Hur många bussar, lastbilar, bilar och moppar det finns i Bangalore är det nog ingen som vet. Alla är dock överens om att det är för många. Det fick också Bric-resenärna känna av när vi skulle på företagsbesök hos Ashok Leyland och TVS som tillverkar lastbilar respektive motorcyklar.
På kartan ligger fabrikerna cirka fyra mil söder om Bangalore och det är motorväg hela vägen. Alltså borde det ta knappt en halvtimme att komma fram. Men motorvägen är av indisk modell, vilket innebar att det tog tre timmar att komma fram.
Även om trafiken i Moskva var kaotisk, så är det ändå en smekning jämfört med den här i Bangalore. Det är så trångt och ingen verkar följa några trafikregler. Även om det ska vara en motorväg är inte hela vägen asfalterad och det byggs och bos överallt. Det finns knappt några trottoarer och det kryllar av små kiosker i längs vägen som säljer att från mat till bildäck.
Det ser inte det minsta ut som en europeisk stad utan en kåkstad, med små skjul, många gånger med tak av antingen trä eller korrugerad plåt. Inte sällan kommer det plötsligt en kossa gåendes mitt i vägen. Det ser helt absurt ut när kor, människor och fordon delar på vägen.
Även om Indien har en stark tillväxt och en kraftigt ökande medelklass som konsumerar mer och mer slås vi av att det inte finns några lyxbilar. I Moskva kryllade det av dem, men här är det små halvskruttiga bilar, många lastbilar och massor av motorcyklar. Då och då kommer det en kärra dragen av en oxe. Jämfört med Moskva känns detta helt genuint och på riktigt. På något sätt är det med en skräckblandad förtjusning som jag förhåller mig till denna fantastiska stad.
Väl framme hos Ashok Leyland fick vi följa hur lastbilar tillverkas. Fabriken är tolv år gammal och här jobbar mellan 1 500 och 2 500 personer, beroende på efterfrågetrycket. Just nu har efterfrågan gått ned lite så de kör bara med två skift. Fabriken har en maxkapacitet att producera nästan 40 000 enheter per år. De tillverkar bussar, lastbilar, anläggningsfordon och militärfordon och brandbilar.
Ashok Leyland har sitt ursprung Ashok Motors som är indiskt, men på 50-talet köpte det Brittiska bolaget, Leyland in sig. Idag ingår det i en stor bolagsgrupp som heter Hinduja. Omsättningen uppgår till cirka 14 miljarder kronor.
Indien är bolagets största marknad och cirka 85 procent av tillverkningen säljs här. Men exporten ökar och idag säljer bolaget sina fordon i 30 länder, framför allt till Afrika, Mellanöstern och övriga länder i Asien. För några år sedan förvärvades det Tjeckiska bolaget Avida och tanken är att det ska bli plattformen för en europeisk inbrytning.
Ashok Leyland har drygt 50 procent av den indiska marknaden. Den andra tungviktaren är Tata Motors med en marknadsandel på är cirka 47 procent. Den resterande marknadsandelen delar utländska bolag på. En anledning till att till exempel Volvo har en så liten marknadsandel är priset. Indiska bussar och lastbilar kostar i genomsnitt hälften av vad en från Volvo gör. Medan Ashok Leylands lyxbus kostar 250 000 kronor kostar en från Volvo det dubbla.
Ashok Leyland tar ett stort socialt ansvar. De har investerat mycket i olika certifieringar både när det gäller miljö och hälsovård för de anställda. De har också sponsrat aidsbekämpningen i Indien.
Även TVS, vårt andra företagsbesök för dagen, satsar mycket på miljö och ISO-certifieringar. Bolaget är nummer tre i Indien när det kommer till mopeder och mindre motorcyklara. De tillverkar även trehjuliga "tuc-mopeder". De japanska tillverkarna Honda och Suzuki är större.
Fram till 2002 hade de ett samarbete med Suzuki men sedan dess har de varit självständiga. Trots att bolaget bara har funnits i fem år har utvecklingen gått snabbt. Idag har de kapacitet att spotta ut en miljon motorcyklar per år. Det jobbar cirka 450 personer i den rena fabriken. Vid löpande bandet där mopederna sattes samman blev två stycken färdiga per minut när produktionen var igång. Från start till mål tar det drygt 30 minuter för en motorcykel att bli färdig. Omsättningen förra året uppgick till drygt 7 miljarder kronor.
Kvalitetssäkringen är mycket hög och endast 1 av 2 000 motorer har någon defekt så att den måste göras om. De möter även en viss konkurrens från Kina, men deras motorcyklar håller inte samma kvalitet, ännu. Honda är den klart största spelaren på den indiska moppe- och mc-markanden. Men TVS hävdar att kvalitetsmässigt skiljer det inte mycket mellan tillverkarna. Bolaget hävdar att det framför allt är produktkännedomen som TVS måste jobba med för att stärka sina markandsandelar.
Idag går cirka 4,5 procent av omsättningen till markandsföring. Den andelen kommer att öka till cirka 6 procent de närmaste åren. Bolagets ambitioner är också stora när det gäller exporten. Idag säljer de sina produkter på 45 markander. Det är länder främst i Afrika och i Asien. Målet är att inom de närmaste åren finnas på ytterligare 55 markander.