Rapportfloden: Blandade resultat
Ovzon, Wesc, Impact Coatings, Climeon, Starbreeze, Attana, Björn Borg och Next finns bland bolagen som har lämnat sina kvartalsrapporter.

18 aug. 2020
Ovzon, Wesc, Impact Coatings, Climeon, Starbreeze, Attana, Björn Borg och Next finns bland bolagen som har lämnat sina kvartalsrapporter.
18 aug. 2020
Internetoperatören Bahnhof redovisar ett resultat efter skatt på 33,5 miljoner kronor för det andra kvartalet 2020 (24,2). Resultatet per aktie uppgick till 0:31 kronor (0:22).
Nettoomsättningen uppgick till 361 miljoner kronor (313) och rörelseresultatet blev 41,9 miljoner kronor (30,4).
Bahnhof kallar andra kvartalet ett "kraftfullt styrkebesked", då rörelseresultatet ökade med 38 procent.
"Det första halvåret 2020 är som helhet mycket starkt, även om just det andra kvartalet står ut som särskilt positivt. Under inledningen av det tredje kvartalet är orderingången dessutom fortsatt mycket god", skriver bolaget i delårsrapporten.
För helåret 2020 står bolaget också fast vid sin prognos om en omsättning på 1,5 miljarder kronor och ett rörelseresultat (ebit) på 180 miljoner kronor.
"Tillväxten kommer att vara organisk utan tillskott av kapital eller utspädning av aktier. Vi utesluter samtidigt inte strukturaffärer eller etablering inom nya affärsområden som kan ge positiva effekter", heter det i delårsrapporten.
Under årets första halva uppgick omsättningen till 711 miljoner kronor och ebit-resultatet var 83,0 miljoner kronor.
Bahnhof beskriver att företagskunder beställer uppgraderingar av befintliga nät- och datahallstjänster och att bolaget fortsätter att attrahera stora företagskunder.
På privatsidan fortsätter Bahnhof att ta marknadsandelar. Den sista juni hade Bahnhof totalt 374.404 privatkunder, vilket är en nettoökning med 10.057 nya hushåll under det andra kvartalet, uppger bolaget.
First North-listade Devport, ett teknikkonsultbolag inriktat mot bland annat fordonsindustrin, minskade nettoomsättningen med 42 procent till 72,0 miljoner kronor (123) under det andra kvartalet.
Kvartalets ebita-resultat blev -3,3 miljoner kronor (7,9) och justerat ebita uppgick till 5,2 miljoner kronor (7,2).
Under kvartalet har Devport genomfört kortsiktiga anpassningsåtgärder. Utöver det har bolaget påbörjat en översyn av de långsiktiga förändringar som covid-19 kan komma att leda till, vilket har inneburit att cirka 50 anställda sagts upp. Kvartalet har belastats med 8,5 miljoner kronor i engångskostnader för denna omställning, heter det i rapporten.
"Devports underliggande affär är i grunden god. Det visar inte minst beräkningar som är gjorda avseende om Devports större kunder inte, på kort tid, hade avslutat en stor mängd uppdrag. Om kundavtalen hade fullföljts så som avtalats, det vill säga om förutsättningarna hade varit oförändrade jämfört med före pandemin, hade omsättningen uppskattningsvis uppgått till cirka 110-112 miljoner kronor och justerat ebita till cirka 11-12 miljoner kronor", skriver vd Nils Malmros i rapporten.
Han påpekar också att läget inom fordonsindustrin snabbt kan svänga uppåt igen.
"Vår bästa bedömning just nu är dock att det tidigast sker i slutet på året eller början på nästa år", skriver han.
Devport bedömer också att det finns möjligheter att ta marknadsandelar när konkurrenter väljer att minska eller avveckla sin fordonskonsultverksamhet, vilket har skett under andra kvartalet.
Satelitbolaget Ovzon redovisar ett nettoresultat på -51,9 miljoner kronor (-12,9) för det andra kvartalet 2020.
Rörelseresultatet landade på -17,3 miljoner kronor (-9,0).
"Jämte valutaeffekter om -23.781 TSEK på den del av bolagets likviditet och koncernmellanhavanden som hålls i US dollar är det svaga finansnettot ett resultat av kostnadsförda förutbetalda transaktionsutgifter om -14.818 TSEK i samband med finansiering under kvartalet", skriver bolaget apropå den stora skillnaden mellan rörelse- och nettoresultat.
Omsättningen minskade till 35 miljoner kronor (56,0).
Medicinteknikbolaget Bioservos nettoomsättning steg till 4,8 miljoner kronor i det andra kvartalet 2020 (3,5).
Försäljningsökningen under kvartalet bestod till stor del av försäljning av Ironhand till Loxam.
Rörelseresultatet (ebitda) uppgick till -3,8 miljoner kronor (-4,8). Resultatet (ebit) blev -4,8 miljoner kronor (-5,8).
