Kinas tillväxt är här för att stanna

Många svenska ekonomer är skeptiska till uthålligheten i Kinas snabba tillväxt. Men det räcker med en dag i Shanghai för att bli övertygad - Kinas tillväxt är här för att stanna. Placera.nu rapporterar från Asiens New York.


28 apr. 2010

Den som läser den senaste ekonomiska rapporten från Sveriges ambassad i Peking blir varse att visst är den ekonomiska tillväxten i Kina stark, men att landet står inför en rad svårigheter.

Här nämns överkapacitet i industrin, risk för inflation och påtaglig risk för en fastighetsbubbla. Ambassaden pekar också på att politiska reformer behövs för att lyfta den privata konsumtionen, så som höjda inkomster och avreglering av i dag stängda sektorer, som till exempel tjänstesektorn.

Placera.nu landade i Shanghai på onsdagsmorgonen och vi kastades ut i en världsstad som slår förstagångsbesökaren med häpnad. Inget i stadsbilden tyder på att detta är en kommunistiskt styrd diktatur där 1 miljard människor av en befolkning på 1,3 miljarder tjänar mindre än 1 800 kronor i månaden.

I Shanghai finns allt. Och här finns det människor som har råd med det. Asiens New York är en passande benämning på en stad som domineras av såväl banker som kultur och internationella butikskedjor.

Det är naturligtvis en sned bild av hela Kina. De fattiga bor inåt landet. Det utvecklade Kina finns i provinserna längs östkusten. Men Shanghai är också centrum för det som påstås generera överhettningen. Staden är glödhet, inget tvivel om det, men är den för het?

På onsdagen besökte placera.nu de svenska bolagen Elekta och SKF och bolagens respektive landchefer på plats. Ingen av dem verkar speciellt oroad av utvecklingen.

Elekta tillverkar högteknologisk medicinteknik, bland annat en laserkniv som man skär bort cancertumörer med.  Kinachefen Gilbert Wai uppger att han ser en stadigt stigande trend där sjukhusen investerar allt mer i högteknologi. I det kommunistiska Kina är det till och med tillåtet med vinstdrivande privata sjukhus som driva av utländska entreprenörer. Dessa riktas mot den snabbt växande medelklassen som arbetar i företag som har sjukvårdsförsäkingar till sina anställda.

Det låter som i USA, men det är i Kina. Gilbert Wai ser ingen avmattning i sjukvårdskonsumtionen framför sig, och räknar med en stabil och kraftig tillväxt.

SKF:s Kinachef Claes Pollnow är ännu mer optimistisk. Enligt honom råder det ingen tvekan om att Kina inom kort kommer att bli SKF:s största marknad.

"Vi har gjort investeringar här i Kina för att kunna exportera härifrån och ut i världen, men allt vi tillverkar går åt i Kina", säger han.

När han visar grafer över SKF:s försäljning de senaste åren står det klart att 2009 blev ett förlorat år, men att tillväxten redan hittills i år pekar uppåt i samma branta bana som före finanskrisen.

"Vi tror att utvecklingen fortsätter. Ibland har vi problem med att övertyga ledningen hemma i Sverige om att det som händer här verkligen händer. Vår roll blir att trycka på för mer investeringar", säger han.

Kina står i dag för cirka 10 procent av SKF:s totala försäljning.  Tillväxten på Kinamarknaden är 25 procent årligen, med undantag för 2009.

Bilden som växer fram efter en dag i Shanghai är ett totalkapitalistiskt samhälle. Man får intala sig att det finns mycket bakom fasaderna man inte ser. Men bara det faktum att fackföreningarna på SKF i Kina inte har något som helst inflytande på lönerna, säger en del om hur landets regering bestämt sig för att låta det internationella näringslivet hållas, på ont och gott.

Man behöver nog inte gå ända till en en Kinafond för att investera i denna tillväxt. Det kan räcka med ett knippe väl valda svenska företag som en rejäl verksamhet i landet. Exempel på sådana är SKF, Elekta, ABB, Alfa Laval och Atlas Copco.

Här finns också Ericsson och Nokia, men det är en annan historia. Vi återkommer till det i kommande artiklar.

Läs även den första delen i Placera.nu:s Kinaserie.

Ämnen i artikeln

Börsåret 2025

Fortnox-budet

Marknadsöversikt

OMX Stockholm 30

1 DAG %

−2,77%

Senast

2 409,98

1 mån
Loading market data...
Senaste aktieanalyserna på Placera
Senaste aktieanalyserna på Placera
Privatekonomi med Placeras expert
Karolina Palutko Macéus
Karolina Palutko Macéus skriver om allt som har med privatekonomi att göra och hur du kan få mer pengar i plånboken.
AFV
AFV
Är du kund hos Avanza? Just nu kan du få en unik rabatt på Affärsvärlden. Afv har 28 år i rad utsetts till Sveriges bästa affärsmagasin i en undersökning med börs-VD:ar, finanschefer, IR-chefer och aktieproffs.
Annons
Introduce
för börsens små- och medelstora företag.
Annons
Investtech
Här hittar du våra artiklar om teknisk analys i samarbete med Investtech.
Börsen idag
Börsen idag
Här hittar du våra artiklar om börsen idag.