 28,5 procent. Ebitda uppgick till 24,6 miljoner kronor (20,1), vilket motsvarar en ebitda-marginal före avskrivningar på 25,2 procent (26,4).
Spelutvecklaren MAG Interactive, vars aktie handlas på Nasdaq First North, redovisar en nettoomsättning för det fjärde kvartalet (juni-augusti) i det brutna räkenskapsåret 2021/2022 på 90 miljoner kronor (69,6).
Ebitda-resultatet för perioden blev 37,1 miljoner kronor (21,7). Det justerade ebitda-resultatet uppgick till 4,7 miljoner kronor (23).
Kostnaderna för användarförvärv (user acquisition) i kvartalet var 43,3 miljoner kronor (15).
Dagligt och månatligt antal spelare (DAU och MAU) var 1,3 miljoner respektive 3,8 miljoner under kvartalet, en minskning med 21 respektive 30 procent jämfört med motsvarande period föregående år.
Medicinteknikbolaget Getinges ebita-resultat före engångsposter blev 1.170 miljoner kronor i det tredje kvartalet 2022. Analytikerna hade i genomsnitt förväntat sig ett justerat ebita-resultat på 989 miljoner kronor, enligt Infronts estimatsammanställning av åtta analytikerestimat.
Getinges omsättning för kvartalsperioden uppgick till 6.941 miljoner kronor. Analytikerna hade i snitt väntat sig en nettoomsättning på 6.803 miljoner.
Orderingången uppgick till 7.584 miljoner kronor. Förväntat var 7.489 miljoner.
Getinge förändrar sina utsikter för 2022. Enligt de nya utsikterna väntas nettoomsättningen för året minska med 3-6 procent organiskt. Den tidigare bedömningen var att den organiska nettoomsättningen under 2022 väntades vara i linje med rapporterad nettoomsättning 2021.
Investmentbolaget Kinnevik redovisar ett substansvärde vid utgången av det tredje kvartalet 2022 på 207 kronor per aktie.
Totalt var substansvärdet 58,0 miljarder kronor. Det motsvarar en minskning med 5 procent i kvartalet och med 20 procent sedan årsskiftet, skriver bolaget i delårsrapporten.
Tredje kvartalets resultat uppgick till -3.164 miljoner kronor (-317).
Nettokassan uppgick till 12,5 miljarder kronor, motsvarande 27 procent av portföljvärdet vid kvartalets slut.
Det svaga börsklimatet svaga börsklimatet påverkar Kinneviks värderingar negativt och marknaden för kapitalanskaffningar är klart mer krävande än förra året.
Det skriver Kinneviks vd Georgi Ganev i rapporten för det tredje kvartalet.
"Vår pipeline är dock fortsatt stark samtidigt som inflödet och processerna är långsammare. I den här miljön kan vi med vår starka finansiella ställning och de framsteg vi har gjort för att bygga en bred, betydande och balanserad tillväxtportfölj tillåta oss inte bara att investera mer i den befintliga portföljen, utan att också utforska nya och närliggande teman och sektorer", skriver han.
Kinnevik utvärderar dessutom möjligheter till värdeskapande konsolidering, såsom den föreslagna sammanslagningen mellan Budbee och Instabox, enligt vd:n.
Substansvärdet minskade med 5 procent i det tredje kvartalet, och med 20 procent sedan årsskiftet.
Värdet av Kinneviks onoterade bolag skrevs upp med 0,3 miljarder kronor eller 1 procent under kvartalet, men det hade varit ner med 1,2 miljarder kronor utan den positiva effekten av fördelaktiga valutakursrörelser, uppger Kinnevik.
"De största nedskrivningarna gjordes i våra e-handlare inom dagligvaror, Mathem och Oda, som fortsätter dras ner av pressade värderingar i jämförbara publika bolag. För Mathems del har även tillväxten avtagit vilket satt ytterligare press på värderingen", skriver Georgi Ganev.
Uppskrivningarna var centrerade kring innehaven inom värdebaserad vård, Village MD och Cityblock, för vilka jämförbara publika bolag rörde sig i positiv riktning. Även Budbee och Monese skrevs upp drivet av transaktioner och starka operativa resultat.
HMS Networks, som levererar kommunikationssystem, redovisar ett rörelseresultat på 179 miljoner kronor för det tredje kvartalet 2022 (101). Rörelsemarginalen blev 28,7 procent (21,5).
