Kina - den hotande draken

Rädsla för piratkopiering gör att många företag drar sig för att gå in på markanden i Kina. Synd tycker Van Hoang, chef för svenska Exportrådet i östra Kina. Företagen måste investera mer för att lyckas, säger han.


29 apr. 2010

Van Hoang är svensk och talar göteborgska. Han talar även tre kinesiska dialekter. Hans jobb är att vara en brygga mellan två världar: svenska företag, myndigheter och deras verksamheter i det exotiska Kina.

Han inleder med ett statement: Svenska företag investerar inte tillräckligt i Kina. Åtminstone inte tillräckligt för att vara riktigt konkurrenskraftiga.

Kinas snabba utveckling innebär både hot och möjligheter för svenska företag. Möjligheterna är att få avsättning på denna växande jättemarknad, medan hoten är att de kinesiska företagen är konkurrenskraftiga och har börjat hota flera svenska internationella företag på allvar. Det tydligaste exemplet är Ericsson, som har utsetts till global huvudkonkurrent av det kinesiska telenätverksföretaget Huawei.

Nu handlar det inte längre bara om att tillverka produkter med låg förädlingsgrad till låga priser. Kinesiska företag priskonkurrerar med västföretag allt högre upp i näringskedjan. Huawei är ett exempel där det råder priskonkurrens i en förhållandevis avancerad teknologisk sektor.

Enligt Van Hoang är förklaringen vad han kallar kostnadsinnovation. Det låter mystiskt, men är inte konstigare än att även högutbildad arbetskraft är billig i Kina. Det innebär att företag med forskning och utveckling i landet får ett kostnadsförsprång som är svårt att hämta in för de företag som bara har satsat på produktion i lågkostnadsländer.

Därför, anser Van Hoang, måste utländska företag inte bara sälja varor till Kina. Det räcker knappt ens att producera varorna på plats; man måste utveckla dem på plats. Flera stora svenska företag gör detta redan i dag, medicinteknikföretaget Elekta är ett sådant exempel, men det är långt ifrån alla som gör det.

Medan Asien utgör en tredjedel av den totala världsmarknaden så finns bara 3 procent av världens forskning och utveckling i denna världsdel, uppger Van Hoang. Receptet för att klara av den hotande draken är att besegra den med dess egna vapen. Alltså måste västföretag börja utveckla produkter i Kina i större omfattning, och dessutom ge de kinesiska dotterbolagen globalt ansvar för vissa produkter.

Men det gäller att agera nu. Lönerna börjar stiga i de industrialiserade delarna som finns på den kinesiska östkusten. Lågkostnadsverksamheten kommer med tiden att dra sig allt längre in i landet.

Ett annat hot för utländska företag i Kina är piratkopieringen. Den är så omfattande att den nämns tillsammans med miljöförstöring, korruption och inkomstklyftor som de främst hoten mot Kina i stort.

På SKF har Kina-vd Claes Pollnow ett eget recept:

"Man kan kopiera en produkt, men inte hur företaget leds och de värden ett företag står för. Vi uppskattas av både anställda och kunder för vår typ av humanistisk och delegerande ledning. Det skapar värden kring varumärket, och det är betydligt svårare att kopiera."

Ämnen i artikeln

Börsåret 2025

Fortnox-budet

Marknadsöversikt

OMX Stockholm 30

1 DAG %

−2,68%

Senast

2 412,27

1 mån
Loading market data...
Senaste aktieanalyserna på Placera
Senaste aktieanalyserna på Placera
Privatekonomi med Placeras expert
Karolina Palutko Macéus
Karolina Palutko Macéus skriver om allt som har med privatekonomi att göra och hur du kan få mer pengar i plånboken.
AFV
AFV
Är du kund hos Avanza? Just nu kan du få en unik rabatt på Affärsvärlden. Afv har 28 år i rad utsetts till Sveriges bästa affärsmagasin i en undersökning med börs-VD:ar, finanschefer, IR-chefer och aktieproffs.
Annons
Introduce
för börsens små- och medelstora företag.
Annons
Investtech
Här hittar du våra artiklar om teknisk analys i samarbete med Investtech.
Börsen idag
Börsen idag
Här hittar du våra artiklar om börsen idag.