Den senaste månaden har börsen upplevt en av de mest turbulenta perioderna på länge. Oron för effekterna av den amerikanska bolånekrisen väcktes åter till liv och börserna föll i allmänhet och finansrelaterade aktier i synnerhet. Det satte även press på dollarn, som försvagades ytterligare.
Under november drabbades den kinesiska aktiemarknaden av två större bakslag. Det första var att Kina har skrinlagt planerna att låta kinesiska privatpersoner köpa aktier på Hongkongbörsen. Det andra var att regeringsföreträdare gick ut och sade att den amerikanska konjunkturnedgången kommer att få negativa effekter för den kinesiska ekonomin.
I november, fram till den 26:e, föll MSCI världsindex med cirka 9 procent. De flesta nyheter har varit nattsvarta, och domedagsprofetiorna har stått som spön i backen. Det har påverkat PPM-portföljna negativt. Placera 100 har fallit med drygt 6,5 procent, vilket är bättre än Premiesparfonden som är ned drygt 7 procent. Placera 70 och 50 har klarat sig ännu bättre tack vare sina ränteinvesteringar och har bara fallit med 5,5 respektive 3,9 procent.
Men när det är som mörkast är gryningen nära, och den 28:e steg solen. Världens börser vände upp med besked. Om det berodde på ökad chans att den amerikanska centralbanken sänker styrräntan eller om marknaden kände att den på kort sikt var översåld är svårt att veta. I Europa steg kurserna med cirka 3 procent, i USA var det samma rally. De så nedtryckta finansaktierna klättrade ännu mer och ökade i värde med 5-6 procent. Dollarn stärktes. I Asien var det också glada miner, Japan upp 2,5 procent och Hongkong och Kina steg med drygt 4 procent.
Är detta vändningen? Vissa hävdar det, andra tror att detta bara är ett så kallat bear-market rally, alltså en kort uppgång i en neråtgående marknad.
Placeringsrådets tro är att det är för tidigt att blåsa faran över. Först en bit in på nästa år kan vi få en överblick av hur kreditkrisen har slagit på olika delar av ekonomin. Globalt finns det stora risker, men det är inte så nattsvart som domedagsprofeterna vill göra gällande. I turbulenta tider styrs börsen mer av psykologiska faktorer än fundamentala. Därför måste man vara beredd på att kurserna fortsätter svänga kraftigt framöver.
Placeringsrådet tror att det kan bli en relativt bra avslutning på börsåret. Siffror visar till exempel att den amerikanska ekonomin inte är så dålig som många säger. Även om BRIC-länderna växer fort, är USA fortfarande världens största ekonomi. Under åren 2000-2006 stod USA för drygt 35 procent av den globala BNP-tillväxten, BRIC-länderna för drygt 30 procent och Europa för 25 procent. Så analysen haltar om man inte tar hänsyn till det som händer i USA.
För portföljerna innebär det små förändringar. I det stora hela är Placeringsrådet tillfreds med nuvarande inriktning och fördelning. Efterfrågan på läkemedelsaktier bedöms fortsätta, dels beroende på att många stora investmentbanker rekommenderar en övervikt i sektorn, dels för att sektorn anses som en säker hamn i oroliga tider. Men kanske mest för att värderingarna har kommit ned på långsiktigt attraktiva nivåer. Den amerikanska dollarn kan också överraska positivt, vilket skulle gynnar portföljerna.
Placeringsrådet ökar lite i Sverige, 5 procentenheter, på bekostnad av globala aktier. Även om HQ Sverigefond har presterat dåligt sedan i somras har den uppvisat relativ styrka den senaste tiden. Vi förväntar oss att förvaltaren, Simon Blecher, kommer att få betalt för sina aktieval den närmaste tiden. För att finansiera utökningen görs en motsvarande försäljning i det största innehavet, Skagen Global.
I Placera 70 och Placera 50 investeras 30 respektive 50 procent i Simplicity Likviditetsfond i stället för Seligsson Top 25 Pharma.