Rörelsens kostnader uppgick till 10,9 miljoner kronor (13,6). Kostnadsminskningen är relaterad till bolagets besparingsåtgärder för att skydda företagets tillgångar under pågående pandemi.
"Covid-19 har fortsatt en stor inverkan på Bioservo eftersom många av våra prioriterade kunder har minskat sina aktiviteter avsevärt och det har begränsat tillgången till kunderna för Bioservo och våra distributörer/…/ Under rådande omständigheter har fokus legat på att driva digitala utbildningar och produktdemonstrationer tillsammans med våra distributörer för potentiella kunder för att vara redo när marknadsläget förbättras", skriver bolagets vd Petter Bäckgren i delårsrapporten.
Scandinavian Chemotech, verksamt inom elkemoterapi, redovisar nollomsättning i det andra kvartalet, framgår av delårsrapporten. Fjolårets andra kvartals nettoomsättning uppgick till 0,5 miljoner kronor.
Resultatet före skatt uppgick till -2,6 miljoner kronor (-2,2) och resultatet per aktie var -0:61 kronor (-0:64).
Kassaflödet från den löpande verksamheten uppgick till -1,7 miljoner kronor (-1,6) och orderboken uppgick till 0,6 miljoner vid kvartalets slut.
Chemotech genomförde nyligen en nyemission som tillförde bolaget 11,7 miljoner efter emissionskostnader.
"Omsättningen för kvartalet påverkades som väntat av rådande covid-19. Leveranser och installationer till både Ukraina och Nigeria fick skjutas på framtiden. Redovisad omsättning för Q2 kommer därför enbart från försäljning av engångsartiklar till våra indiska distributörer", skriver vd Mohan Frick.
Under kvartalet har bolagets CE-märkningsprocess också påverkats till följd av covid-19. Arbetet med att genomföra nödvändiga förändringar i dokumentation har därför gått betydligt långsammare än vad bolaget har räknat med.
Forskningsbolaget Lipidor redovisar ett rörelseresultat på -2,9 miljoner kronor för det andra kvartalet 2020 (-2,9). Omsättningen i kvartalet var 0,5 miljoner kronor (0).
"Andra kvartalet har varit händelserikt och vi har kunnat presentera flera viktiga nyheter som bekräftar att vi håller planerade tidslinjer och som talar för att vi har en spännande höst att se fram emot", skriver vd Ola Holmlund i delårsrapporten.
Enligt Lipidor har covid-19 till dags dato haft begränsad effekt på verksamheten men bolaget kan komma att behöva revidera sina tidsplaner om pandemin blir långvarig.
Klädmärket Wesc redovisar en nettoomsättning på till 3,3 miljoner i 2020 års andra kvartal (6,6), framgår av delårsrapporten.
Wescs rörelseresultatet uppgick till -4,6 miljoner kronor (-6,2) och resultatet efter skatt uppgick till -7,4 miljoner kronor (-8,2), motsvarande 0,00 kronor per aktie (-0,01).
Bruttomarginalen pressades av utförsäljning av föregående säsongs lager och sjönk till 21,2 procent (37,9). Eget kapital uppgick till -2,6 miljoner kronor (-21,8). Soliditeten var negativ i koncernen och 69,0 procent (42,6) i moderbolaget.
Koncernens likvida medel uppgick till 4,6 miljoner kronor den 30 juni 2020 (15,9).
"Som kommunicerade i samband med Q1 rapporten så har inga cancelleringar skett med anledning av Covid-19, däremot har det inneburit att kunder har begärt senare leveranser. Det allmänt utmanade klimatet och fördröjningarna har även inneburit att delar av vår/sommarkollektionen ej har kunnat säljas till fullpris", skriver Wesc.
Försäljningen i andra kvartalet minskade med 50 procent jämfört med samma period föregående år.
"Både vi och större andelen av våra kunder har påverkats starkt negativt av rådande situation vilket förklarar den stora avvikelsen", skriver bolaget.
Aktiviteter för att minska kostnaderna pågår fortlöpande och de fasta kostnaderna låg nästan 30 procent lägre i kvartal två jämfört med samma period 2019.
"Rörelseresultatet visar en lägre förlustnivå än kvartal två 2019. Genom omfördelning av resurser, personalneddragningar och permitteringar samt reducering av övriga fasta kostnader förväntar vi se en fortsatt kostnadsminskning", skriver Wesc.
"Större delen av bolagets totala försäljning sker i dagsläget på den nordamerikanska marknaden vilken varit mer eller mindre helt stängd under hela det andra kvartalet", skriver vd Joseph Janus.
Impact Coatings redovisar ett resultat efter skatt på -6,3 miljoner kronor för det andra kvartalet 2020 (-4,2). Resultatet per aktie uppgick till -0:12 kronor (-0:10).