Resultatet efter skatt var 135 miljoner kronor (84). Resultatet per aktie uppgick till 2:90 kronor (1:81).
Nettoomsättningen uppgick till 624 miljoner kronor (472), motsvarande en ökning med 32 procent. Valutaeffekter påverkade koncernens omsättning positivt med 41 miljoner kronor. Orderingången var 675 miljoner kronor (669).
Kassaflödet från den löpande verksamheten uppgick till 118 miljoner kronor (148).
"Vi har en stor orderstock och vi ser ännu inte någon avmattning hos våra kunder även om många kunder är bekymrade över hur industrin kommer att påverkas av svagare konsumtentköpkraft, ökande energikostnader och den svåra säkerhetspolitiska situationen", skriver vd Staffan Dahlström i rapporten för det tredje kvartalet.
Han pekar på att bolagets kunder samtidigt gör fortsatta investeringar i digitalisering, produktivitetsförbättringar och hållbarhet.
Orderingången bedöms vara något svagare kommande kvartal då bolagets redan har en stor orderstock där kunder tidigarelagt order för att säkra upp mot långa leveranstider, skriver vd vidare.
Under tredje kvartalet ökade orderingången med 1 procent och rensat för valutaeffekter motsvarar det -11 procent organisk tillväxt.
"Jämfört med tidigare kvartal ser vi nu relativt få order för kunders lageruppbyggnad, delvis på grund av en bättre leveranssituation men också på grund av tillräckliga säkerhetslager hos våra kunder", kommenterar Staffan Dahlström.
Handelsbanken redovisar ett rörelseresultat på 7.277 miljoner kronor för det tredje kvartalet 2022. Det kan jämföras med förväntade 6.085 miljoner kronor, enligt en sammanställning av analytikerprognoser gjord av Infront.
Räntenettot uppgick till 9.578 miljoner kronor, jämfört med ett analytikersnitt om 8.939 miljoner. Provisionsnettot blev 2.730 miljoner. Där låg förväntningarna på 2.723 miljoner.
Handelsbanken hade kreditåtervinningar under kvartalet, 69 miljoner kronor. Analytikerna hade i snitt räknat med kreditförluster på 247 miljoner kronor.
Avkastningen på eget kapital var 13,2 procent, jämfört med förväntanssnittet om 10,6 procent.
Kärnprimärkapitalrelationen, som är ett riskviktat storleksmått på bankens kapitalbas, uppgick till 19 procent, jämfört med förväntade 18,7 procent.
Handelsbankens kostnader är under kontroll och investeringarna i IT-utvecklingen har kontinuerligt ökat i banken, helt enligt plan. Det uppger vd Carina Åkerström i delårsrapporten för det tredje kvartalet 2022.
"Vi investerar för att säkerställa fortsatt förbättrad effektivitet, ökad tillväxt och lönsamhet och sist men inte minst för löpande förbättring av kundmötet. Givet bankens förflyttning, resultatet av densamma samt den potential vi ser, kommer banken bibehålla en hög takt i IT-utvecklingen", skriver Handelsbanken-chefen.
Handelsbankens totala kostnader under tredje kvartalet på 5.121 miljoner kronor var 1 procent högre än vad analytiker i genomsnitt hade räknat med, enligt en sammanställning gjord av Infront.
Utvecklingskostnaderna uppgick i kvartalet till 791 miljoner kronor (841). De totala utgifterna för bankens utveckling sjönk till 762 miljoner kronor (853).
Aktiveringarna var 134 miljoner kronor (160), vilket motsvarade en aktiveringsgrad på 18 procent (19).
Hösten 2020 beslutade banken att tillfälligt öka IT-utvecklingsutgifterna under perioden 2021-2022 med totalt 1 miljard kronor, varav cirka 500 miljoner kronor ianspråktogs under 2021.
Handelsbanken står väl rustad för att möta en mer osäker omvärld.
Det skriver bankens vd Carina Åkerström i delårsrapporten för det tredje kvartalet 2022.
"Resultatet för de första nio månaderna, likväl som under det tredje kvartalet, var det högsta hittills i bankens historia. Affärsvolymerna växer och räntenettot stiger, vi stärker vår marknadsposition i sparaffären och kostnaderna är under god kontroll", skriver Handelsbanken-chefen som uppger att en fortsatt god volymtillväxt, både avseende hushåll och företag, tillsammans med marginaler som återhämtar sig bidrar till ett starkt räntenetto.
