Omkring klockan 9.30 hade OMXS30 stigit 0,6 procent till 2.265 och aktier för 2,1 miljarder kronor var omsatta på Stockholmsbörsen. I Frankfurt handlades DAX-indexet upp 0,2 procent och Parisbörsens CAC40-index 0,5 procent.
Inom storbolagsindexet bjöds det mestadels på uppgångar. Starkast gick Autoliv och Nibe med uppgångar om 2,3 respektive 2,2 procent. Bland vinnarna fanns också H&M som toppade omsättningslistan och steg 1,8 procent.
Tyngre gick det för Boliden som backade omkring 1 procent, mest i indexet.
Grängesberg Exploration (Grängex) har tecknat ett bindande så kallat term sheet med Anglo American för ett offtake-avtal som omfattar hela den planerade produktionen av höghaltigt magnetitkoncentrat från Dannemoragruvan. Som en förutsättning för de så kallade offtake-rättigheterna har Grängex och Anglo American även tecknat ett royaltyavtal på 10 miljoner dollar. Aktien rusade 75 procent.
Dagens industri har köpstämplat Meko som i och med fjolårets miljardköp i Finland fick ett starkt och intressant fotfäste även i Baltikum. Tillsammans med ett gott kassaflöde och låg värdering är aktien köpvärd, skriver tidningen som ser en uppsida på runt 20 procent. Meko-aktien handlades upp 4,9 procent.
Börsveckan har satt köpstämpel på Wise och Mildef medan rådet blir avvakta för Pion, Komplett, Fasadgruppen, Norva 24 och Careium. Wise handlades upp 6,2 procent medan Mildef var upp mer beskedliga 0,3 procent.
Pareto Securities har också höjt sin rekommendation för fastighetsbolaget Fabege från behåll till köp med riktkursen 104 kronor. Aktien steg 1 procent till 87:18 kronor.
Eastnine meddelade under helgen att avtalet om försäljning av bolagets innehav i den ryska modekedjan Melon Fashion Group till Sistema PJSFC har sagts upp.
"Eastnine kommer att fortsätta arbetet med att avyttra innehavet och är i dialog med potentiella köpare", skrev bolaget. Aktien backade 12,6 procent.
Vaccinutvecklaren Expression Biotech har offentliggjort en företrädesemission med teckningskursen 4:90 kronor per unit, där en unit ger en aktie. Cirka 50 procent av emissionen är garanterad och vid fullt utnyttjande sker en utspädning på omkring 35,7 procent av aktier och röster. Aktien föll 42 procent.
Forskningsbolaget Saniona, som hade en stark utveckling under förra veckan, var volatil i inledningen och gick från +16 till -3 procent. Efter omkring en halvtimmes handel var aktien upp 3,2 procent. I mitten av februari kom besked om att läkemedelsmyndigheten i Mexiko har gett ett positivt utlåtande kring tesofensin vid behandling av fetma.