Nettoomsättningen uppgick till 5,0 miljoner kronor (22,6). Rörelseresultatet blev -6,3 miljoner kronor (-4,2). Resultatet före skatt uppgick till -6,3 miljoner kronor (-4,2).
"En stark orderbok för system trots covid-19 gör att vi har haft full sysselsättning under första halvåret. Pandemin har hittills inte slagit på våra leveransprojekt, men fortsatta restriktioner under hösten kan påverka möjligheterna att installera hos kunderna enligt plan", skriver vd Torbjörn Sandberg i rapporten angående utveckling för det första halvåret 2020.
Han konstaterar vidare att, som för många andra exportbolag försvårar pandemin försäljningsarbetet, samt att även service- och beläggningsverksamheten "påverkas till viss del av reserestriktioner och stängda fabriker hos våra kunder".
Climeon redovisar ett resultat efter skatt på -36,6 miljoner kronor (-35,1) i det andra kvartalet. Det framgår av delårsrapporten. Omsättningen låg på 15,6 miljoner kronor (23,9) med en orderingång på 40,9 miljoner kronor (24,5).
"Vår bedömning är att en fortsatt pandemi under hösten kommer att påverka vår utrullningstakt under året. Samtidigt är dock efterfrågan inom geotermi alltjämt mycket stor och i stort opåverkad av pandemin", skrev Climeons vd Thomas Öström i vd-ordet.
Kassaflödet från den löpande verksamheten var 15,0 miljoner kronor (-80,5) med likvida medel på 84,9 miljoner kronor (179) vid rapportperiodens utgång.
Gamingbolaget Starbreeze redovisar ett rörelseresultat (ebitda) på 15,5 miljoner kronor för det andra kvartalet 2020 (-25,8).
Nettoomsättningen uppgick till 31,3 miljoner kronor (160). Payday stod för 28,1 miljoner kronor (14,4).
I juni släppte vi två uppdateringar till Payday 2 och dessa har tagits emot väl av våra spelare och den goda försäljningen för spelet fortsätter.
"Den fortsatt starka efterfrågan av Payday 2 samt det löpande effektiviseringsarbetet gör att det underliggande resultatet, bortsett från kostnader hänförliga till rekonstruktionen, visar på en positiv utveckling", skriver bolaget i sin delårsrapport.
Starbreeze dialog med flera förläggare avseende ett förlagsavtal för Payday 3 fortlöper och förhandlingarna är enligt bolaget "väl framskridna".
"På grund av bland annat reserestriktioner och den allmänna nedgången i affärsaktivitet runt om i världen under den pågående COVID-19-pandemin, har tidpunkten och tiden som behövs för att slutföra förhandlingarna om attraktiva förlagsavtal dock påverkats", heter det i rapporten.
Starbreeze hoppas kunna teckna ett förlagsavtal för Payday 3 "redan under 2020".
Simris Alg, som odlar alger och som tillverkar kosttillskott och som är listat på First North, redovisar ett rörelseresultat om -5,1 miljoner kronor för det andra kvartalet 2020 (-7,1).
Nettoomsättningen under perioden var knappt 0,3 miljoner kronor (0,1).
Bolaget skriver i ett separat pressmeddelande, som publicerades någon minut före kvartalsrapporten, att omsättningen i juli uppgick till nästan 0,7 miljoner kronor, alltså klart mer än under det senaste kvartalet.
"Webbhandeln i USA mer än fyrdubblades i juli jämfört med föregående månad. Försäljningstillväxten i USA är för närvarande mycket stark och bedöms fortsätta öka", skriver Simris Alg i detta pressmeddelande.
Optifreeze, som har en patenterad teknologi som bevarar smak och textur på grönsaker, frukt och bär genom nedfrysnings- och upptiningsprocessen, har inte direkt påverkats av covid-19 i det dagliga arbetet men reserestriktioner har lett till förseningar. Bland annat har kryddtesterna i Tyskland skjutits upp till början på september.
Optifreeze genomförde under juni en riktad emission och tillfördes cirka 25 miljoner kronor.
Bolaget har tecknat två avtal för utvärdering, ett med Detulp och ett med MM Flowers.
"Vi hoppas och tror att dessa två avtal under hösten ska leda till kommersiellt genombrott", skriver bolaget.
Rörelsens intäkter uppgick under andra kvartalet till 0,6 miljoner kronor (3,2). Skillnaden mot jämförelseperioden utgörs av den maskin som levererades till Syngenta under förgående år.
Resultat efter finansnetto uppgick till -3,0 miljoner kronor (-1,9).
Konsultföretaget BTS redovisar en nettoomsättning på 322 miljoner kronor under andra kvartalet 2020 (477) och ett ebita-resultatet som minskade till 12 miljoner kronor (72).