"Provisionsnettot ligger stabilt kvar på höga nivåer, trots de vikande börserna. Detta förklaras delvis av en starkare tillväxt i nettoinflöden in i bankens fonder jämfört med i marknaden som helhet. Det är ett mönster vi sett kontinuerligt i över ett decennium", fortsätter hon.
Fingerprint Cards, som tillverkar teknologi för fingertrycksavkänning, redovisar ett rörelseresultat om -59,8 miljoner kronor (10,8) för det tredje kvartalet 2022.
Rörelsemarginalen blev -41,8 procent (3,0) och bruttomarginalen uppgick till 12,2 procent (28,6). Nettoomsättningen uppgick till 143 miljoner kronor (354), en nedgång med 60 procent.
Kassaflödet från den löpande verksamheten blev -112 miljoner kronor under kvartalet (-45,5).
Ökad priskonkurrens och minskad försäljning påverkade Fingerprint Cards bruttomarginal negativt under det tredje kvartalet.
Det skriver Fingerprints vd Christian Fredrikson i delårsrapporten.
Bruttomarginalen påverkades också av att avskrivningarna enligt plan ökade som en andel av omsättningen till 15 procent det tredje kvartalet 2022, från den mer normala nivån 6 procent motsvarande kvartal i fjol.
"I tillägg till detta minskade omsättningen inom Accessområdet i Asien detta kvartal, delvis på grund av lägre aktivitet i byggsektorn i Kina, vilket påverkar försäljningen av biometriska dörrlås. Detta hade en negativ inverkan på lönsamheten eftersom bruttomarginalen är högre inom detta produktsegment, jämfört med Mobile", skriver Christian Fredrikson.
Kvartalets bruttomarginal sjönk till 12,2 procent (28,6).
Intäktsnedgången på 60 procent i det tredje kvartalet hänvisas till den lagertömning som nu pågår längs hela leveranskedjan, vilket bolaget tidigare flaggat för.
"Mobiltillverkarna börjar först nu närma sig mer normala lagernivåer, vilket innebär att modulhusen och de distributörer som levererar komponenter till dem sannolikt har kunnat börja dra ner sina lager först nu under tredje och fjärde kvartalet. Och för Fingerprints, som levererar sensorer till distributörerna och modulhusen, innebär detta att vi kommer att kunna börja minska våra lager först nu i början på det fjärde kvartalet", skriver Christian Fredrikson i rapporten och upprepar därmed den tidigare bedömningen.
Under 2022 har Fingerprint investerat cirka 190 miljoner kronor i uppbyggnaden av varulager, och vid slutet av det tredje kvartalet uppgick varulagret till totalt 412 miljoner kronor.
Whiskytillverkaren High Coast Distillery, som noterades på Nasdaq First North i april i år, redovisar ett ebitda-resultat på 6,1 miljoner kronor för det tredje kvartalet 2022 (7,0).Resultatet efter skatt blev 4,3 miljoner kronor (5,4), motsvarande 0:75 kronor per aktie (1:04).
Det är ökade personalkostnader jämfört med covidåret 2021 som främst tynger resultatet i jämförelsen, enligt rapporten.
Nettoomsättningen uppgick till 17,3 miljoner kronor (19,6), motsvarande en minskning med 11 procent. Nedgången består till största delen av att en stor del buteljerade fat år 2021 inte kunde levereras till Tyskland/Danmark på grund av covidnedstängningar under april-juni, utan ackumulerades till juli. Detta medför att jämförelsen med mellan tredje kvartalet 2022 och 2021 blir en aning missvisande, enligt bolaget. Dessutom flyttades bolagets egen whiskyfestival tillbaka från augusti år 2021 till juni år 2022 vilket också medför en obalans i jämförelsen mellan kvartalen, skriver vd Henrik Persson i rapporten.
"Produktionstakten är fortsatt 14 batcher i veckan med en budgeterad årstakt på 280.000 liter Pure Alcohol (LPA), vilket vi taktar emot att uppnå", skriver vd vidare.
Kassaflöde från den löpande verksamheten för perioden låg på -3,4 miljoner kronor.
