För den som ska skaffa telefonabonnemang finns sedan flera år en tjänst på Post- och telestyrelsens hemsida där man kan jämföra priser och erbjudanden. Tyvärr är det nog ganska många som rusar iväg och tecknar abonnemang utan att skaffa den ordentliga kollen.
Minst lika beklagligt är det om det nya utmärkta verktyget för att kolla pensionsförsäkringar inte skulle bli en hit. Konsumenternas försäkringsbyrå har gjort en omfattande, överskådlig och mycket informativ sammanställning över den svenska pensionsbranschens utbud.
Den enda riktiga nackdelen med tjänsten är att den är lite svår att hitta.
Gå in på den långa och osmidiga webbadressen www.konsumenternasforsakringsbyra.se. Klicka på "Jämför" i spalten längst till vänster, därefter på "Pensionsförsäkring avgifter". Där finns en del bra basinformation. Man får veta vad traditionell försäkring är och vad fondförsäkring är. Dessutom finns där flera bra länkar.
Men det är först därefter som de verkliga godsakerna vankas: Klicka på "Välj bolag", därefter på "Markera alla bolag" och därefter, längst ner på sidan, på "OK".
Nu är det bara att jämföra i tabellerna. Man kan till exempel se att AMF Pension/AMF Privat Traditionell tar 0,56 procent av försäkringskapitalet i årlig avgift, medan Swedbank Försäkring/Traditionell Pension tar 1,2 procent av försäkringskapitalet i avgift. Multiplicera med antalet år och det blir stora skillnader.
Man kan också se vad ett efterlevandeskydd kostar.
Och man kan till och med se hur länge man har kvar att leva ¿ Ja, åtminstone kan man se hur många år människor i ett par olika ålderskategorier antas ha kvar på jorden, enligt ett antal försäkringsbolag.
Nordea Liv & Pension/Ålderspension fondförvaltning utgår från att en försäkrad man som är 65 år gammal har 20 år kvar att leva. Kvinnan har 21 år kvar. Danica Fondförsäkring/Privat Pensionsförsäkring utgår från att både män och kvinnor som har hunnit bli 65 år gamla har hela 30 år kvar att leva. För individen är det bästa faktiskt att bolaget utgår från att man inte har så långt kvar. Det kan betyda mer pengar per år för den försäkrade.
Detta och mycket mer kan man fundera över när man betraktar den nya tjänsten för att jämföra pensionssparande.
Det framgår också vilka bolag som tillåter att man flyttar sitt pensionssparande och på vilka villkor. Fortfarande är ju flytträtten ofta en chimär: "Javisst får du flytta, men det kostar massor och är jättekrångligt!"
Den som vill skaffa en samlad bild för att fatta ett beslut om sitt pensionssparande har fått ett nytt suveränt verktyg.
Konsumenternas försäkringsbyrå är en självständig rådgivningsbyrå med Konsumentverket, Finansinspektionen och Sveriges försäkringsförbund som huvudmän. Konsumenternas försäkringsbyrås nya sammanställning är det hittills bästa sättet att navigera i pensionsdjungeln.
Byråns hemsida är också användbar för den som söker vanlig skadeförsäkring till bilen eller huset, eller för den som vill klaga på ett försäkringsbolag.
Björn Dickson