På grund av spridningen av covid-19 över världen har alla fysiska leveranser av utbildning under andra kvartalet avbokats eller flyttats framåt, med ett intäktsbortfall om 70 procent under andra kvartalet som följd.
"Inför en sådan utveckling är en möjlig väg att sänka kostnaderna genom personaluppsägningar. Vi har valt att inte göra detta. Den organisation vi har är högpresterande och välsmord och har levererat tillväxt och vinstökning i många år. Vårt fokus ligger istället på att genomföra åtgärder som gör oss starkare långsiktigt, som gör att vi kan fortsätta att öka intäkter och resultat under kommande år", skriver vd Henrik Ekelund i delårsrapporten.
BTS har genomfört en omfattande marknadskampanj och en intern utbildning fokuserad på virtuella och digitala lösningar.
"Genom denna har vi dels kompenserat mer än hälften av det stora intäktstappet under det andra kvartalet, dels väsentligt flyttat fram vår position inom detta tillväxtområde", skriver vd:n.
Från och med 1 mars och till och med 15 augusti har BTS vunnit affärer motsvarande cirka 70 miljoner dollar i nya digitala och virtuella projekt.
"Från 15 maj, då vi senast rapporterade, har nya ordrar växt något långsammare än under perioden 1 mars till 15 maj. Samtidigt har avbokningarna minskat, och orderingången totalt har utvecklats mer positivt", heter det.
Marknaden har förbättrats under slutet av det andra kvartalet och under inledningen av det tredje kvartalet.
"Det genomförs fortfarande inte några fysiska leveranser, men många kunder som tidigare avvaktat krisens utveckling väljer nu att starta virtuella och digitala projekt, och vi kan genom vår stora och snabba satsning erbjuda mycket attraktiva lösningar. Vi bedömer att marknaden för BTS tjänster kommer fortsätta att förbättras", skriver Henrik Ekelund.
BTS nettoresultat uppgick till 1 miljon kronor (47), motsvarande 0:05 kronor per aktie (2:46).
NGM-noterade Attana, som utvecklar biosensorer samt förbrukningsvaror inom bioteknik och läkemedelsutveckling, har i sin verksamhet påverkats både positivt och negativt av den pågående pandemin. Dels har bolagets teknik använts i utvecklingen av läkemedel mot covid-19, men försäljningen av analysinstrument har också uteblivit.
Det framgår av delårsrapporten.
Attanas nettoomsättning och övriga rörelseintäkter minskade under andra kvartalet 2020 till 1,6 miljoner kronor, från 3,3 miljoner kronor motsvarande kvartal i fjol. Periodens resultat blev -2,2 miljoner kronor (-0,3).
Kassaflödet under perioden var -0,6 miljoner kronor (-1,5).
Klädbolaget Björn Borg redovisar ett resultat efter skatt på -18,8 miljoner kronor för det andra kvartalet 2020 (-2,3).
Nettoomsättningen uppgick till 148 miljoner kronor (142), en ökning med 4,4 procent. Exklusive valutaeffekter ökade omsättningen med 8,0 procent.
Nettoomsättningen för egen e-handel ökade med 77 procent till 20,3 miljoner kronor. Bruttomarginalen uppgick till 49,1 procent (55,4). Rörelseresultatet blev -13,4 miljoner kronor (-1,7).
Det norska biometribolaget Next Biometrics redovisar ett resultat efter skatt på -34,6 miljoner norska kronor för det andra kvartalet (-37,1). Det framgår av bolagets delårsrapport.
Rörelseresultatet var -33,4 miljoner norska kronor (-36,9). Omsättningen under kvartalet uppgick till 13,6 miljoner norska kronor (30,1).
Bilbesiktningsföretaget Opus, som till cirka 85 procent ägs av Searchlight Capital Partners, redovisar en nettoomsättning om 653 miljoner kronor (708) för det andra kvartalet 2020. Den redovisade omsättningen var 7,7 procent lägre jämfört med andra kvartalet 2019. Justerat för förvärv och valutaeffekter, var omsättningen 11,7 procent lägre.
Det framgår av delårsrapporten.
"Med ökningen av nya covid-19-fall förblir den närmaste framtiden osäker och vi förväntar oss att pandemin kommer att fortsätta att ha en negativ påverkan på vår omsättning och lönsamhet under det kommande kvartalet. Vi fortsätter att utvärdera den lokala händelseutvecklingen och är redo att genomföra kostnadsbesparande åtgärder om covid-19-situationen förvärras", skriver vd Lothar Geilen i rapporten.
Ebitda-resultatet uppgick till 163 miljoner kronor (180), vilket motsvarar en ebitda-marginal om 25,0 procent (25,4).
Kassaflödet från den löpande verksamheten uppgick till 30 miljoner kronor (132) och fritt kassaflöde uppgick till -10 miljoner (68).