Gå till Placera.se för att läsa fler artiklar
Här hittar du alla våra aktieanalyser
Här finns alla våra fondanalyser
Här hittar du allt om privatekonomi
Här finns våra makrokommentarer
Här kan du lyssna våra poddar
Här hittar du det månatliga strategidokumentet
Här kan du se redaktionens aktieinnnehav
Atlas Copco, Kinnevik, Getinge, HMS Networks, Handelsbanken och Fingerprint finns bland bolagen som har publicerat sina kvartalssiffror.
19 okt. 2022
Metallgrossisten BE Groups rörelseresultat, ebit, blev 40 miljoner kronor i det tredje kvartalet 2022 (219). Inför rapportsläppet har bolaget meddelat ett preliminärt rörelseresultat om cirka 40 miljoner kronor.
Det underliggande rörelseresultatet, justerat för lagervärdering blev 67 miljoner kronor (193). Det preliminära beskedet här var också 67 miljoner kronor.
BE Groups omsättning uppgick till 1.514 miljoner kronor (1.375). Enligt preliminära siffror var nettoomsättningen 1.514 miljoner kronor för perioden.
Efter skatt blev resultatet 26 miljoner kronor (175) och per aktie 2:05 kronor (13:49).
Verkstadsbolaget Atlas Copco redovisar ett justerat rörelseresultat om 8.469 miljoner kronor för det tredje kvartalet 2022. Analytikerna hade i genomsnitt förväntat sig 7.603 miljoner kronor, enligt en sammanställning som Infront gjort av 17 analytikers prognoser inför rapporten.
Försäljningen uppgick till 38.074 miljoner kronor. Här låg analytikersnittet på 35.100 miljoner kronor. Den organiska försäljningstillväxten var 18 procent, mot förväntade 11,9 procent.
Den justerade rörelsemarginalen uppgick till 22,2 procent. Här väntades 21,7 procent.
Orderingången var 40.555 miljoner kronor, jämfört med väntade 38.612 miljoner kronor. Den organiska orderingångstillväxten var 6 procent mot förväntade 1,2 procent.
Atlas Copco förväntar sig att kundernas aktivitetsnivå på kort sikt kommer att försvagas något jämfört med den höga nivån i det tredje kvartalet. Prognosen i närmast föregående kvartalsrapport var att kundernas affärsaktivitet på kort sikt skulle vara lägre än i det andra kvartalet.
Jämfört med föregående år ökade Atlas Copcos ordervolymer markant för kompressorer och energiutrustning. Ordertillväxt uppnåddes även för industriella monterings- och visionslösningar, drivet av kunders investeringar i elbilsproduktion. Det skriver Atlas Copco i ett pressmeddelande i samband med kvartalsrapporten.
På grund av svagare efterfrågan från halvledarindustrin var orderingången för vakuumutrustning lägre, medan serviceverksamheten fortsatte att växa inom alla affärsområden.
Bolagets vd Mats Rahmström understryker i en kommentar att förvärv är en viktig del av tillväxtstrategin.
"Vi fortsätter att leta efter möjliga förvärv för att komplettera och framtidssäkra vårt erbjudande, exempelvis inom ny hållbar teknik", säger han.
Belysningsföretaget Plejd redovisar ett rörelseresultat på 14,6 miljoner kronor för det tredje kvartalet 2022 (12,7).
Nettoomsättningen uppgick till 97,6 miljoner kronor (75,9). Bruttomarginalen uppgick till 58,9 procent (60,2).
Konsensus från Pinpoint Estimates, med 45 bidragsgivare, låg på ett rörelseresultat på 18,4 miljoner kronor och en omsättning på 104 miljoner kronor.
Rörelsemarginalen var 15,0 procent (16,8) och försäljningstillväxten uppgick till 28,5 procent. Ebitda uppgick till 24,6 miljoner kronor (20,1), vilket motsvarar en ebitda-marginal före avskrivningar på 25,2 procent (26,4).
Spelutvecklaren MAG Interactive, vars aktie handlas på Nasdaq First North, redovisar en nettoomsättning för det fjärde kvartalet (juni-augusti) i det brutna räkenskapsåret 2021/2022 på 90 miljoner kronor (69,6).
Ebitda-resultatet för perioden blev 37,1 miljoner kronor (21,7). Det justerade ebitda-resultatet uppgick till 4,7 miljoner kronor (23).
