Nyhetsflödet präglades till stor del av småbolagsrapporter, men även Elekta visade upp sina kvartalssiffror och fick tummen upp av marknaden.
Omkring klockan 12.45 hade OMXS30 sjunkit 0,1 procent till 2.225 och aktier för 6,3 miljarder kronor var samtidigt omsatta på Stockholmsbörsen. I övriga Europa var tyska DAX ned 0,5 procent medan Parisbörsens CAC40 backade 0,2 procent.
Starkast inom OMXS30 var verkstadsbolagen Atlas Copco och Alfa Laval med uppgångar på 1 respektive 0,8 procent. Nedåt gick det bland annat för Getinge, minus 3,8 procent, och SBB som tappade 4,1 procent.
Mest omsatt på fredagen var försvarsföretaget Saab, som tecknat ett ramavtal med "ett land i västvärlden" och tagit emot beställningar under avtalet med ett ordervärde på 8 miljarder kronor. Aktien avancerade 3,3 procent.
Elekta redovisade ett högre omsättning och resultat än analytikerna räknat med för det tredje kvartalet i bolagets brutna räkenskapsår. Strålterapibolagets vd Gustaf Salford säger till Nyhetsbyrån Direkt att man mot slutet av det gångna kvartalet såg en förbättring av logistikkedjan.
"Vi såg en ljusning i slutet av kvartalet", säger han.
Elekta-aktien steg 11 procent. Under fredagen avskildes en utdelning på 1:20 kronor per aktie i bolaget.
Flygbolaget SAS resultat före skatt för det första kvartalet (oktober-december) i det brutna räkenskapsåret 2022/2023, blev -2.449 miljoner kronor, att jämföra med -2.597 motsvarande kvartal året före. Intäkterna steg till cirka 7,9 miljarder kronor att jämföra med drygt 5,5 miljarder motsvarande kvartal i fjol. Aktien handlades ned 2,3 procent.
Millicom var en av dagens stora vinnare med ett kurslyft på 9,7 procent, utan att några bolagsspecifika nyheter framkommit. Sedan årsskiftet är teleoperatören upp nästan 63 procent.
Alimak har beslutat göra en företrädesemission på cirka 2,5 miljarder kronor i syfte att återbetala ett brygglån relaterat till förvärvet av Tractel. Emissionen kan fördubbla antalet aktier i bolaget och teckningskursen är satt till 46:80 kronor styck. Alimak backade 4,4 procent till 94:50 kronor.
Energibolaget Azelio föll 14 procent. Bolaget visade upp en ökad rörelseförlust för fjärde kvartalet och i vd-ordet skrev Jonas Wallmander att arbetet med att omvandla affärsdiskussioner till tecknade kundavtal har tagit avsevärt längre tid än förutsett, vilket kommer att innebära likviditetsbrist i slutet av andra kvartalet.
NGM-noterade Swemet, som säljer produkter och tjänster till elbolag, redovisade en intäktsökning på 50 procent och ett positivt ebitda-resultat för det fjärde kvartalet. Aktien svarade med att lyfta hela 151 procent till 1:48 kronor.