Ovzon, Wesc, Impact Coatings, Climeon, Starbreeze, Attana, Björn Borg och Next finns bland bolagen som har lämnat sina kvartalsrapporter.
18 aug. 2020
Internetoperatören Bahnhof redovisar ett resultat efter skatt på 33,5 miljoner kronor för det andra kvartalet 2020 (24,2). Resultatet per aktie uppgick till 0:31 kronor (0:22).
Nettoomsättningen uppgick till 361 miljoner kronor (313) och rörelseresultatet blev 41,9 miljoner kronor (30,4).
Bahnhof kallar andra kvartalet ett "kraftfullt styrkebesked", då rörelseresultatet ökade med 38 procent.
"Det första halvåret 2020 är som helhet mycket starkt, även om just det andra kvartalet står ut som särskilt positivt. Under inledningen av det tredje kvartalet är orderingången dessutom fortsatt mycket god", skriver bolaget i delårsrapporten.
För helåret 2020 står bolaget också fast vid sin prognos om en omsättning på 1,5 miljarder kronor och ett rörelseresultat (ebit) på 180 miljoner kronor.
"Tillväxten kommer att vara organisk utan tillskott av kapital eller utspädning av aktier. Vi utesluter samtidigt inte strukturaffärer eller etablering inom nya affärsområden som kan ge positiva effekter", heter det i delårsrapporten.
Under årets första halva uppgick omsättningen till 711 miljoner kronor och ebit-resultatet var 83,0 miljoner kronor.
Bahnhof beskriver att företagskunder beställer uppgraderingar av befintliga nät- och datahallstjänster och att bolaget fortsätter att attrahera stora företagskunder.
På privatsidan fortsätter Bahnhof att ta marknadsandelar. Den sista juni hade Bahnhof totalt 374.404 privatkunder, vilket är en nettoökning med 10.057 nya hushåll under det andra kvartalet, uppger bolaget.
First North-listade Devport, ett teknikkonsultbolag inriktat mot bland annat fordonsindustrin, minskade nettoomsättningen med 42 procent till 72,0 miljoner kronor (123) under det andra kvartalet.
Kvartalets ebita-resultat blev -3,3 miljoner kronor (7,9) och justerat ebita uppgick till 5,2 miljoner kronor (7,2).
Under kvartalet har Devport genomfört kortsiktiga anpassningsåtgärder. Utöver det har bolaget påbörjat en översyn av de långsiktiga förändringar som covid-19 kan komma att leda till, vilket har inneburit att cirka 50 anställda sagts upp. Kvartalet har belastats med 8,5 miljoner kronor i engångskostnader för denna omställning, heter det i rapporten.
"Devports underliggande affär är i grunden god. Det visar inte minst beräkningar som är gjorda avseende om Devports större kunder inte, på kort tid, hade avslutat en stor mängd uppdrag. Om kundavtalen hade fullföljts så som avtalats, det vill säga om förutsättningarna hade varit oförändrade jämfört med före pandemin, hade omsättningen uppskattningsvis uppgått till cirka 110-112 miljoner kronor och justerat ebita till cirka 11-12 miljoner kronor", skriver vd Nils Malmros i rapporten.
Han påpekar också att läget inom fordonsindustrin snabbt kan svänga uppåt igen.
"Vår bästa bedömning just nu är dock att det tidigast sker i slutet på året eller början på nästa år", skriver han.
Devport bedömer också att det finns möjligheter att ta marknadsandelar när konkurrenter väljer att minska eller avveckla sin fordonskonsultverksamhet, vilket har skett under andra kvartalet.
Satelitbolaget Ovzon redovisar ett nettoresultat på -51,9 miljoner kronor (-12,9) för det andra kvartalet 2020.
Rörelseresultatet landade på -17,3 miljoner kronor (-9,0).
"Jämte valutaeffekter om -23.781 TSEK på den del av bolagets likviditet och koncernmellanhavanden som hålls i US dollar är det svaga finansnettot ett resultat av kostnadsförda förutbetalda transaktionsutgifter om -14.818 TSEK i samband med finansiering under kvartalet", skriver bolaget apropå den stora skillnaden mellan rörelse- och nettoresultat.
Omsättningen minskade till 35 miljoner kronor (56,0).
Medicinteknikbolaget Bioservos nettoomsättning steg till 4,8 miljoner kronor i det andra kvartalet 2020 (3,5).
Försäljningsökningen under kvartalet bestod till stor del av försäljning av Ironhand till Loxam.
Rörelseresultatet (ebitda) uppgick till -3,8 miljoner kronor (-4,8). Resultatet (ebit) blev -4,8 miljoner kronor (-5,8).
Rörelsens kostnader uppgick till 10,9 miljoner kronor (13,6). Kostnadsminskningen är relaterad till bolagets besparingsåtgärder för att skydda företagets tillgångar under pågående pandemi.