Kostnaderna för användarförvärv (user acquisition) i kvartalet var 43,3 miljoner kronor (15).
Dagligt och månatligt antal spelare (DAU och MAU) var 1,3 miljoner respektive 3,8 miljoner under kvartalet, en minskning med 21 respektive 30 procent jämfört med motsvarande period föregående år.
Medicinteknikbolaget Getinges ebita-resultat före engångsposter blev 1.170 miljoner kronor i det tredje kvartalet 2022. Analytikerna hade i genomsnitt förväntat sig ett justerat ebita-resultat på 989 miljoner kronor, enligt Infronts estimatsammanställning av åtta analytikerestimat.
Getinges omsättning för kvartalsperioden uppgick till 6.941 miljoner kronor. Analytikerna hade i snitt väntat sig en nettoomsättning på 6.803 miljoner.
Orderingången uppgick till 7.584 miljoner kronor. Förväntat var 7.489 miljoner.
Getinge förändrar sina utsikter för 2022. Enligt de nya utsikterna väntas nettoomsättningen för året minska med 3-6 procent organiskt. Den tidigare bedömningen var att den organiska nettoomsättningen under 2022 väntades vara i linje med rapporterad nettoomsättning 2021.
Investmentbolaget Kinnevik redovisar ett substansvärde vid utgången av det tredje kvartalet 2022 på 207 kronor per aktie.
Totalt var substansvärdet 58,0 miljarder kronor. Det motsvarar en minskning med 5 procent i kvartalet och med 20 procent sedan årsskiftet, skriver bolaget i delårsrapporten.
Tredje kvartalets resultat uppgick till -3.164 miljoner kronor (-317).
Nettokassan uppgick till 12,5 miljarder kronor, motsvarande 27 procent av portföljvärdet vid kvartalets slut.
Det svaga börsklimatet svaga börsklimatet påverkar Kinneviks värderingar negativt och marknaden för kapitalanskaffningar är klart mer krävande än förra året.
Det skriver Kinneviks vd Georgi Ganev i rapporten för det tredje kvartalet.
"Vår pipeline är dock fortsatt stark samtidigt som inflödet och processerna är långsammare. I den här miljön kan vi med vår starka finansiella ställning och de framsteg vi har gjort för att bygga en bred, betydande och balanserad tillväxtportfölj tillåta oss inte bara att investera mer i den befintliga portföljen, utan att också utforska nya och närliggande teman och sektorer", skriver han.
Kinnevik utvärderar dessutom möjligheter till värdeskapande konsolidering, såsom den föreslagna sammanslagningen mellan Budbee och Instabox, enligt vd:n.
Substansvärdet minskade med 5 procent i det tredje kvartalet, och med 20 procent sedan årsskiftet.
Värdet av Kinneviks onoterade bolag skrevs upp med 0,3 miljarder kronor eller 1 procent under kvartalet, men det hade varit ner med 1,2 miljarder kronor utan den positiva effekten av fördelaktiga valutakursrörelser, uppger Kinnevik.
"De största nedskrivningarna gjordes i våra e-handlare inom dagligvaror, Mathem och Oda, som fortsätter dras ner av pressade värderingar i jämförbara publika bolag. För Mathems del har även tillväxten avtagit vilket satt ytterligare press på värderingen", skriver Georgi Ganev.
Uppskrivningarna var centrerade kring innehaven inom värdebaserad vård, Village MD och Cityblock, för vilka jämförbara publika bolag rörde sig i positiv riktning. Även Budbee och Monese skrevs upp drivet av transaktioner och starka operativa resultat.
HMS Networks, som levererar kommunikationssystem, redovisar ett rörelseresultat på 179 miljoner kronor för det tredje kvartalet 2022 (101). Rörelsemarginalen blev 28,7 procent (21,5).
Resultatet efter skatt var 135 miljoner kronor (84). Resultatet per aktie uppgick till 2:90 kronor (1:81).
Nettoomsättningen uppgick till 624 miljoner kronor (472), motsvarande en ökning med 32 procent. Valutaeffekter påverkade koncernens omsättning positivt med 41 miljoner kronor. Orderingången var 675 miljoner kronor (669).
Kassaflödet från den löpande verksamheten uppgick till 118 miljoner kronor (148).
"Vi har en stor orderstock och vi ser ännu inte någon avmattning hos våra kunder även om många kunder är bekymrade över hur industrin kommer att påverkas av svagare konsumtentköpkraft, ökande energikostnader och den svåra säkerhetspolitiska situationen", skriver vd Staffan Dahlström i rapporten för det tredje kvartalet.
Han pekar på att bolagets kunder samtidigt gör fortsatta investeringar i digitalisering, produktivitetsförbättringar och hållbarhet.
Orderingången bedöms vara något svagare kommande kvartal då bolagets redan har en stor orderstock där kunder tidigarelagt order för att säkra upp mot långa leveranstider, skriver vd vidare.
Under tredje kvartalet ökade orderingången med 1 procent och rensat för valutaeffekter motsvarar det -11 procent organisk tillväxt.
"Jämfört med tidigare kvartal ser vi nu relativt få order för kunders lageruppbyggnad, delvis på grund av en bättre leveranssituation men också på grund av tillräckliga säkerhetslager hos våra kunder", kommenterar Staffan Dahlström.
Handelsbanken redovisar ett rörelseresultat på 7.277 miljoner kronor för det tredje kvartalet 2022. Det kan jämföras med förväntade 6.085 miljoner kronor, enligt en sammanställning av analytikerprognoser gjord av Infront.
Räntenettot uppgick till 9.578 miljoner kronor, jämfört med ett analytikersnitt om 8.939 miljoner. Provisionsnettot blev 2.730 miljoner. Där låg förväntningarna på 2.723 miljoner.
Handelsbanken hade kreditåtervinningar under kvartalet, 69 miljoner kronor. Analytikerna hade i snitt räknat med kreditförluster på 247 miljoner kronor.
Avkastningen på eget kapital var 13,2 procent, jämfört med förväntanssnittet om 10,6 procent.
Kärnprimärkapitalrelationen, som är ett riskviktat storleksmått på bankens kapitalbas, uppgick till 19 procent, jämfört med förväntade 18,7 procent.
Handelsbankens kostnader är under kontroll och investeringarna i IT-utvecklingen har kontinuerligt ökat i banken, helt enligt plan. Det uppger vd Carina Åkerström i delårsrapporten för det tredje kvartalet 2022.
"Vi investerar för att säkerställa fortsatt förbättrad effektivitet, ökad tillväxt och lönsamhet och sist men inte minst för löpande förbättring av kundmötet. Givet bankens förflyttning, resultatet av densamma samt den potential vi ser, kommer banken bibehålla en hög takt i IT-utvecklingen", skriver Handelsbanken-chefen.
Handelsbankens totala kostnader under tredje kvartalet på 5.121 miljoner kronor var 1 procent högre än vad analytiker i genomsnitt hade räknat med, enligt en sammanställning gjord av Infront.
Utvecklingskostnaderna uppgick i kvartalet till 791 miljoner kronor (841). De totala utgifterna för bankens utveckling sjönk till 762 miljoner kronor (853).
Aktiveringarna var 134 miljoner kronor (160), vilket motsvarade en aktiveringsgrad på 18 procent (19).
Hösten 2020 beslutade banken att tillfälligt öka IT-utvecklingsutgifterna under perioden 2021-2022 med totalt 1 miljard kronor, varav cirka 500 miljoner kronor ianspråktogs under 2021.
Handelsbanken står väl rustad för att möta en mer osäker omvärld.
Det skriver bankens vd Carina Åkerström i delårsrapporten för det tredje kvartalet 2022.
"Resultatet för de första nio månaderna, likväl som under det tredje kvartalet, var det högsta hittills i bankens historia. Affärsvolymerna växer och räntenettot stiger, vi stärker vår marknadsposition i sparaffären och kostnaderna är under god kontroll", skriver Handelsbanken-chefen som uppger att en fortsatt god volymtillväxt, både avseende hushåll och företag, tillsammans med marginaler som återhämtar sig bidrar till ett starkt räntenetto.
"Provisionsnettot ligger stabilt kvar på höga nivåer, trots de vikande börserna. Detta förklaras delvis av en starkare tillväxt i nettoinflöden in i bankens fonder jämfört med i marknaden som helhet. Det är ett mönster vi sett kontinuerligt i över ett decennium", fortsätter hon.
Fingerprint Cards, som tillverkar teknologi för fingertrycksavkänning, redovisar ett rörelseresultat om -59,8 miljoner kronor (10,8) för det tredje kvartalet 2022.