"Covid-19 har fortsatt en stor inverkan på Bioservo eftersom många av våra prioriterade kunder har minskat sina aktiviteter avsevärt och det har begränsat tillgången till kunderna för Bioservo och våra distributörer/…/ Under rådande omständigheter har fokus legat på att driva digitala utbildningar och produktdemonstrationer tillsammans med våra distributörer för potentiella kunder för att vara redo när marknadsläget förbättras", skriver bolagets vd Petter Bäckgren i delårsrapporten.
Scandinavian Chemotech, verksamt inom elkemoterapi, redovisar nollomsättning i det andra kvartalet, framgår av delårsrapporten. Fjolårets andra kvartals nettoomsättning uppgick till 0,5 miljoner kronor.
Resultatet före skatt uppgick till -2,6 miljoner kronor (-2,2) och resultatet per aktie var -0:61 kronor (-0:64).
Kassaflödet från den löpande verksamheten uppgick till -1,7 miljoner kronor (-1,6) och orderboken uppgick till 0,6 miljoner vid kvartalets slut.
Chemotech genomförde nyligen en nyemission som tillförde bolaget 11,7 miljoner efter emissionskostnader.
"Omsättningen för kvartalet påverkades som väntat av rådande covid-19. Leveranser och installationer till både Ukraina och Nigeria fick skjutas på framtiden. Redovisad omsättning för Q2 kommer därför enbart från försäljning av engångsartiklar till våra indiska distributörer", skriver vd Mohan Frick.
Under kvartalet har bolagets CE-märkningsprocess också påverkats till följd av covid-19. Arbetet med att genomföra nödvändiga förändringar i dokumentation har därför gått betydligt långsammare än vad bolaget har räknat med.
Forskningsbolaget Lipidor redovisar ett rörelseresultat på -2,9 miljoner kronor för det andra kvartalet 2020 (-2,9). Omsättningen i kvartalet var 0,5 miljoner kronor (0).
"Andra kvartalet har varit händelserikt och vi har kunnat presentera flera viktiga nyheter som bekräftar att vi håller planerade tidslinjer och som talar för att vi har en spännande höst att se fram emot", skriver vd Ola Holmlund i delårsrapporten.
Enligt Lipidor har covid-19 till dags dato haft begränsad effekt på verksamheten men bolaget kan komma att behöva revidera sina tidsplaner om pandemin blir långvarig.
Klädmärket Wesc redovisar en nettoomsättning på till 3,3 miljoner i 2020 års andra kvartal (6,6), framgår av delårsrapporten.
Wescs rörelseresultatet uppgick till -4,6 miljoner kronor (-6,2) och resultatet efter skatt uppgick till -7,4 miljoner kronor (-8,2), motsvarande 0,00 kronor per aktie (-0,01).
Bruttomarginalen pressades av utförsäljning av föregående säsongs lager och sjönk till 21,2 procent (37,9). Eget kapital uppgick till -2,6 miljoner kronor (-21,8). Soliditeten var negativ i koncernen och 69,0 procent (42,6) i moderbolaget.
Koncernens likvida medel uppgick till 4,6 miljoner kronor den 30 juni 2020 (15,9).
"Som kommunicerade i samband med Q1 rapporten så har inga cancelleringar skett med anledning av Covid-19, däremot har det inneburit att kunder har begärt senare leveranser. Det allmänt utmanade klimatet och fördröjningarna har även inneburit att delar av vår/sommarkollektionen ej har kunnat säljas till fullpris", skriver Wesc.
Försäljningen i andra kvartalet minskade med 50 procent jämfört med samma period föregående år.
"Både vi och större andelen av våra kunder har påverkats starkt negativt av rådande situation vilket förklarar den stora avvikelsen", skriver bolaget.
Aktiviteter för att minska kostnaderna pågår fortlöpande och de fasta kostnaderna låg nästan 30 procent lägre i kvartal två jämfört med samma period 2019.
"Rörelseresultatet visar en lägre förlustnivå än kvartal två 2019. Genom omfördelning av resurser, personalneddragningar och permitteringar samt reducering av övriga fasta kostnader förväntar vi se en fortsatt kostnadsminskning", skriver Wesc.
"Större delen av bolagets totala försäljning sker i dagsläget på den nordamerikanska marknaden vilken varit mer eller mindre helt stängd under hela det andra kvartalet", skriver vd Joseph Janus.
Impact Coatings redovisar ett resultat efter skatt på -6,3 miljoner kronor för det andra kvartalet 2020 (-4,2). Resultatet per aktie uppgick till -0:12 kronor (-0:10).
Nettoomsättningen uppgick till 5,0 miljoner kronor (22,6). Rörelseresultatet blev -6,3 miljoner kronor (-4,2). Resultatet före skatt uppgick till -6,3 miljoner kronor (-4,2).