Rörelsemarginalen blev -41,8 procent (3,0) och bruttomarginalen uppgick till 12,2 procent (28,6). Nettoomsättningen uppgick till 143 miljoner kronor (354), en nedgång med 60 procent.
Kassaflödet från den löpande verksamheten blev -112 miljoner kronor under kvartalet (-45,5).
Ökad priskonkurrens och minskad försäljning påverkade Fingerprint Cards bruttomarginal negativt under det tredje kvartalet.
Det skriver Fingerprints vd Christian Fredrikson i delårsrapporten.
Bruttomarginalen påverkades också av att avskrivningarna enligt plan ökade som en andel av omsättningen till 15 procent det tredje kvartalet 2022, från den mer normala nivån 6 procent motsvarande kvartal i fjol.
"I tillägg till detta minskade omsättningen inom Accessområdet i Asien detta kvartal, delvis på grund av lägre aktivitet i byggsektorn i Kina, vilket påverkar försäljningen av biometriska dörrlås. Detta hade en negativ inverkan på lönsamheten eftersom bruttomarginalen är högre inom detta produktsegment, jämfört med Mobile", skriver Christian Fredrikson.
Kvartalets bruttomarginal sjönk till 12,2 procent (28,6).
Intäktsnedgången på 60 procent i det tredje kvartalet hänvisas till den lagertömning som nu pågår längs hela leveranskedjan, vilket bolaget tidigare flaggat för.
"Mobiltillverkarna börjar först nu närma sig mer normala lagernivåer, vilket innebär att modulhusen och de distributörer som levererar komponenter till dem sannolikt har kunnat börja dra ner sina lager först nu under tredje och fjärde kvartalet. Och för Fingerprints, som levererar sensorer till distributörerna och modulhusen, innebär detta att vi kommer att kunna börja minska våra lager först nu i början på det fjärde kvartalet", skriver Christian Fredrikson i rapporten och upprepar därmed den tidigare bedömningen.
Under 2022 har Fingerprint investerat cirka 190 miljoner kronor i uppbyggnaden av varulager, och vid slutet av det tredje kvartalet uppgick varulagret till totalt 412 miljoner kronor.
Whiskytillverkaren High Coast Distillery, som noterades på Nasdaq First North i april i år, redovisar ett ebitda-resultat på 6,1 miljoner kronor för det tredje kvartalet 2022 (7,0).Resultatet efter skatt blev 4,3 miljoner kronor (5,4), motsvarande 0:75 kronor per aktie (1:04).
Det är ökade personalkostnader jämfört med covidåret 2021 som främst tynger resultatet i jämförelsen, enligt rapporten.
Nettoomsättningen uppgick till 17,3 miljoner kronor (19,6), motsvarande en minskning med 11 procent. Nedgången består till största delen av att en stor del buteljerade fat år 2021 inte kunde levereras till Tyskland/Danmark på grund av covidnedstängningar under april-juni, utan ackumulerades till juli. Detta medför att jämförelsen med mellan tredje kvartalet 2022 och 2021 blir en aning missvisande, enligt bolaget. Dessutom flyttades bolagets egen whiskyfestival tillbaka från augusti år 2021 till juni år 2022 vilket också medför en obalans i jämförelsen mellan kvartalen, skriver vd Henrik Persson i rapporten.
"Produktionstakten är fortsatt 14 batcher i veckan med en budgeterad årstakt på 280.000 liter Pure Alcohol (LPA), vilket vi taktar emot att uppnå", skriver vd vidare.
Kassaflöde från den löpande verksamheten för perioden låg på -3,4 miljoner kronor.
Gå till Placera.se för att läsa fler artiklar
Här hittar du alla våra aktieanalyser
Här finns alla våra fondanalyser
Här hittar du allt om privatekonomi
Här finns våra makrokommentarer
Här kan du lyssna våra poddar
Här hittar du det månatliga strategidokumentet
Här kan du se redaktionens aktieinnnehav
Handelskriget
Swedbank Robur
Börsåret 2025
Fortnox-budet
Handelskriget
Swedbank Robur
Börsåret 2025
Fortnox-budet
Saab
Idag, 08:08
Colombia bekräftar: Köper Gripen
OMX Stockholm 30
1 DAG %
Senast
2 478,69