"En stark orderbok för system trots covid-19 gör att vi har haft full sysselsättning under första halvåret. Pandemin har hittills inte slagit på våra leveransprojekt, men fortsatta restriktioner under hösten kan påverka möjligheterna att installera hos kunderna enligt plan", skriver vd Torbjörn Sandberg i rapporten angående utveckling för det första halvåret 2020.
Han konstaterar vidare att, som för många andra exportbolag försvårar pandemin försäljningsarbetet, samt att även service- och beläggningsverksamheten "påverkas till viss del av reserestriktioner och stängda fabriker hos våra kunder".
Climeon redovisar ett resultat efter skatt på -36,6 miljoner kronor (-35,1) i det andra kvartalet. Det framgår av delårsrapporten. Omsättningen låg på 15,6 miljoner kronor (23,9) med en orderingång på 40,9 miljoner kronor (24,5).
"Vår bedömning är att en fortsatt pandemi under hösten kommer att påverka vår utrullningstakt under året. Samtidigt är dock efterfrågan inom geotermi alltjämt mycket stor och i stort opåverkad av pandemin", skrev Climeons vd Thomas Öström i vd-ordet.
Kassaflödet från den löpande verksamheten var 15,0 miljoner kronor (-80,5) med likvida medel på 84,9 miljoner kronor (179) vid rapportperiodens utgång.
Gamingbolaget Starbreeze redovisar ett rörelseresultat (ebitda) på 15,5 miljoner kronor för det andra kvartalet 2020 (-25,8).
Nettoomsättningen uppgick till 31,3 miljoner kronor (160). Payday stod för 28,1 miljoner kronor (14,4).
I juni släppte vi två uppdateringar till Payday 2 och dessa har tagits emot väl av våra spelare och den goda försäljningen för spelet fortsätter.
"Den fortsatt starka efterfrågan av Payday 2 samt det löpande effektiviseringsarbetet gör att det underliggande resultatet, bortsett från kostnader hänförliga till rekonstruktionen, visar på en positiv utveckling", skriver bolaget i sin delårsrapport.
Starbreeze dialog med flera förläggare avseende ett förlagsavtal för Payday 3 fortlöper och förhandlingarna är enligt bolaget "väl framskridna".
"På grund av bland annat reserestriktioner och den allmänna nedgången i affärsaktivitet runt om i världen under den pågående COVID-19-pandemin, har tidpunkten och tiden som behövs för att slutföra förhandlingarna om attraktiva förlagsavtal dock påverkats", heter det i rapporten.
Starbreeze hoppas kunna teckna ett förlagsavtal för Payday 3 "redan under 2020".
Simris Alg, som odlar alger och som tillverkar kosttillskott och som är listat på First North, redovisar ett rörelseresultat om -5,1 miljoner kronor för det andra kvartalet 2020 (-7,1).
Nettoomsättningen under perioden var knappt 0,3 miljoner kronor (0,1).
Bolaget skriver i ett separat pressmeddelande, som publicerades någon minut före kvartalsrapporten, att omsättningen i juli uppgick till nästan 0,7 miljoner kronor, alltså klart mer än under det senaste kvartalet.
"Webbhandeln i USA mer än fyrdubblades i juli jämfört med föregående månad. Försäljningstillväxten i USA är för närvarande mycket stark och bedöms fortsätta öka", skriver Simris Alg i detta pressmeddelande.
Optifreeze, som har en patenterad teknologi som bevarar smak och textur på grönsaker, frukt och bär genom nedfrysnings- och upptiningsprocessen, har inte direkt påverkats av covid-19 i det dagliga arbetet men reserestriktioner har lett till förseningar. Bland annat har kryddtesterna i Tyskland skjutits upp till början på september.
Optifreeze genomförde under juni en riktad emission och tillfördes cirka 25 miljoner kronor.
Bolaget har tecknat två avtal för utvärdering, ett med Detulp och ett med MM Flowers.
"Vi hoppas och tror att dessa två avtal under hösten ska leda till kommersiellt genombrott", skriver bolaget.
Rörelsens intäkter uppgick under andra kvartalet till 0,6 miljoner kronor (3,2). Skillnaden mot jämförelseperioden utgörs av den maskin som levererades till Syngenta under förgående år.
Resultat efter finansnetto uppgick till -3,0 miljoner kronor (-1,9).
Konsultföretaget BTS redovisar en nettoomsättning på 322 miljoner kronor under andra kvartalet 2020 (477) och ett ebita-resultatet som minskade till 12 miljoner kronor (72).
På grund av spridningen av covid-19 över världen har alla fysiska leveranser av utbildning under andra kvartalet avbokats eller flyttats framåt, med ett intäktsbortfall om 70 procent under andra kvartalet som följd.
"Inför en sådan utveckling är en möjlig väg att sänka kostnaderna genom personaluppsägningar. Vi har valt att inte göra detta. Den organisation vi har är högpresterande och välsmord och har levererat tillväxt och vinstökning i många år. Vårt fokus ligger istället på att genomföra åtgärder som gör oss starkare långsiktigt, som gör att vi kan fortsätta att öka intäkter och resultat under kommande år", skriver vd Henrik Ekelund i delårsrapporten.
BTS har genomfört en omfattande marknadskampanj och en intern utbildning fokuserad på virtuella och digitala lösningar.
"Genom denna har vi dels kompenserat mer än hälften av det stora intäktstappet under det andra kvartalet, dels väsentligt flyttat fram vår position inom detta tillväxtområde", skriver vd:n.
Från och med 1 mars och till och med 15 augusti har BTS vunnit affärer motsvarande cirka 70 miljoner dollar i nya digitala och virtuella projekt.
"Från 15 maj, då vi senast rapporterade, har nya ordrar växt något långsammare än under perioden 1 mars till 15 maj. Samtidigt har avbokningarna minskat, och orderingången totalt har utvecklats mer positivt", heter det.
Marknaden har förbättrats under slutet av det andra kvartalet och under inledningen av det tredje kvartalet.
"Det genomförs fortfarande inte några fysiska leveranser, men många kunder som tidigare avvaktat krisens utveckling väljer nu att starta virtuella och digitala projekt, och vi kan genom vår stora och snabba satsning erbjuda mycket attraktiva lösningar. Vi bedömer att marknaden för BTS tjänster kommer fortsätta att förbättras", skriver Henrik Ekelund.
BTS nettoresultat uppgick till 1 miljon kronor (47), motsvarande 0:05 kronor per aktie (2:46).
NGM-noterade Attana, som utvecklar biosensorer samt förbrukningsvaror inom bioteknik och läkemedelsutveckling, har i sin verksamhet påverkats både positivt och negativt av den pågående pandemin. Dels har bolagets teknik använts i utvecklingen av läkemedel mot covid-19, men försäljningen av analysinstrument har också uteblivit.
Det framgår av delårsrapporten.
Attanas nettoomsättning och övriga rörelseintäkter minskade under andra kvartalet 2020 till 1,6 miljoner kronor, från 3,3 miljoner kronor motsvarande kvartal i fjol. Periodens resultat blev -2,2 miljoner kronor (-0,3).
Kassaflödet under perioden var -0,6 miljoner kronor (-1,5).
Klädbolaget Björn Borg redovisar ett resultat efter skatt på -18,8 miljoner kronor för det andra kvartalet 2020 (-2,3).
Nettoomsättningen uppgick till 148 miljoner kronor (142), en ökning med 4,4 procent. Exklusive valutaeffekter ökade omsättningen med 8,0 procent.
Nettoomsättningen för egen e-handel ökade med 77 procent till 20,3 miljoner kronor. Bruttomarginalen uppgick till 49,1 procent (55,4). Rörelseresultatet blev -13,4 miljoner kronor (-1,7).
Det norska biometribolaget Next Biometrics redovisar ett resultat efter skatt på -34,6 miljoner norska kronor för det andra kvartalet (-37,1). Det framgår av bolagets delårsrapport.
Rörelseresultatet var -33,4 miljoner norska kronor (-36,9). Omsättningen under kvartalet uppgick till 13,6 miljoner norska kronor (30,1).
Bilbesiktningsföretaget Opus, som till cirka 85 procent ägs av Searchlight Capital Partners, redovisar en nettoomsättning om 653 miljoner kronor (708) för det andra kvartalet 2020. Den redovisade omsättningen var 7,7 procent lägre jämfört med andra kvartalet 2019. Justerat för förvärv och valutaeffekter, var omsättningen 11,7 procent lägre.
Det framgår av delårsrapporten.
"Med ökningen av nya covid-19-fall förblir den närmaste framtiden osäker och vi förväntar oss att pandemin kommer att fortsätta att ha en negativ påverkan på vår omsättning och lönsamhet under det kommande kvartalet. Vi fortsätter att utvärdera den lokala händelseutvecklingen och är redo att genomföra kostnadsbesparande åtgärder om covid-19-situationen förvärras", skriver vd Lothar Geilen i rapporten.
Ebitda-resultatet uppgick till 163 miljoner kronor (180), vilket motsvarar en ebitda-marginal om 25,0 procent (25,4).
Kassaflödet från den löpande verksamheten uppgick till 30 miljoner kronor (132) och fritt kassaflöde uppgick till -10 miljoner (68).
Börsåret 2025
Fortnox-budet
Guldpriset
Fortnox-budet
Guldpriset
OMX Stockholm 30
1 DAG %
Senast
2 494,06